• BIST 100

    10171,09%-0,02
  • DOLAR

    32,29% 0,11
  • EURO

    35,00% 0,09
  • GRAM ALTIN

    2450,83% 0,20
  • Ç. ALTIN

    3912,88% 0,00

Türk Ekonomisinde İstikrarlı Büyüme

Türk Ekonomisinde İstikrarlı Büyüme

Kamu borçlarını azaltmaya, enflasyonu düşürmeye ve istihdamı artırmaya odaklanan son reform gündemiyle Türkiye ekonomisi, Başbakan Davutoğlu´na göre, “sorunlarla dolu küresel ekonomide fırsat arayan yatırımcılara en fazla umut” vere

 

Arno Maierbrugger

Türkiye, son on yıl içinde ekonomisini geliştirme, diğer ülkelerle iyi ticari ilişkiler kurma ve etkileyici derecede dış yatırım alma konularında büyük mesafe kat etti. Bu, ülkeyi uluslararası ticarette iyi tanınan bir ortak ve küresel piyasaların saygın bir oyuncusu haline getirdi. Kamu borçlarını azaltmaya, enflasyonu düşürmeye ve istihdamı artırmaya odaklanan son reform gündemiyle Türkiye ekonomisi, Başbakan Davutoğlu´na göre, “sorunlarla dolu küresel ekonomide fırsat arayan yatırımcılara en fazla umut” veren ülke oldu.

Davutoğlu, Londra´da ocak ayı ortalarında hükümetin son reform programlarını (2016 Faaliyet Planı) ve güncellenmiş 2016-2018 Orta Vadeli programı iş dünyası liderlerine anlatıyordu. Davutoğlu “komşuları arasında artık ekonomisi işlemeyen birçok çökmüş devlet bulunan” Türkiye´nin hem bu nedenle hem de Rusya ile yaptırımlara neden olan gerginlik nedeniyle zor bir durumda olduğu gerçeğini saklamadı: “Bu olumsuzluklara rağmen çok pozitif gelişmeler de oldu. Bunlar da Türkiye´yi yatırım için güvenli bir liman ve ekonomik kurumlar için güvenli bir sığınak haline getiriyor.” Başbakan´ın açıklaması, Dünya Bankası tarafından da desteklendi. Türkiye´nin ekonomik büyümesinin 2015´te yüzde 3´ten yüzde 4,2´ye yükseldiği tahmin ediliyor.

Ekonomi politikalarından sorumlu Türkiye Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 11 Ocak´ta, Ankara´da ülkenin ekonomik ivmesinin devam etmesini beklediğini söyleyerek gayrisafi yurtiçi hasıla hedeflerini bu yıl için yüzde 4,5, 2017 ve 2018 yılları için ise yüzde 5 olarak vermişti. Türkiye´nin inatçı enflasyonu en büyük ekonomik sıkıntılarından bir tanesi ancak Şimşek, yapısal reform programı sayesinde enflasyonun 2016´nın sonu itibarıyla en az yüzde 7,5 oranında düşeceğini tahmin ediyor.

Uluslararası ekonomik iş birliği konusunda Türkiye hem Batı hem de Orta Doğu ile ilişkisini güçlendiriyor. Batı ile ilgili olarak Türkiye, Avrupa Birliği´ne (AB) üyelik sürecini yeniden canlandırdı. Üye olma girişimlerinin Ankara´nın demokrasi, temel hak ve özgürlükler, hukuk devleti ilkesine daha iyi standartlar getireceğini umuyor. (İngiltere,The Sunday Telegraph-24 Nisan 2016)



17.4° / 11.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor