Tunus Cumhurbaşkanı Kais Saied, muhaliflerinin darbe dediği hamlelerle geniş yetkileri ele geçirmesinden aylar sonra Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Tunus´ta önümüzdeki Temmuz ayında anayasa referandumu düzenleyeceğini duyurdu.
Pazartesi günü ulusal televizyonda yaptığı bir konuşmada, Tunus Parlamentosu´nun Tunuslular 17 Aralık 2022´de yeni bir meclis için oy kullanana kadar askıya alınacağını söyledi.
Referandum oylaması, 25 Temmuz´da, Parlamento´yu askıya almasından ve ülkede neredeyse toplam yürütme yetkisini ele geçirmesinden bir yıl sonra yapılacaktı - genellikle 2010 Arap Baharı´nın tek başarı öyküsü olarak lanse edildi.
Müdahalesini eleştirenleri azarladıktan sonra, “Devrimin ve tarihin yollarını düzeltmek istiyoruz” dedi.
Eylül ayında Saied, istisnai önlemler döneminde kararname ile yönetebileceğini söylemek için 2014 demokratik anayasasının çoğunu bir kenara attı ve daha fazla değişiklik konusunda diyalog sözü verdi.
Eleştirmenler, Saied´in devralmasını bir darbe olarak kınadı, ancak cumhurbaşkanı, koronavirüs pandemisiyle birleştirilen yıllarca süren siyasi çekişmeler ve ekonomik durgunluktan sonra hükümet felcini sona erdirmenin tek yolu olarak hareketi sürekli olarak savundu.
Eylül ayında, o adında yaklaşık iki ay Başbakan Hichem Mechichi görevden uzaklaştırdıktan sonra, ülkenin ilk kadın başbakanı olarak, Najla Bouden Romdhane, Dünya Bankası ile çalışmış az bilinen birisi.
Özcan ÜNLÜ
Dünyaumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malezya ile savunma sanayine ilişkin, "Önümüzdeki dönemde kazan-kazan ilkesinden hareketle bu alanda atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz." dedi.
Venezuela İçişleri Bakanı Diosdado Cabello, ABD'nin, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu alıkoymasıyla sonuçlanan Venezuela'ya askeri müdahalesinde, ölenlerin sayısının 100'e çıktığını bildirdi.
Dünya2025 yılında iklim değişikliğini aşırı hava olayları ve kuraklıkla sonuna kadar hissettik.
Çevre