Tarih: 23.07.2018 11:30

Trump´tan Ruhani´ye: Bir daha asla ama asla ABD´yi tehdit etmeyin

Facebook Twitter Linked-in

 

Twitter hesabı üzerinden 'İran Cumhurbaşkanı Ruhani´ye' başlığı ile yaptığı paylaşımda Trump şu ifadelere yer verdi:

'Bir daha asla ama asla ABD´yi tehdit etmeyin aksi halde tarih boyunca birkaçının yaşadığı gibi bunun acısını çekeceksiniz. Artık şiddet ve ölüme dair kaçık ifadelerinizi sineye çekecek bir ülke değiliz. Dikkat et' dedi.

RUHANİ ´ASLANIN KUYRUĞUYLA OYNAMA´ DEMİŞTİ

Ruhani, başkent Tahran´da ülkesinin büyükelçileri ve misyon temsilcilerine hitap ettiği konuşmada Trump yönetiminin İran´ın petrol ihracatını engelleme çabalarını eleştirmişti. 

İran´ın stratejik derinliğinin doğudan Hint alt kıtası, batıdan Akdeniz, güneyde Kızıldeniz´e ve kuzeyde Kafkasya´ya uzandığını söyleyen Ruhani, 'Siyasetten biraz anlayan kişi, İran´ın petrol ihracatını engelleyeceğiz demez. Birçok boğaz var. Hürmüz Boğazı bunlardan sadece biridir. İran´la barış, barışların anası; savaş, savaşların anasıdır' ifadelerini kullanmıştı.

Ruhani İran halkının, ülke güvenliği ve çıkarları aleyhine kışkırtmalara boyun eğmeyeceğini dile getirmiş ve Trump´ı ´yalancı bir zorba´ olarak nitelendirmişti.

Ruhani ayrıca ' Bugün ABD ile görüşmek teslim olmak ve halkın başarılarını sonlandırmaktan başka bir anlam taşımıyor. Bay Trump! Biz onurlu bir halkız ve tarih boyunca bölgedeki su yolunun güvenliğinin garantörüyüz. Aslan´ın kuruyla oynamayın yoksa pişman olursunuz' ifadelerini de kullanmıştı.

Trump mayıs başında İran ile P5+1 ülkeleri arasında 3 yıl önce imzalanan nükleer uzlaşıdan ülkesinin imzasını çektiğini duyurmuştu.

Ek olarak Trump İran´ın nükleer faaliyetlerini sınırlandırması  karşılığında bu ülkeye uygulamaktan vazgeçtikleri geniş ölçekli yaptırımlara geri döneceklerini duyurmuştu. 

Washington´ın tek taraflı bu adımı İran ve diğer imzacılar tarafından kabul edilmemiş ve anlaşmanın korunması konusunda mutabık kalınmıştı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —