Tarih: 06.02.2015 21:44

Türk Akımı Projesinin Gerçekleşmesi

Facebook Twitter Linked-in

Xinhua

Rus basınında yer alan haberlere göre Rusya Ulusal Enerji Güvenliği Vakfı Direktörü Konstantin Simonov yaptığı açıklamada, Türkiye doğal gaz boru hattının 8-10 aylık bir sürenin ardından gerçekleştirilmesinin planlandığını söyledi.

Simonov birkaç gün önce yapılan yuvarlak masa toplantısında şu ifadeleri kullandı: “Biz ‘Türk Akımı’ projesinin çok hızlı bir şekilde yapılabileceğine inanıyoruz. Ben, planlar için 8-12 aya ihtiyaç olduğu tahmininde bulunuyorum. Ana hatların tamamlanmasının ardından bizim sadece İstanbul kısmının planına ihtiyacımız var. Önceden 1,5 yıllık bir süre harcanacağı öngörülmüştü, bana öyle geliyor ki bu 10 aylık bir sürenin ardından projenin fizibilite raporu tamamlanacak ve daha sonra ise deniz altından geçecek hattın ilk borularının döşenmesine başlanacak.”

Rusya, Aralık 2014’te “Güney Akım” projesinin durdurulduğunu açıkladı. Bu projedeki boru hattının Karadeniz’in altından geçerek Bulgaristan sınırları üzerinden Balkan Yarımadası’ndaki ülkelere, sonunda da Macaristan, Avusturya ve İtalya’ya gaz tedarik etmesi planlanmıştı. Güney Akım projesinin durdurulma nedenlerinden biri, AB’nin yapıcı olmayan tutumları.

Rusya ve Türkiye çok geçmeden Türkiye üzerinden geçecek bir doğal gaz boru hattının inşa edilmesi ve Güney Avrupalı kullanıcılara gaz sağlanması için Türkiye ile Yunanistan sınırına bir doğal gaz merkezinin kurulması konusunda karar aldı.

Rus Gazprom ve Türk BOTAŞ şirketleri yeni hattın güzergâhını belirledi: Hat, Güney Akım’ın 660 kilometrelik güzergâhının ardından 250 kilometresi Türkiye üzerinden Avrupa kısmındaki yeni koridora ulaşacak.(Çin Haber Ajansı Xinhua - 06 Şubat 2015)

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —