Tarih: 23.03.2018 11:31

Trump´tan Çin mallarına 50 milyar dolarlık gümrük vergisi

Facebook Twitter Linked-in

 

Çin mallarına rekor gümrük vergisi getirme kararı alan Trump, bunu, Pekin´in Amerikan teknolojisini çaldığı ve Amerikan şirketlerini Çin´de yatırım yapmaları karşılığı teknolojik birikimlerini teslime zorladığı iddialarıyla gerekçelendirdi. 

Çin´i ´fikri mülkiyet hırsızlığıyla´ suçlayan Trump, gümrük vergilerini ´bunun bedelini geri ödetmek´ diye niteledi.

´´Bu bizi daha güçlü, daha zengin bir ulus yapacak´´ diyen ABD Başkanı, daha gelecek pek çok gümrük vergisinden ilkine imza attığını dile getirdi.

Beyaz Saray, Trump´ın, ABD Ticaret Temsilciliği Ofisi´ne, ek gümrük vergisi getirilecek Çin mallarının listesini 15 gün içinde açıklaması talimatı verdiğini belirtti.

Bugünlere hazırlanan ABD Ticaret Temsilciliği Ofisi, daha önce ek vergiye tabi olacak Çin´den 48 milyar dolar değerinde 1300 ürün belirlemişti. 

Beyaz Saray, Trump´ın ABD Ticaret Bakanı Steven Mnuchin´e de Çin yatırımlarına getirilecek kısıtlamalarla ilgili liste açıklaması talimatı verdiğini belirtti.

Çin ABD´ye gerekli yanıtı vereceğini açıklamış olduğundan, Trump´ın bu adımının, ticaret savaşı başlatmasından endişe ediliyor.

AB´YE ÇELİK VE ALÜMİNYUMDA EK VERGİDEN GERİ ADIM

Bu arada Trump´ın AB´ye ek gümrük vergisinden geri adım attığı açıklandı.

ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer, Trump´ın daha önce imzaladığı kararnameyle bugün yürürlüğe giren çelik ve alüminyumda ek gümrük vergisi uygulamasını AB ve diğer bazı ülkeler için durdurduğunu duyurdu.
 

Lighthizer AB´nin yanısıra Avustralya, Brezilya, Güney Kore, Kanada ve Meksika´nın da ek gümrük vergisi uygulamasının dışında tutulacağını söyledi.

Trump, çelik ve alüminyum ithalatına ek gümrük vergisi getirilmesini öngören düzenlemeyi 8 Mart´ta imzalamıştı.

Beyaz Saray´da Amerikalı çelik ve alüminyum işçileri eşliğinde konuşan Başkan, bu sektörlerde ABD´ye düşük maliyetli mal satan devletleri damping yapmakla suçlamıştı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —