• BIST 100

    10045,7%-0,37
  • DOLAR

    32,36% -0,38
  • EURO

    34,72% -0,20
  • GRAM ALTIN

    2408,87% -0,56
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00

Türk Turizminin Yeni Mekke`si

Türk Turizminin Yeni Mekke`si

İstanbul’u ziyaret eden yabancıların sayısı geçen yıl sihirli 10 milyon sınırını aştı. Turizm Bakanlığının verilerine göre yabancı misafirlerin sayısı, toplamda geçen yıla kıyasla yüzde 12 oranında arttı.

Salzburger Nachrichten

Milyonluk metropolün üzerindeki gaz bulutları çekildi ve Türk turizmcilerin sevinmek için bir nedenleri var. Geçen yıl ilkbaharda Gezi Parkı protestolarından dolayı şehir turları için bir hedef olan İstanbul’un imajının zarar göreceği endişeleri anlaşılan gerçekleşmedi. İstanbul’u ziyaret eden yabancıların sayısı geçen yıl sihirli 10 milyon sınırını aştı.

Bilhassa Arap turistler İstanbul tutkusunu keşfetti. Yüzde 22’lik artışla Araplar, İstanbul’u ziyaret etmek isteyen turist grupları arasında en güçlü şekilde artan grup oldu. Türk Turizm Bakanlığının verilerine göre yabancı misafirlerin sayısı, toplamda geçen yıla kıyasla yüzde 12 oranında arttı.

Türkiye’ye Turist Akını Bekleniyor

Buna uygun olarak da bu yıl için beklentiler yüksektir. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB), 2014’te Boğaz’daki metropole 13 milyon yabancı misafirin gelmesini bekliyor. Yaz turizmi için Antalya, Bodrum ve Marmaris gibi kaleleri olan Türkiye’ye toplamda yaklaşık 40 milyon yabancı turistin gelmesi bekleniyor.

İstanbul’da yeni otel projeleri hızla artıyor ve bunlar semtlerin tüm görüntüsünü değiştiriyor. Milyonluk şehirdeki mevcut yatak kapasitesi 130 bin seviyesinde ve yatak sayısının 30 bin artırılması, çok sayıdaki yeni otel işletmeleri sayesinde kısa sürede gerçekleşecektir.

Gelecek yıllarda gemi seyahati turizminde de bir canlılık yaşanacağı tahmin ediliyor. TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy’un ifadelerine göre geçen yıl neredeyse 1.500 yolcu gemisi İstanbul’a demir attı. Aralarında doğrudan şehrin merkezindeki Karaköy ilçesinin de bulunduğu İstanbul’daki mevcut iskeleler yoğunluktan patlamak üzere.

Türk Turizminde Yenilikler

Uzun zamandır planlanan İstanbul Seaport Projesinin gerçekleşmesiyle birlikte dış ilçe olan Zeytinburnu/Kazlıçeşme’de yolcu gemileri için ayrı bir limanın oluşması bekleniyor. Bu büyük inşaatın tamamlanmasının ardından gemiyle seyahat edenlerin sayısının epey artacağı hesap edilmeli. Fakat liman projesi şu anda mahkemede görüşülüyor. Mimarlar Odası 4 yıl önce projeye karşı dava açtı ve inşaat projesini durdurttu.

İstanbul’daki büyük havalimanı projesi de kısa süre önce benzer kaderi yaşama tehdidiyle karşı karşıyaydı. Yeni havalimanının inşaatının tamamlanmasından sonra yılda 150 milyon yolcu ağırlaması bekleniyor ve böylece dünyanın en büyük havalimanı olacaktır. Bir mahkeme, hükûmetin bu prestij projesini çevreye uygunluk değerlendirmesindeki eksiklikler nedeniyle dondurmuştu. Bunun üzerine Türk İçişleri Bakanından inşaatın hâkim kararından dolayı engellenmeyeceği sinyali anından gelmişti. (Avusturya merkezli Salzburger Nachrichten-İnternet - 14 Nisan 2014)



16.8° / 12.2°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor