• BIST 100

    10279,98%0,03
  • DOLAR

    32,31% -0,06
  • EURO

    34,84% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2408,92% 0,65
  • Ç. ALTIN

    3895,03% 0,21

Türk Akımı Harekete Geçiyor

Türk Akımı Harekete Geçiyor

Gazprom, Rus kıyı şehri Anapa´dan Türkiye´nin Avrupa Yakası´ndan Yunanistan´a kadar uzanması beklenen Türk Akımı boru hattına Ankara´nın yeniden büyük ilgi gösterdiğini açıkladı. Moskova´nın Enerji Bakanı Aleksander Novak´a gör

Wolfgang Tucek, Micaela Taroni, Andre Kühnlenz

Rusya ile Türkiye Arasındaki Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Sözleşmesinin Ekim Ayında Yapılması Bekleniyor. Avusturyalılar ve İtalyanlar İhaleler Almayı Umuyor--

Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesi, Moskova ile Ankara arasındaki tartışmadan dolayı aylarca donmuştu. Bunun nedeni ise bir Rus savaş jetinin Türkiye tarafından düşürülmesinin ardından Kremlin´in Ankara´ya uyguladığı yaptırımlardı.

Rus enerji devi Gazprom´un Başkanı Aleksey Miller, iki ülke arasında Türkiye´deki başarısız darbeden önce başlayan yakınlaşmanın ardından dün Ankara´da projenin yeniden başlamasına ilişkin görüşmeler yapıldığını doğruladı. Gazprom, Rus kıyı şehri Anapa´dan Türkiye´nin Avrupa Yakası´ndan Yunanistan´a kadar uzanması beklenen Türk Akımı boru hattına Ankara´nın yeniden büyük ilgi gösterdiğini açıkladı. Moskova´nın Enerji Bakanı Aleksander Novak´a göre doğal gaz hattının ilk kısmının yapımı 2019´un sonuna kadar tamamlanabilir.

Ancak ikinci bir boru yapılacak mı ve söz konusu boru Bulgaristan üzerinden geçecek mi -bu durumda ilk baştaki Güney Akım projesi yeniden canlanır- henüz bilinmiyor. Bu durumda Yukarı Avusturyalı çelik şirketi Voestalpine, doğal gaz hattının yapımı için parçalar göndermeyi ümit edebilir. Voestalpine son olarak nisan ayında Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattı için yüz binlerce tonluk bir sipariş almıştı.

Brüksel Duvar Örmeyi Sürdürüyor--

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, AB´nin doğal gaz boru hattının Bulgaristan´dan olası geçişini aktif şekilde desteklemesi gerektiğini söylemişti. Gerçi Brüksel projeyi doğrudan yorumlamak istemedi ama AB bölgesindeki tüm boru hatlarının AB´nin bütün enerji yasalarını tamamen yerine getirmesi gerektiğinin açıkça ortada olduğunu belirtti. Bu hususta bilhassa doğal gazın dağıtımı ile boru hatlarının işletmesinin birbirinden ayrılması yani farklı şirketler tarafından ele alınması mevzubahistir. Gazprom geçmişte bu şartlarla pek fazla ilgilenmek istememişti. Bir önceki Güney Akım projesi de fiilen bu yüzden hüsrana uğramıştı.

Petrol şirketi Eni de Türkiye´deki müzakereleri ilgiyle takip ediyor. İtalyanlar petrol ve doğal gaz taahhüt şirketi Saipem için yeni ihaleler almayı ümit ediyor ve bütün ümitlerini Rusya´ya bağlıyorlar. Türk Akımı için bir ihale almak Saipem´in Milano Borsasındaki değerini epey artırır. Petrol fiyatının düşüşü, neredeyse yarısı Eni´ye ait olan Saipem´i son olarak oldukça zor durumda bırakmıştı. Saipem, Güney Akım ve petrol fiyatının düşüşünden dolayı geçen yıl 50 bin istihdam alanını 8.800´ünü kapatmak zorunda kalmıştı.(Avusturya,Wirtschaftsblatt-01.09.2016)



19.2° / 10.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor