Tarih: 22.07.2015 15:56

Türk Büyükelçi`nin Röportajı

Facebook Twitter Linked-in

 

IRNA

Türkiye Cumhuriyetinin İran Büyükelçisi Rıza Hakan Tekin, gelecek Ankara hükûmetinin İran ile ilişkileri konusunda, “Türkiye’nin gelecek hükûmetini kurmak için herhangi bir koalisyon yapılsa da Ankara-Tahran ilişkilerini olumsuz yönde etkilemeyeceğinden eminim. Çünkü İran ile ilişki politikası, Türkiye’de parti politikalarının üzerindedir.” dedi.

Salı günü İRNA muhabirine özel bir röportajda konuşan Hakan Tekin, “Türkiye’nin tüm partileri, İran’ın bölge içindeki önemi ve Ankara-Tahran ilişkilerinin gelişmesinin ehemmiyetinin farkındalar. Bundan dolayı da hükûmet kurmak için yapılan her türlü koalisyon, Tahran ile ilişkilerin genişlemesiyle sonuçlanacak.” ifadelerinde bulundu.

İran İslam Cumhuriyeti ile G5+1 arasında imzalanan nükleer anlaşmayı da kutlayan Hakan Tekin, “Son yıllarda İran ile Türkiye arasındaki ticari ilişkiler gelişmeye doğru hareket etti ama ticaret dışı alanlarda da bu ilişkileri iyileştirmeye ve yükseltmeye çalışıyoruz.” dedi.

Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi, İran ile Batı ülkeleri arasında imzalanan anlaşmanın ikili ilişkilere bırakacak etkileri konusu ile ilgili, “Söz konusu anlaşma şüphesiz İran-Türkiye ilişkisini de olumlu şekilde etkileyecek. İki ülkenin ilişkileri normalde de gelişmektedir ama sermaye transferi konusunda birtakım sorunlar vardı ve artık bu engellerin ortadan kaldırılmasıyla durumun daha iyi olacağına inanıyoruz.” dedi.

Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi, ambargoların kaldırılmasının ardından acaba Türkiye’nin İran’daki yatırımı daha da artacak mı sorusunu yanıtlayarak, “İki taraf için de şöyle bir imkân mevcuttur. İran ekonomisi büyürse İran tarafından Türkiye’de yapılan yatırımların artması da imkân dâhilindedir. Ama bilindiği üzere Türkiye ekonomisi son yıllarda hızlı şekilde büyüdü ve bu yüzden de biz, yurt dışında yatırım yapan ülkelerin arasında yer alıyoruz.” dedi.

Hakan Tekin sözlerini şu şekilde sürdürdü: “İran’da da birtakım yatırımları yapmış durumdayız. Ama gerçek kapasitesine göre daha az yatırım yapıldığının kanaatindeyim.”

İkili ticaret hacmini büyütmek için İran ile Türkiye’nin 30 milyar dolarlık hedeflemesi ile ilgili olarak söz konusu yetkili, “Hedeflemeden bir az mesafeyle hâlihazırda 14 milyar dolar sınırındayız. Ancak çabalayarak kısa bir zaman içinde bu hedefe kavuşacağız ve hatta bu sınırı aşabiliriz.” açıklamalarında bulundu. (İran Haber Ajansı IRNA - 21 Temmuz 2015)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —