Tarih: 12.05.2014 15:28

Türk Tahvilleri Yükselişte

Facebook Twitter Linked-in

Bloomberg

Türkiye’de gösterge tahvil getirisi neredeyse son beş aydaki en düşük seviyesine geriledi ve lira, Merkez Bankasının sıkı para politikasına bağlılığını yinelemesiyle üst üste 11. gününde de değer kazandı. Hisse senetleri de yükselişte.

İki yıllık tahvil getirileri 19 baz puan (yüzde 0,19) oranında düşerek yüzde 9,05’e geriledi. Bu oran 16 Aralık itibariyle en düşük oran. Lira yüzde 0,2 oranında değer kazanarak dolar başına 2,0782’den işlem gördü ve bununla beraber Nisan 2010’daki en uzun artış serisi rekoru da kırılmış oldu. Borsa İstanbul 100 (XU100) hisse senedi endeksi yüzde 1,1 oranında artarak 2 Aralık’tan bu yana en yüksek noktası olan 75,806.89 puana yükseldi.

Londra’daki bir toplantıda Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Turalay Kenç, enflasyon beklentisinde kayda değer bir iyileşme görene kadar politikacıların sıkı para politikasını sürdüreceklerini açıkladı. Bu yorumların bir gün öncesinde ise devletin resmî haber ajansı Anadolu Ajansına göre Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, İstanbul’da Merkez Bankasının “yalnızca fiyat istikrarından sorumlu” olduğunu söyledi.

İstanbul’daki ING Bank’ta stratejist olarak görev yapan Pınar Uslu, “Enflasyonun durumu düşünüldüğünde tahvillerin getirilerini yüzde 8,8’in altına çekecek bir düşüş çok mantıklı görünmüyor fakat bu imkânsız değil. Bölgesel ve siyasi riskteki düşüş bunu tetikleyebilir.” diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın partisinin 30 Mart yerel seçimlerindeki zaferinden bu yana iki yıllık tahvil getirileri 174 baz puan düştü (yüzde 1,74). Bloomberg’in verilerine göre bu düşüş, gelişen piyasalar arasındaki en büyük düşüş. Bloomberg tarafından derlenen verilere göre lira, bu zaman dilimi içerisinde yüzde 5,5 oranındaki değer artışıyla 24 gelişen piyasa ekonomisindeki en iyi performansı sergiledi.

Uslu, “Seçimlerden sonra yatırımcılar liradaki değer artışının dolar başına 2,15 civarında duracağını düşünüyordu fakat bu günlerde söz konusu değer artışının, liranın dolar başına 2,05 oranına geldiğinde durabileceği konuşuluyor. (Bloomberg - 08 Mayıs 2014)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —