• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

Türk Akımı´nda yarı yol geçildi

Türk Akımı´nda yarı yol geçildi

Türk Akımı projesinin Türkiye´ye yılda 15.75 milyar metreküp Rus gazı taşıyacak 930 kilometre uzunluğundaki birinci hattının açık deniz kısmındaki 530 kilometrelik bölümünün inşa edilmesiyle projede yarı yol geçildi.

 

Türkiye´den bir grup basın mensubu, projeyi finanse eden ve işletmecisi olacak Rus doğalgaz şirketi Gazprom´un davetlisi olarak TürkAkım´ı besleyecek ana sahalardan biri olan ve 'Rusya´nın doğalgaz başkenti' diye nitelendirilen Novi Urengoy´a geldi. Buradaki doğalgaz üretim sahaları ve sondaj kuyularına yapılan ziyaretler sonrasında, şirket yetkilileri proje ve bölgeye ilişkin sunumlar gerçekleştirdi. 

Yetkililerin verdiği bilgilere göre, Türk Akımı´nın yılda 15.75 milyar metreküp Rus gazını Türkiye´ye taşıyacak 930 kilometrelik birinci hattının deniz kısmındaki 530 kilometresi inşa edildi. Böylece Türkiye´nin bir yıllık doğalgaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 35´ini karşılayacak ilk hattın yapımında yarı yol geçildi.

´224 KİLOMETRELİK BÖLÜM DÖŞENDİ´

Bu hat üzerinden gaz arzının 2019´da başlaması planlanırken, Türk Akımı´nın Avrupa´ya yılda 15.75 milyar metreküp doğalgaz taşıyacak ikinci hattının ise Türkiye-Rusya münhasır ekonomik bölgesi sınırına kadar olan yaklaşık 224 kilometrelik bölümü döşendi. 

Rusya´nın Anapa kıyısından Kıyıköy´e kadar uzanacak birinci hat, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ´nin (BOTAŞ) inşa edeceği boru hattı ile Lüleburgaz´a getirilecek.

Avrupa´nın kullanımı için ayrılan ikinci hattın kara kısmı ise BOTAŞ ve Gazprom´un ortak kuracağı bir şirket tarafından inşa edilecek ve bu hat İpsala üzerinden Avrupa´ya gidecek. TürkAkım´ın ikinci hattının izleyeceği güzergah henüz netleşmedi.

Halihazırda Ukrayna üzerinden Türkiye´ye Rus gazını taşıyan Batı Hattı´nı ikame edecek Türk Akımı´nın, transit riski olmadan taşıma yapılacağı için Türkiye ve bölgenin enerji güvenliğine önemli bir katkı sunması öngörülüyor.

Gazprom´un yüzde 100 iştiraki olan South Stream şirketi tarafından inşa edilen Türk Akımı´nın finansmanı Gazprom tarafından sağlanıyor.

AVRUPA, GAZPROM´UN EN BÜYÜK MÜŞTERİSİ

Şirket yetkililerinin aktardığı bilgilere göre, Gazprom´un Avrupa´ya doğalgaz ihracatı 2012´den sonra giderek artmaya başladı. Geçen yıl Avrupa´ya 190 milyar metreküp gaz ihraç eden Gazprom´un son 25 yıldaki en önemli müşterisi Avrupa oldu.

 

Avrupa´ya gaz sevkiyatını güvenli bir şekilde sürdürmek için iki yeni doğalgaz boru hattı inşa ettiklerini dile getiren şirket yetkilileri, bunlardan birinin Türk Akımı, diğerinin ise 55 milyar metreküp kapasiteli Kuzey Akım 2 olduğunu ifade etti.



17.8° / 9.5°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor