• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

Trump´tan Küba ile anlaşmayı sonlandırma tehdidi

Trump´tan Küba ile anlaşmayı sonlandırma tehdidi

ABD´nin yeni başkanı seçilen Donald Trump, Küba ile diplomatik ilişkileri düzeltmek için atılan adımları sonlandırmakla tehdit etti. Trump, efsane lideri Fidel Castro´yu yeni kaybeden Küba´nın bundan sonra kendi vatandaşlarının refah d?

 

ABD´de 8 Kasım´da başkanlık seçimini Demokrat Partili rakibi Clinton´ı geride bırakarak kazanan Cumhuriyetçi Donald Trump henüz göreve başlamadan dış politika ile ilgili önemli bir çıkış yaptı. Resmi Twitter hesabı üzerinden açıklama yapan Trump, 'Eğer Küba hem kendi vatandaşları hem de ABD´de yaşayan Kübalılar için daha iyi yaşam koşullarını temin etmeye başlamazsa, daha önce yapılan anlaşmayı iptal edeceğim' diye yazdı.

´ZALİM DİKTATÖR´ DEMİŞTİ

Trump, Fidel Castro´nun ölümünün ardından onu ´Zalim Diktatör' diye tanımlamış ve onun ölümünün ardından Küba halkının daha rahat bir geleceğe doğru yelken açma fırsatını yakalayacağını, ABD´nin de bu konuda kendilerine destek olmak için elinden geleni yapacağını ifade etmişti. Trump, başkanlık seçimi öncesi kampanya döneminde de Başkan Barack Obama´nın Küba ile 50 yıldan uzun süredir kopuk olan diplomatik ilişkileri yeniden canlandırmak için attığı adımları geri alacağını vaat etmişti.

OBAMA KÜBA İLE TARİHİ ANLAŞMASI

Obama yönetimi, 2014´ün sonunda 50 yılı aşkın süredir diplomatik bağı bulunmayan ve ekonomik yaptırım uyguladığı Küba ile ilişkileri normalleştirme kararı almıştı. Geçtiğimiz yıl iki ülke karşılıklı olarak büyükelçiliklerini yeniden açmıştı.

Taraflar, son olarak iki ülke arasında karşılıklı tarifeli uçak seferlerini başlatmak üzere anlaşma imzalamıştı. ABD Başkanı Barack Obama, Küba´yı ziyaret eden ikinci ABD Başkanı olmuştu. Görevdeyken Küba´yı ziyaret eden tek ABD Başkanı Calvin Coolidge olmuştu. Coolidge 1928´de Küba´ya gitmişti.




17.8° / 9.5°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor