´Türk Akımı, Ankara´nın, AB´nin tüm tehditlerine rağmen verdiği bir tür yanıt´

´Türk Akımı, Ankara´nın, AB´nin tüm tehditlerine rağmen verdiği bir tür yanıt´

Rusya´nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, 'Türk Akımı´nı, Ankara´nın, tüm yaptırım tehditlerine rağmen AB´ye verdiği bir tür yanıt olarak algılıyoruz. Erdoğan´a dış politika hamlelerinin yaparken her şeyden evvel ülke menfaat

 

Milliyet gazetesinden Tolga Şardan´a konuşan, Rusya´nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Başbakan Binali Yıldırım´ın aralık ayında yapacağı Moskova ziyaretinde öncelikli konu başlığının iki ülke arasındaki ticari ilişkiler olacağını söyledi.

Büyükelçi Karlov, Rus uçağının düşürülmesi sonrasında iki ülke arasında 8 ay süren krizin ardından yeniden başlayan süreçle ilgili olarak 'Gerçekçi olmak gerekirse uzmanlarımıza göre bunun için en az 1-2 seneye ihtiyaç var. Bundan da önemlisi her iki tarafın bu ilişkiyi daha yukarıya taşıma niyetinde olmalarıdır' dedi.

Karlov, 'Suriye´nin toprak bütünlüğünü destekliyoruz. Ülke bütünlüğü harap duruma getirilirse Libya gibi durumlar ortaya çıkıyor. Dolayısıyla Türkiye ile yapabileceğimiz dış siyaset hamleleri dünyadaki barışın tesisi için önemli' diye konuştu. Karlov, 15 Temmuz´da yaşananların Türk halkının olgunlaştırdığını gösterdiğini söyledi.

Karlov´un Milliyet´e yaptığı açıklamalar özetle şöyle:

1-2 YILA İHTİYAÇ VAR: Her iki ülkenin liderlerinin girişimiyle uçak kazasından sonra dibe vuran ilişkilerin durumunu ortak bir çabayla düzeltme başarısını yakaladık. Ama tamamen eski düzeye döndüğünü söylemek için biraz erken. Bunun başında iki ülke arasındaki ticaret faaliyetleri var. Geçen 4 ayda, 24 Kasım öncesindeki ticari faaliyetlere dönebilmiş değiliz. Gerçekçi olmak gerekirse uzmanlarımıza göre bunun için en az 1-2 seneye ihtiyaç var. Ama bundan da önemlisi her iki tarafın bu ilişkiyi daha yukarıya taşıma niyetinde olmalarıdır. İki liderin, iki ülkenin ticaret hacminin 100 milyar dolara ulaşması gerektiğini söylemeleridir.

YILDIRIM´IN MOSKOVA ZİYARETİ: En büyük temennimiz ilişkilerin daha üste çıkarılmasıdır. Baş konu ekonomik ve ticari işbirliğimiz ama diğer taraftan daha alt düzeydeki görüşmeler devam ediyor.

BANKACILIK VE FİNANS: KEK kapsamında iki ülke uzmanlarının Soçi´de bankacılık ve finans işbirliği toplantısı gerçekleşti. Buradaki konular çok önemli. Birincisi muhabir banka sisteminin geliştirilmesi. İkili ticari ilişkilerde yerel para kullanılması gündeme geldi. Moskova Ticaret Borsası´nda Türk lirası bazında işlemlerin yapılabilmesi konusu var. Ödeme sistemleri konusu var. Visa, mastercard, Rusya´da geliştirilen mir sistemi var. Bunları hayata geçirirsek, 3. ülkelerin bizi etkileme şansı azalacaktır. SURİYE: Suriye´de barışın sadece barışçıl yollarla sağlanacağı düşüncesindeyiz. Suriye´nin mevcut sınırlarının korunması gerektiğini, ülkenin geleceğini ancak ve ancak Suriye halkının belirlemesi gerektiğini düşünüyoruz. Esad´ı desteklemekle suçlanıyoruz. Suriye´nin devlet bütünlüğünü destekliyoruz. Ülke bütünlüğü harap duruma getirilirse Libya gibi durumlar ortaya çıkıyor. Dolayısıyla Türkiye ile yapabileceğimiz dış siyaset hamleleri dünyadaki barışın tesisi için önemli.

MOSKOVA PLATFORMU: Suriye halkına kendi geleceği konusunda yardımcı olmalıyız. Bu sürecin içinde hem Esad taraftarları hem de muhalefet temsilcilerinin olması gerektiğini düşünüyoruz. Yer almayacak olan unsur teröre bulaşmış olanlardır. Biz Suriye muhalefeti ile çalışıyoruz ve çalışmaya da hazırız. Bunun için Moskova birkaç kez Suriye´deki muhalif kanatların bir araya gelmesine zemin oluşturdu. Moskova´nın buluşma platformu olmasını teklif ettik. Rusya katılmadan bir araya gelin, kendi pozisyonunuzu belirleyin diye teklifte bulunduk. Bazı muhalif grupların 'Suriye halkını biz temsil ediyoruz' görüşünü kabul etmiyoruz. Bu sürecin içine hem iç, hem de dış muhalefet katılmalıdır. Suriye´nin dış muhalefeti kendi aralarında ne kadar çabuk ortak pozisyon konusunda anlaşırlarsa süreç verimli şekilde ilerleyecektir.

ESAD´IN ADAY OLMASI: Esad, uluslararası toplum tarafından kabul edilmiş bir devlet başkanı. Suriye´nin temsilcisi BM´de resmi olarak faaliyetlerine devam etmektedir. Esad´ı gayri meşru olarak ilan etmek doğru bir şey değildir. Suriye halkı anayasa ve diğer çalışmalar bitirdikten sonra hem yeni cumhurbaşkanını, hem de yeni meclisini kendi hür iradesiyle seçerse yine mutlu oluruz.

SURİYE´DEKİ ÜSLER: Öncelikle barışın tesisini bekleyelim. Sonra bu üslere ihtiyaç olup olmadığı konusunda daha net bir değerlendirme yapma durumu olacak. Suriye ile yapılan anlaşmada zaman kısıtlaması yok. ABD´nin Türkiye´de üssü var.

HALEP: 18 Ekim 2016´dan itibaren hava unsurlarımız Halep bölgesinde harekat yürütmemektedir. İyi niyetli olmayan tarafların Rus uçaklarının hastaneleri, okulları bombaladığı suçlamaları var. Bu suçlamaları çok ciddi olarak değerlendiriyoruz. Suriye topraklarını izleyen çok güçlü uzay grubumuz var. Her suçlamadan sonra uzaydan çekilen resimleri gösteriyoruz. İtirazlar maalesef uluslararası haber kanallarınca yayınlanmıyor. Çifte standart var. Yakın geçmişte iki Belçika uçağının sivil bir binayı yerle bir ettiğinin delillerini sunduk. Ama kimseye duyuramadık. Geçmişte Amerikalılar ateşkes sürecini baltaladı.

BATI RAHATSIZ: Batılı diplomasiye bakarsanız, AB ile ilişkilerinizin iyi olmasını istiyorsanız Rusya ile kötü olmalısınız. Alenen söylenen şeyler; Rusya ile işbirliğini kesin, yatırım projelerinden vazgeçin o zaman AB sizi kucaklayacak. Biz, 24 Kasım´a kadar ilişkiler iyi seyrederken, 'AB ve ABD ile kötü olun' dayatmasında bulunmadık. Maalesef bu basınca dayanamayarak Rusya ile ilişkilerini sınırlandıran ülkeler var ve bu durum aleyhlerine oluyor. Mesela, Güney Akım projesini yürütüyorduk. Karadeniz´den geçen doğalgaz Bulgaristan üzerinden Avrupa´ya dağıtılacaktı. Borular Bulgaristan sahillerinde çürüyor. Bulgaristan, AB dayatmasına maruz kalarak anlaşmadan çekilmek zorunda kaldı. Bulgaristan yılda 800 milyon euro kazanacaktı. Baltık üzerinden Kuzey Akım projesi var. Burada yaptırım uygulayan ülkeler doğalgazı kendileri alıyorlar. AB Ukrayna´ya güvenemiyor. Kendi rezervini yapıyor. Bu da Rusya´ya ne zarar verirsek iyidir politikasını gösteriyor.

TÜRK AKIMI: Türkiye ile işbirliği anlaşması imzaladık. Gazımızın Türkiye sınırına Aralık 2019´da gelmesi planlanıyor. Çift boru hattı olacak. Sistem pürüzsüz olmalı. Bulgaristan ile yaşananların yaşanmasını istemeyiz.

TÜRKİYE´YE BAĞLI: Mevcut verilere göre Türkiye´ye yıllık 30 milyar metreküp gaz veriyoruz. Bunun 15 milyarı Mavi Akım üzerinden Samsun´a giriş yapıyor. 15 milyarı ise Ukrayna üzerinden. Türk Akımı, Ukrayna´dan vazgeçme zeminini hazırlayacak. Türkiye´yi doğalgaz konusunda transit bir hub (merkez) olarak görmek istiyoruz. Her şey Türkiye´nin kendisine ve Avrupa´nın alacağı pozisyona bağlı.
TANAP´ın kapasitesi Türk Akımı ile kıyaslanamaz. Rusya Federasyonu, 30 yıldır Türkiye´ye doğalgaz sevkiyatı yapmaktadır. Hiçbir zaman yarı yolda bırakmadık.

OLGUNLAŞMIŞ TOPLUM: Benim için 15 Temmuz olayları masum insanların hayatını kaybettiği çok büyük bir trajedi. Diğer taraftan da Türk toplumunun olgunlaşmış bir toplum olduğunu gösterdi herkese. Zamanla değişik ülkeler bu tür darbelere veya darbelere maruz kalıyor. Ama her ülke böyle bir toparlanma potansiyeline sahip değildir. Türk toplumu bu sınavdan geçmiştir. Devlet Başkanı´mız, Sayın Erdoğan´a destek veren ilk liderlerden oldu. Bu jest Türkiye´ye yönelik ne düşündüğümüzü göstermiştir.

FETÖ YAPILANMASI: Rusya´da FETÖ´ye karşı verilen mücadele Türkiye´den önce başladı. Rusya´da 2006-2008 arasında bu oluşum mahkemelik oldu. Tüm okulları, dernekleri kapatılmıştı.

ERDOĞAN´A MİNNETTARIZ: Türk Akımı´nı, Ankara´nın, tüm yaptırım tehditlerine rağmen AB´ye verdiği bir tür yanıt olarak algılıyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan´a dış politika hamlelerinin yaparken her şeyden evvel ülke menfaatlerini düşündüğü için çok minnettarız. Takdirle karşılıyoruz, olması gereken de budur.

ASKERİ İŞBİRLİĞİ: Savunma sanayinde işbirliği konuları hem İstanbul´da, hem de Saint Petersburg´da gündeme geldi. En çağdaş ve gelişmiş silahları üretiyoruz. Dünyada 2. sıradayız. Bizden ithalat yapan iki önemli ülke Çin ve Hindistan. İhracatla yetinmeyip daha derin bir işbirliğine hazır olduğumuzu vurguluyoruz. Ortak üretim projelerine giriyoruz. Türkiye ile bu konuda yolun başındayız. Rus-Türk Savunma Sanayi ortak komisyonu yakında bir araya gelecek. Suriye´de gelişen olaylar, Rusya silah sanayinin geliştiğinin önemli göstergesidir.

UZAY TEKNOLOJİSİ İŞBİRLİĞİ: Değişik ülkelerle bu tarz işbirliği formatımız mevcut. Türkiye bunun arasında rahatlıkla yer alır. 100 milyar dolarlık iş hacmi için yeni işbirliği alanlarını aramamız şart.

BULGARİSTAN SEÇİMLERİ: Rus yanlısı olmaktan ziyade ülkesini seven Bulgar ve Moldovalı seçmenler oy kullanmıştır. Biz her ülkeyle işbirliğine hazırız. Güney Akım, eski Bulgar yönetiminin vazgeçtiği projelerden birisi. Temennimiz yeni yönetimlerin kendi ülke menfaatlerini daha iyi kollamasıdır. Biz bu iki ülkeye ‘batıyla ilişkilerinizi kesin´ dayatmasında bulunmayacağız.




Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Yapay zeka uygulamaları birçok alanda olduğu gibi engellilerin hayatına da olumlu etki ediyor.

Teknoloji

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

SEVGİLİ BAŞKANIMIZ ŞABAN GÜLBAHAR’A ŞİFALAR DİLİYORUZ

İsrail'de Gallant depremi! Savunma Bakanı sessizliğini bozdu, hükümet ortakları kovulmasını istedi!

İsrail savaş uçakları sivillerin toplandığı bölgeye bomba yağdırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Şiddet olaylarının tırmandığı Fransa'nın özerk bölgesi Yeni Kaledonya'da OHAL ilan edildi

Silahlı saldırıya uğrayan Slovakya Başbakanı Robert Fico 'hayati tehlikeyi atlattı'

Refah'a sığınan Filistinliler bir kez daha yerlerinden edildi

Katil İsrail medyasında panik: Refah planı suya düşecek! ABD'li gazete 'Sinwar' gelişmesini duyurdu

Türkiye'nin ardından Mısır da, Güney Afrika'nın İsrail aleyhindeki dava sürecine müdahil olacak

Ukrayna saldırdı, Rusya'ya soğuk duş! Belgorod'da 19 ölü, 27 yaralı

Ermenistan'da sivil itaatsizlik eyleminde 130'dan fazla kişi gözaltına alındı

Almatı, Azerbaycan ve Ermenistan'ı neden cezbediyor? Bu işte bir iş mi var?

Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Hamas ve İsrail heyetleri Kahire'den ayrıldı, Netanyahu katliama devam edecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan: AB'nin ülkemizle ilişkileri adil ve sonuç odaklı yaklaşımla yürütmesi hayati öneme sahiptir

AKYA Ağır Sınıf Harp Torpidosu'nun seri üretimine geçilerek denizaltılara teslimatına başlandı

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren kanun teklifi komisyonda kabul edildi

Hamas: Ateşkesi kabul ediyoruz... Filistinliler kutluyor İsrail temkinli

İsrail, Refah Sınır Kapısı'nın Gazze tarafını ele geçirdi

Rus basınında Gazze savaşı: "Netanyahu'nun açıklamaları Hamas'ın pozisyonunu sertleştirmesine neden oldu"

AB üyesi 26 ülkeden Netanyahu’ya “dur” çağrısı

Brezilya'daki sel felaketinde ölenlerin sayısı 83'e yükseldi

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Yükleniyor