Tarih: 21.08.2015 16:27

Türk Akımı, ‘Tesla hattı´ projesini doğurdu

Facebook Twitter Linked-in

 

Türk Akımı projesinde yer alan Macar FGZS doğalgaz şirketinin temsilcisi, Vedomosti gazetesine yaptığı açıklamada Avusturya, Sırbistan, Makedonya ve Yunanistan Dışişleri Bakanları´nın eylül ayında yapacakları görüşmede, Türk Akımı doğalgaz boru hattının Türkiye´den Avusturya´ya kadar uzatılmasını öngören bir memorandum imzalayabileceğini belirtti.

Yetkiliye göre görüşmede, Avusturya´ya uzanacak doğalgaz boru hattının yapımı için gereken teknik ve mali fizibilite çalışmaları konusunda karar alınması planlanıyor.

‘TESLA´ HATTI 1.300 KM UZUNLUĞUNDA OLACAK

Avusturya Dışişleri Bakanlığı, Türk Akımı´nı Avusturya´ya uzatacak ek boru hattı projesine ‘Tesla´ adı verildiğini açıkladı. Vedomosti´nin haberine göre dört ülke halen projenin ekonomik boyutunu müzakere ediyor.

Nihai kararın 2016´ın ilk çeyreğinde alınması ve uzlaşı sağlanması halinde hattın yapımına 2017´de başlanması hedefleniyor. 2019 yılında faaliyete geçmesi planlanan ‘Tesla´ hattının yıllık 27 milyar metreküp gaz kapasitesine ve 1.300-1.400 kilometre uzunluğa sahip olacağı belirtiliyor. Projenin maliyeti ise 4-5 milyar euro olarak hesaplanıyor.

‘TANAP´TAN DA TESLA´YA GAZ AKIŞI YAPILABİLİR´

Bu arada haberde, Tesla boru hattının, Türk Akımı üzerinden alacağı Rus gazının yanı sıra, Azeri gazını Avrupa´ya ulaştıran TANAP projesinden de gaz alacağı belirtiliyor. Öte yandan bazı uzmanlar, TANAP´ın gaz kapasitesinin Tesla için yeterli olmayacağı görüşünde.

Tesla projesinin, Avrupa gaz piyasasında tekelleşmeyi önlemek için oluşturulan 3. Enerji Paketi´nin tüm normlarına uyacağı da vurgulanıyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —