Tarih: 24.09.2014 15:53

Türkiye’de Suriyeli mülteci sayısı 1.5 milyonu geçti

Facebook Twitter Linked-in

Terör örgütü IŞİD’in saldırılarından kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeli Kürtlerin sayısı 1.5 milyonu geçti. Birlermiş Milletler’in (BM) açıkladığı bu rakamlara göre göçmen sayısı şimdiye kadar görülmemiş bir şekilde arttı.

Şanlıurfa’ya gelen 200 bin Suriyeli Kürtlerin sayısı 130 bini kayıt altına alınabildi. Bunların 5 bini çeşitli kamplara yerleştirildi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilcisi Carol Batchelor, “Son üç buçuk yıldır iki günde 100 bin kişinin sınıra akın edip Türkiye’ye girdiğine tanık olmamıştık. Türkiye’de bulunan mülteci sayısı 1.6 milyona yaklaştı, bu sayının nerede son bulacağını henüz kestiremiyoruz. Ama herkes sayılıp kaydedilemedi. Yüz bini çoktan aşmış olabilir” diye konuştu.

225 bin Suriyeli 22 kampta yerleştirilirken , 1,5 milyona yakın mülteci Türkiye’nin çeşitli illerine dağıldı.

Sınır illerde cami avluları, Kuran kursları, taziye evleri, binaların bodrum katları, sokaklar ve parklar Suriyelilerle dolup taşarken sınır bölgelerdeki hayırseverler ve belediyeler mülteciler için seferber oldu.

BM, Kobani’den iki günde 100 bini aşkın kişinin Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinden Türkiye’ye sığındığını bildirdi. Bu bölgeden kaçan mülteciler teröristler tarafından maruz kaldıkları dehşeti anlattı:

“Evlerimize geldiler, kızlarımızı götürdüler. Bunlar ne biçim Müslüman? Bu nasıl bir İslam anlayışı. İnsanların kafalarını kesiyorlar. Buraya sığınmaya geldik.”

IŞID teröristleri, çoğunlukla Sünni olan kürt halkını ‘çağdaş’ (sekülerizm) düşünceleri nedeniyle ‘mürtedi’, yani dinden çıkmış olarak nitelendiriyor. Hristiyan ve Şiiler gibi diğer dini gruplar da terör örgütü tarafından katledildi. Irak ve Suriye’de terör estirmekte sınır tanımayan IŞİD, Suriye’nin Türkiye’ye sınır kentlerinden olan Kobani çevresinde 60 köyü ele geçirdi. Ailelerini Türkiye’ye yerleştiren 500’den fazla Suriyeli genç savaşmak için Kobani’ye geri döndü.

Haci Hasan Bektas isimli bir Suriyeli mülteci havadan ateş açıldığına dikkat çekti:

“İŞİD geldi ve terör estirdi. Ailelerimizi ve çocuklarımızı aldık ve evlerimizi terk ettik. Onlar yüzünden ülkemizdeki mal varlıklarımızı, evlerimizi, işlerimizi her şeyimizi bırakıp geldik. Bizleri bombalamaya başladılar, savaş uçaklarıyla dolanıp topraklarımıza terör saçtılar .”

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Türkiye’ye gelen mültecilere yardım kapsamında talep ettiği 385 milyon Euroluk yardımın sadece çeyreğini alabildi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —