Tarih: 25.06.2015 13:22

Türk Donanması Uzak Doğu`da

Facebook Twitter Linked-in

 

Onalert

Türk fırkateyni TCG Gediz, Ertuğrul fırkateyninin 1890 yılında battığı Japonya seferinin 125. yıl dönümü çerçevesinde Uzak Doğu’da seferde.

Türk savaş gemisi, şu anda Filipinler’de bulunuyor ve Manila Limanı’na girdi. Gemide çeşitli spor faaliyetleri ve hayır etkinlikleri düzenlendiği sırada izleyici kabul edildi.

TCG Gediz’i, Türkiye`nin Manila Büyükelçisi Esra Cankorur`un yanı sıra Filipinler Genelkurmay Başkanı ve ayrıca Deniz Kuvvetleri yetkilileri ziyaret etti.

Deniz Kuvvetleri Denetleme ve Değerlendirme Başkanı Tümamiral Aydın Şirin’in başkanlığındaki Türk heyeti, Filipinler Deniz Kuvvetleri Komutanı ve Genelkurmay Başkan Yardımcısı’na bir nezaket ziyareti gerçekleştirdi.

TCG Gediz fırkateyni, Ertuğrul fırkateyninin batmasının 125. yılı münasebetiyle düzenlenen törenlere katılmak üzere 1 Nisan’da Türkiye’den denize açıldı. Gemi, Japonya’da yüzlerce insan tarafından ziyaret edildi. Türk fırkateynini ilk olarak Japonya Başbakanı Şinzo Abe’nin eşi Akie Abe, yağmur altında ziyaret etti.

Ertuğrul fırkateyni, 1890 yılında Japonya`dan dönerken Pasifik Okyanusu`nda battı ve yüzlerce Türk denizci hayatını kaybetti. Ertuğrul, bir nezaket ziyaretinden dönerken 1890 yılında Wakayama vilayeti kıyısında kasırgaya yakalandı, resiflere çarparak battı. Deniz kazası, Amiral Ali Osman Paşa da dâhil olmak üzere 533 denizcinin ölümüyle sonuçlandı. Mürettebattan sadece 69 kişi hayatta kaldı ve Japon korvetinin güvertesinde Osmanlı İmparatorluğu`na döndü. Bu olay, Türk-Japon dostluğunun kurucu eylemlerinden biri olarak kabul ediliyor. (Yunanistan, Onalert.gr - 24 Haziran 2015)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —