Türk İnşaat Firmalarına Hazine Garantisi

Türk İnşaat Firmalarına Hazine Garantisi

Türkiye, finansal güçlüklerle karşı karşıya olan inşaat firmalarını desteklemek ve hükûmetin iddialı ekonomik planlarını hayata geçirmek için kredi borcu olan özel şirketlere ilk kez Hazine garantisi sağlayacak.

The Wall Street Journal

Hükûmet İddialı Altyapı Projelerini Gerçekleştirmek İçin Finansal Destek Sağlıyor... Türkiye, finansal güçlüklerle karşı karşıya olan inşaat firmalarını desteklemek ve hükûmetin iddialı ekonomik planlarını hayata geçirmek için kredi borcu olan özel şirketlere ilk kez Hazine garantisi sağlayacak.

Cumartesi günü uygulamaya geçen bir hükûmet politikasına göre, Hazine’nin, en az bir milyar lira maliyeti olan yap-işlet-devret projelerinde şirket borcunu devralmasına izin verildi. Bu minimum düzey, sağlık ve eğitim yatırımlarındaki kamu-özel ortaklıkları için 500 milyon liraya düşüyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hükûmetinin 2023 yılına kadar ülkeyi dünyanın en iyi 10 ekonomisi arasına sokacağını söylediği 400 milyar dolarlık tahmini yatırımı gerçekleştirmek için “ne gerekirse yapılacak” sözüne uygun hareket ediyor, ancak bazı gözlemciler buna şüpheyle yaklaşıyor ve kararın, Başbakan’ın en büyük ve en zor kazandığı başarılarından biri olan mali disiplinin altını oyabileceğine dair uyarıda bulunuyor.

Eski Hazine Müsteşar Yardımcısı Hakan Özyıldız, “Bu politika, Türkiye’deki mali disiplinin sonu demek. Tarihimizde ilk defa devlet özel sektör borcunu üstlenebilir. Bu, 2001 öncesindeki kayıplardan daha büyük bir sorun.” ifadelerini kullandı.

Buna rağmen son 10 yılın sağduyulu politikalarına devam etmek, hükûmet projelerinin sona ermesi tehdidini doğurabilir. Erdoğan, Türkiye’nin 820 milyar dolarlık ekonomisini 10 yıl içinde iki katına çıkarmak hedefinin parçası olarak köprüler, otobanlar, sağlık tesisleri, hızlı tren yolları, havaalanları ve nükleer santraller inşa etmek istiyor.

İstanbul Deniz Yatırımda baş ekonomist olan Özlem Derici, “Böyle alt yapı projeleri için finansman bulmak imkânsız, çünkü dış finansman oldukça dar ve bankalar bu projelere kredi sağlamaya isteksiz. Amaç, devlet garantisi sağlayarak şirketlerin daha kolay finansman bulmalarına yardımcı olmak.” şeklinde konuştu. (The Wall Street Journal - 21 Nisan 2014)



Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Türkiye

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.

Dünya

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.

Türkiye

Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Genç ASAM

Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Yükleniyor

loading