Türk Akımı Türkiye açısından neden bu kadar önemli?

Türk Akımı Türkiye açısından neden bu kadar önemli?

Her iki kolunda 600 kilometreden fazla boru döşenen ve günde 4 kilometre hızla inşası süren Türk Akımı projesinin Türkiye´ye yönelik olası getirilerini, Altınbaş Üniversitesi Enerji ve Çevre Araştırma ve Uygulama Merkezi (EÇAM) Müdü

 

Rus enerji şirketi Gazprom, Türk Akımı projesinin her iki kolunun 600 kilometreden fazlasının tamamlandığını açıkladı. Gazprom Sözcüsü Sergey Kupriyanov, Rossiya 24 televizyonuna verdiği demeçte boru hattının her iki kolunda 600 kilometreden fazla boru döşendiğini ve çalışmaların günde yaklaşık 4 kilometre hızla devam ettiğimi söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise, kısa bir süre önce Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan´la gerçekleştirdiği görüşme sonrasında, Türkiye´nin gaz ihtiyacını karşılayacak ilk kolu Mart 2018´de devreye alınacak olan ve Avrupa´ya uzanacak ikinci koluysa 2019´da hizmete girecek olan Türk Akımı Projesi için, Türkiye´nin enerji güvenliğini artıracak olan önemli bir proje nitelendirmesi yapmıştı. Peki projenin ülke açısından enerji güvenliği teminatı olması ne anlama geliyor? Türk Akımı´nın Türkiye´ye getirileri neler olacak? Bu önemli proje, ABD´yi neden kaygılandırıyor? Sputnik´in bu soruları Altınbaş Üniversitesi Enerji ve Çevre Araştırma ve Uygulama Merkezi (EÇAM) Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Tolga Demiryol yanıtladı. 

‘TÜRK AKIMI TÜRKİYE´NİN ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİ İÇİN ÖNEMLİ´

Türk Akımı´nı Türkiye için hem siyasi hem de ekonomik açıdan önemli bir proje olarak niteleyen Demiryol 'Mevcut durumda Türk Akımı yıllık 31.5 milyar metreküp doğalgaz taşıma kapasiteli iki boru hattından oluşuyor. Bu miktarın yarısı Türkiye piyasasına sunulacak. 2019 sonrasında Rusya ile Ukrayna arasındaki transit anlaşmasının uzatılmaması durumunda, Türkiye´nin halihazırda Trans-Balkan boru hattı üzerinden sağladığı doğalgaz büyük oranda Türk Akımı üzerinden ikame edilmiş olacak. Ukrayna kaynaklı risklerin giderilmesi anlamında Türk Akımı Türkiye´nin enerji arz güvenliği için olumlu bir proje' ifadelerini kullandı.

Projeye dair kilit sorunun Türkiye´nin ilerleyen dönemde gaz tüketiminin ne olacağı ve bunun ne kadarının Rusya´dan karşılanacağı olduğuna işaret eden Demiryol 'Geçmişte gaz talebine dair gerçekçi olmayan projeksiyonlar yapıldı, bunlara göre politika oluşturuldu. Ekonomik büyümenin sürdürülebilirliği ve alternatif doğalgaz ithalat kaynak ve güzergahlarının devreye alınması belirleyici faktörler olacak. Mevcut değişkenlerde radikal kırılmalar öngörmeyen baz senaryolar esas alınırsa Türkiye´nin Türk Akımı´ndan ilk etapta tedarik edilecek gazı tüketeceği ve hatta 2030 sonrasında talebin artacağı öngörülebilir' dedi.

ANKARA´NIN ‘HUB VİZYONU´ İÇİN KRİTİK HAMLE 

Türk Akımı´dan nakledilecek diğer 15.75 milyar metreküplük gazın ise Güney ve Güney Doğu Avrupa ülkelerine iletilmesi söz konusu olduğunun altını çizen Demiryol 'İkinci hat AB mevzuatı engeline takılmazsa, Türkiye üzerinden Avrupa´ya gaz tedarik edilmiş olacak ki bu Ankara´nın yıllardır peşinde koştuğu ‘Hub´ vizyonu için kritik bir adım. Ancak gaz tedariki sağlanması bir ülkenin bölgesel enerji merkezi olması için tek başına yeterli bir koşul değil. Gaz fiyatlandırmasının spot piyasa üzerinden gerçekleşmesi gerekiyor. Bunun için de Türkiye´de enerji piyasalarına dair mevzuat düzenlemelerinin tamamlanması şart' diye konuştu.

Gündemdeki bir diğer önemli hususun ise Türkiye ve Rusya´nın üçüncü ülkelere gaz ticaretinde rol alacak ortak bir şirket kurması olduğunu ifade eden Demiryol 'Ancak bu koşullar gerçekleştiğinde Türk Akımı´nın Türkiye´nin enerji Hub´ı olma vizyonuna katkıda bulunmasından söz edilebilir. Aksi taktirde Türkiye Rus gazı için ancak bir koridor konumunda olacaktır' vurgusu yaptı.

ABD TÜRK AKIMI´NDAN NEDEN BU KADAR ENDİŞE DUYUYOR? 

ABD´nin Türk Akımı´na ilişkin endişelerini sıklıkla aktarmasının ardındaki gerekçeye işaret eden Demiryol 'Türk Akımı- Kuzey Akım 2 ile birlikte- ABD´nin LNG´sine karşı Avrupa pazarındaki hakimiyetini sürdürebilmesi için Rusya´nın elindeki en önemli koz. Keza ABD yönetimi yakın dönemde Türk Akımı projesine dair endişelerini yüksek sesle dile getirdi. ABD´nin Rusya´ya getirdiği son yaptırımlara taraf olmayan Türkiye, bu bağlamda büyük güçler arasında yaşanan jeopolitik rekabette önemli bir aktör olma potansiyeli taşıyor' diye ekledi.



Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Yapay zeka uygulamaları birçok alanda olduğu gibi engellilerin hayatına da olumlu etki ediyor.

Teknoloji

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

SEVGİLİ BAŞKANIMIZ ŞABAN GÜLBAHAR’A ŞİFALAR DİLİYORUZ

İsrail'de Gallant depremi! Savunma Bakanı sessizliğini bozdu, hükümet ortakları kovulmasını istedi!

İsrail savaş uçakları sivillerin toplandığı bölgeye bomba yağdırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Şiddet olaylarının tırmandığı Fransa'nın özerk bölgesi Yeni Kaledonya'da OHAL ilan edildi

Silahlı saldırıya uğrayan Slovakya Başbakanı Robert Fico 'hayati tehlikeyi atlattı'

Refah'a sığınan Filistinliler bir kez daha yerlerinden edildi

Katil İsrail medyasında panik: Refah planı suya düşecek! ABD'li gazete 'Sinwar' gelişmesini duyurdu

Türkiye'nin ardından Mısır da, Güney Afrika'nın İsrail aleyhindeki dava sürecine müdahil olacak

Ukrayna saldırdı, Rusya'ya soğuk duş! Belgorod'da 19 ölü, 27 yaralı

Ermenistan'da sivil itaatsizlik eyleminde 130'dan fazla kişi gözaltına alındı

Almatı, Azerbaycan ve Ermenistan'ı neden cezbediyor? Bu işte bir iş mi var?

Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Hamas ve İsrail heyetleri Kahire'den ayrıldı, Netanyahu katliama devam edecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan: AB'nin ülkemizle ilişkileri adil ve sonuç odaklı yaklaşımla yürütmesi hayati öneme sahiptir

AKYA Ağır Sınıf Harp Torpidosu'nun seri üretimine geçilerek denizaltılara teslimatına başlandı

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren kanun teklifi komisyonda kabul edildi

Hamas: Ateşkesi kabul ediyoruz... Filistinliler kutluyor İsrail temkinli

İsrail, Refah Sınır Kapısı'nın Gazze tarafını ele geçirdi

Rus basınında Gazze savaşı: "Netanyahu'nun açıklamaları Hamas'ın pozisyonunu sertleştirmesine neden oldu"

AB üyesi 26 ülkeden Netanyahu’ya “dur” çağrısı

Brezilya'daki sel felaketinde ölenlerin sayısı 83'e yükseldi

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Yükleniyor