• BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

Tüm Zamanların Güzel Şehri

Tüm Zamanların Güzel Şehri

Kent müzeleri temsil ettikleri şehirlerin yaşayan can damarları gibidir. Geçmişten gelen ve geleceğe giden yoldaki en önemli kilometre taşlarından olan kent müzelerinin belki de en ihtişamlısı 2004 yılında hizmete giren ve tüm zamanların

 

Bursa Kent Müzesi´nde Yeşil Bursa´nın yaklaşık 7 bin yıllık geçmişi yatıyor. Bu tarihin geniş yelpazesinde Bursa´nın tarihi, coğrafi, ticari, sosyal, ekonomik ve kültürel değerlerini bulmak mümkün. Bursa Kent Müzesi binası, 1926 yılında Mimar Ekrem Hakkı Ayverdi tarafından Adliye binası olarak kentin tam merkezinde, heykel olarak bilinen semtin yakınlarına inşa edildi. Bina tam 75 yıl boyunca Bursa Adliyesi olarak görev yaptı. 2004 yılında ise kent müzesine dönüştürülen bina artık ziyaretçilerine Bursa´nın tarihini yaşatarak anlatıyor.

Müzenin kent merkezinde olması, heykele yakın olması ziyaretçilerinin artmasını sağlıyor. 7 bin yıllık geçmişi daha algılanabilir ve anlaşılır şekilde aktarabilmesi için müzenin her katında farklı bir içerik düşünülmüş. Giriş katında kronolojik, alt ve üst katlarda ise tematik anlatım yapılmış. Galerilerdeki sergileme sisteminde tek boyutlu anlayıştan uzaklaşmak amacıyla çeşitli objeler, canlandırmalar, maketler ve mankenler kullanılmış. Ayrıca sergileme alanlarında bulunan monitörler ve kiosklarla ziyaretçilere hem daha ayrıntılı bilgi verilmekte hem de ziyaretçiye katılım imkânı sağlanmakta. Böylece zengin içerik, panolar dışına da taşınmış olup mekân sınırlaması ortadan kaldırılmış. Müzeyi rehber eşliğinde gezebileceğiniz gibi dilerseniz kulaklık sistemi ile tek başınıza da gezebilirsiniz. Kulaklık sistemini tercih ederseniz, müze hakkındaki bilgiler Türkçe ve İngilizce olarak anlatılıyor. Ayrıca teşhir vitrinlerinin içinde bulunan İngilizce-Türkçe tanıtım yazıları ile yabancı ziyaretçilere kolaylık sağlıyor. Bunun yanı sıra yine müzeye gelen yabancı konuklar için İngilizce anlatan rehber bile düşünülmüş. Tüm katlarda galeri dışındaki koridorlar geçici sergi mekânı olarak tasarlanmış. Müzenin zemin katında ziyaretçiler için bir kafeterya, hediyelik eşya satışı yapılan bir mağaza ve araştırmacıların yararlanabileceği bir salon bulunuyor.

Balmumu Heykeller

Binanın, birinci katında kronolojik, ikinci katında tematik bir düzenleme var. Müzede Bursa´da yaşamış 6 Osmanlı Padişahı Osman Gazi, Orhan Gazi, I.Murad, Yıldırım Beyazıd, 1.Mehmed Çelebi ve II.Murad´ın balmumu heykelleri bulunuyor. Osmanlı´nın geleneksel ticaret hayatını canlandıran dekorlar, kentin topografik maketi gibi objelerle şehir hakkında ziyaretçilere bilgi sunuluyor. Bodrum katında tarih içinde Bursa ve Bursa´da esnaf ve sanatkârların tanıtıldığı sergiler yer alıyor. Tarihi Esnaf Sokağı´nda Bursa´nın geleneksel ticaret hayatı arabacı, nalbant, semerci, yemenici, bıçakçı, bakırcı, kalaycı, tenekeci, marangoz, keçeci, sepetçi, kebapçı, ipekçi, havlucu esnafları özgün dekor ve canlandırmalarıyla tanıtılıyor. Giriş katında arkeolojik devirlerden başlayarak günümüze kadar Bursa tarihi anlatılıyor. Kafeterya ve satış birimi de bu katta yer alıyor. Üst katta bir konferans salonu, idari bölümler ve Bursa kent arşivinin yer aldığı bilgi işlem odası var. Yaşayan bir müze olarak kurgulanan Bursa Kent Müzesi dönem dönem önemli sergilere de ev sahipliği yapıyor.

Uygarlıklar Kenti Bursa

Müzeye adım atar atmaz Bursa´nın tarihine tanıklık etmeye başlıyorsunuz. Zemin kat, kronolojik bir Bursa gelişimi sunuyor. Uygarlıklar Kenti Bursa bölümünde, Bursa´daki ilk ayak izlerini takip ederek, geçmişe bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Bu bölümde Prusa Kalesi´nin fethini ve bir imparatorluğun doğuşunu görmek mümkün. Osmanlı İmparatorluğu´na bir dönem başkentlik yapan Bursa´nın yaşayan tarihsel olaylarına tanık olabilirsiniz. Bu bölüm, Kurtuluş Savaşı ile son buluyor. Ardından ise Bursa için yepyeni bir dönem başlıyor. Bu yeni bölümde Çağdaş Bursa´yı görmek mümkün. Cumhuriyet dönemi boyunca Bursa´nın çağdaş bir kente dönüşmesini ayrıntılarıyla takip edebilirsiniz. Atatürk ve Bursa, Bursa´yı Bursa Yapanlar, Mimari Yapı gibi konuları içeren bu bölümde, bir şehrin doğunu adım, adım izleyebilirsiniz.

Karagöz ve Hacivat´ın Öyküsü

Geçmişten günümüze eğlence ve yemek kültürü; perdemize yansıyan Karagöz ve Hacivat´ın öyküsü; Bursa´nın hayat verdiği ünlüler; doğumdan evliliğe kadar, bazıları giderek yok olan, bazıları hâlâ tüm canlılığıyla yaşanan gelenek ve görenekler; giyim-kuşam, barınma, dinsel yaşam, eğitim, spor, komşuluk ilişkileri, kısacası yaşam biçimi. Burası, belki de Bursa´yı en iyi yansıtan bölüm. Çünkü kentler, insanlarıyla birlikte var. Kentleri tanımak için, kent ruhunu oluşturan en önemli öğelerden biri olan kentlileri de yakından tanımak gerekiyor. “Yaşam ve Kültürüyle Bursa”, Bursa´nın toplumsal ve kültürel yaşamını, geçirdiği değişmelerle birlikte, ayrıntılarıyla sunuyor.

El Sanatları Çarşısı

Bodrum katta bulunan tematik galeri “El Sanatları Çarşısı” adını taşıyor. Bu galeri 18. yüzyılda Bursa´ya gelen Avrupalı seyyahların çektiği dönemin Bursa fotoğrafları kaynak edinilerek hazırlanmıştır. Koridor şeklinde düzenlenmiş olan galeride tamamen dükkân canlandırmalarına yer verilmiştir. Bursa´nın yok olmak üzere olan el sanatları yemenici, bıçakçı, şekerci, marangoz, semerci, bakırcı, çinici vb. dükkânları aslına uygun olarak canlandırmalarla teşhir edilmektedir. Ziyaretçi bu galeride hem Bursa ve çevresindeki yok olmaya yüz tutmuş el sanatları ile ilgili bilgi edinirken hem de eski bir çarşıda gezmenin duygusal tecrübesini yaşamaktadır.



17.1° / 12.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor