• BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

Trump´tan Merkel ve Hollande görüşmelerinde NATO´ya bağlılık vurgusu

Trump´tan Merkel ve Hollande görüşmelerinde NATO´ya bağlılık vurgusu

ABD Başkanı Donald Trump, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Merkel ile telefonda görüştü. Trump´ın liderlerle yaptığı görüşmelerde ´NATO´ya bağlılık´ vurgusu yapılması dikkat çekti.

 

Beyaz Saray´dan yapılan yazılı açıklamada Trump ile Merkel arasındaki telefon görüşmesinde NATO ile ilişkilerden Ortadoğu´daki son duruma, Rusya´dan Ukrayna krizine kadar birçok konunun ele alındığı bildirildi.

ABD ile Almanya arasındaki ilişkilerin öneminin yeniden vurgulandığı ifade edilen görüşmede, ´Trump ile Merkel´in, NATO ittifakının vazgeçilmez önemi konusunda mutabık oldukları´ vurgusu yapıldı. Aynı kapsamda NATO´nun, 21. yüzyılın temel sorunlarına çözüm getirebilecek kapasiteye sahip olduğu değerlendirmesine yer verildi.

Trump ile Merkel´in, Ortadoğu ve Kuzey Afrika´daki terör tehdidine karşı işbirliğinin geliştirilmesi konusunda da uzlaştıkları vurgulandı.

Ayrıca Trump´ın, temmuz ayında Almanya´nın Hamburg kentinde gerçekleştirilecek G-20 Zirvesi´ne katılım davetini kabul ettiği, buna mukabil Merkel´in de en kısa zamanda Washington´a bir ziyaret gerçekleştireceği bildirildi.

HOLLANDE´A TAZİYE

Beyaz Saray,  Trump-Hollande görüşmesinin detaylarını da paylaştı.

Açıklamada, iki ülke arasındaki ilişkilerin özellikle terörle mücadele konusunda geliştirilmesi gerektiği, ´Trump´ın, ABD´nin NATO´ya bağlılığını bir kez daha vurguladığı´ ve ittifakın savunma harcamalarının yükünü paylaşan tüm üyelerinin önemine dikkati çekildiği belirtildi. 

IŞİD´la Suriye ve Irak´ta mücadele konusundaki karşılıklı fikir alışverişinin ardından Trump´ın, Hollande´a Fransa´da son 2 yılda terör saldırılarında hayatını kaybedenler için taziye dileklerini sunduğu kaydedildi.

JAPONYA´YA TEMİNAT

Sabah saatlerinde de Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile telefonda görüşen Trump, iki ülke arasındaki ilişkilerin sağlamlığını bir kez daha teyit etti.

Abe´nin, Kuzey Kore tehdidiyle ilgili olarak Trump´ı bilgilendirdiği ve ABD Başkanının da Japonya´ya teminat verdiği ifade edilen Beyaz Saray açıklamasında, Savunma Bakanı James Mattis´in yakın zaman içinde bölgeye bir ziyaret gerçekleştireceği ve listesinde Tokyo´nun da yer aldığı belirtildi.

10 ŞUBAT´TA ABE´Yİ AĞIRLAYACAK

Ayrıca Abe´nin 10 Şubat tarihinde Washington´a gelerek Trump ile Beyaz Saray´da görüşeceği bilgisi de paylaşıldı.

AVUSTRALYA BAŞBAKANI İLE DE GÖRÜŞTÜ

Trump´ın ayrıca, Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull ile de görüştü.

Beyaz Saray´dan yapılan açıklamada ABD Başkanının yarın da Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed ve Güney Kore Devlet Başkanlığına vekalet eden Hwang Kyo-ahn ile de telefon görüşmeleri yapacağı belirtildi.



14° / 11.8°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor