• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

Trump´ın rest çektiği otomotiv devleri Beyaz Saray´da

Trump´ın rest çektiği otomotiv devleri Beyaz Saray´da

Trump, ABD başkan seçilmesinin ardından Twitter´dan yaptığı açıklamalarla hisselerinin düşmesine neden olduğu otomotiv devlerinin yöneticileriyle bir araya geldi.

 

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray´da General Motors, Ford ve Fiat Chrysler´in üst düzey yöneticileriyle görüştü. 

Görüşmenin ardından yapılan yazılı açıklamada, Amerikan şirketlerin üretimlerini ABD´ye taşımaları için ‘vergi oranlarında önemli ölçüde kesintiye gidilerek firmalara çok büyük ivme sağlanacağı´ belirtildi. Açıklamada, ABD´nin otomotiv endüstrisi üzerindeki çevresel regülasyonların sınırlandırılacağı da aktarıldı.

GENERAL MOTORS VE FIAT CHRYSLER´E ‘TRUMP DOPİNGİ´

Açıklamanın ardından, General Motors, Ford ve Fiat Chrysler´in New York borsasında işlem gören hisselerinde artışlar görüldü. Borsanın kapandığı saatte, General Motors ve Ford´un hisse başına değeri yüzde 1 ila yüzde 2.4 artış kaydetti, Fiat Chrysler´in hisseleri de yüzde 5.8 değer kazandı.

NE OLMUŞTU? 

Görevi devraldığı 20 Ocak öncesinde Twitter hesabından General Motors´u hedef alan Trump, “General Motors, Meksika´da ürettiği Chevy Cruze modelini, ABD´deki otomotiv galerilerine vergi ödemeden gönderiyor. Ya ABD´de üretim yap ya da büyük bir sınır vergisi öde” mesajını paylamıştı.

Bu mesajın ardından General Motors´un New York borsasında işlem gören hisseleri yüzde 1´e yakın değer kaybetmiş, bunun şirkete maliyeti 250 milyon dolar olarak tahmin edilmişti.

Trump´ın bu çıkışının ardından General Motors ABD´de 1 milyar dolarlık yatırımla 450 kişilik, Fiat Chrysler ise 1 milyar dolarlık yatırımla 2 bin kişilik yeni istihdam oluşturacağı sözünü vermişti. Ford ise Meksika´daki 1.6 milyar dolarlık yatırımını iptal etmeyi planladığını, bunun yerine ABD´de 700 milyon dolarlık yatırım yaparak 700 kişilik yeni istihdam oluşturacağını duyurmuştu.



17° / 11.3°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor