• BIST 100

    10183,38%0,24
  • DOLAR

    32,21% 0,14
  • EURO

    35,08% 0,02
  • GRAM ALTIN

    2473,46% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3933,17% 0,00

´Türk Akımı´yla hem gaz ucuza alınacak hem güvenlik sağlanacak´

´Türk Akımı´yla hem gaz ucuza alınacak hem güvenlik sağlanacak´

TÜRAM Eş Başkanı Aydın Sezer, Türk Akımı sayesinde Türkiye´nin hem doğalgaz arzında güvenliği sağlayacağına hem de gazı daha ucuza alacağına dikkat çekti. Enerji Zirvesi´ni takip eden Sezer, Akkuyu konusunda da çözüm arandığın?

 

Dünya Enerji Zirvesi için İstanbul´a gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın yaptıkları görüşmenin ardından, Türk Akımı Gaz Boru Hattı Projesi´ne ilişkin anlaşma imzalandı. Türkiye-Rusya Araştırmalar Merkezi (TÜRAM) Eş Başkanı Aydın Sezer, Rusya´nın 2019 yılı sonuna kadar Ukrayna üzerinden Batı ülkelerine gaz verilmesini ortadan kaldıracağını belirtti.

Türkiye açısından yeni hattın önemine değinen Sezer, “Türk Akımı´yla Türkiye´nin ihtiyacı olan gaz artık arada başka bir transit ülke olmaksızın, Türkiye´ye ulaşmış olacak. Bu arz güvenliği açısından son derece önemli bir konu. Türkiye açısından bir diğer önemi de geçiş ülkelerindeki, geçiş bedelleri, ücretlerinin ödenmeyecek olması; gazın daha ucuz bir fiyatla gelmesine olanak sağlayacak' dedi.

‘İLİŞKİLERİN GELİŞİMİNE KATKI SAĞLAYACAK´

Rusya´ya yönelik bağımlılığın artacağına ilişkin değerlendirmeler bulunduğunu anımsatan Sezer, Türkiye´nin Rusya´dan ilave gaz almayacağının altını çizdi. Sezer, siyasi olarak Mavi Akım´dan sonra Türk Akımı´yla da iki ülkenin doğalgaz alanında doğrudan bağlanmış olmasının ikili ilişkilerin gelişimine katkı sağlayacağını ifade etti.

‘İKİ LİDER AKKUYU İÇİN ÇÖZÜM ARAYIŞINDA´

Enerji Zirvesi´ni takip eden Sezer, “Türkiye-Rusya arasındaki ilişkilerde medyada gördüğüm Türk Akımı projesinin ön plana çıkartıldığı şeklinde. Ancak bu konuda Türk tarafı onayını daha önce vermişti, iş sadece imza törenine kalmıştı. Dün o gerçekleşti. Ben bugün Türkiye ile Rusya arasındaki iki büyük konudan bir tanesinin enerji alanında Akkuyu, diğerinin de Suriye üzerindeki işbirliği olduğunu düşünüyorum. Akkuyu´yla ilgili de hukuki süreçte bir sorun yok. Ama iş finansta tıkandı” diye konuştu.

Hem Rusya´da hem Türkiye´de mevcut ekonomik koşullar nedeniyle Akkuyu Nükleer Güç Santrali´nin yapımına ilişkin sorun yaşandığını kaydeden Sezer, liderlerin bu konuda çözüm arayışında olduklarını aktardı.

Temaslardaki bir diğer başlığın Suriye olduğunu belirten Sezer, ‘Rusya´nın onayıyla Suriye´de operasyon yapan Türkiye´nin, Suriye ordusuyla karşı karşıya gelmemesi için´ adımlar ve mekanizmaların görüşüldüğünü´ kaydetti.



18.3° / 11.9°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor