• BIST 100

    10208,70%1,62
  • DOLAR

    32,39% 0,12
  • EURO

    34,68% 0,01
  • GRAM ALTIN

    2400,66% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3877,87% 0,00

´Türkiye, ABD´ye PYD´nin yerine geçmeyi teklif etti´

´Türkiye, ABD´ye PYD´nin yerine geçmeyi teklif etti´

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın 4 günlük ABD ziyaretini takip eden gazetecilerden Verda Özer (Hürriyet), ziyaret sonrası kaleme aldığı ´ABD gezisinin bilinmeyenleri´ başlıklı yazıda Ankara´nın Washington´a PYD ile ilg

 

Özer, Türk kaynaklara dayandırdığı yazısında “Bu ziyarette Ankara Washington´a şu öneride bulundu: ‘Gelin PYD´den vazgeçin. Onlar yerine biz, desteklediğimiz Arap ve Türkmen gruplarla birlikte IŞİD´e karşı karada savaşalım.´ Türk askerinin karadan müdahil olması için de, ABD´nin havadan destek vermesi istendi” ifadelerini kullandı. ABD ise ‘mealen´ PYD´den vazgeçmeyeceği mesajı verdi ve ‘Türk askeri karadan girerse Rusya´nın vurabileceğini´ iddia etti.

´ABD, BU ÖNERİYİ 2 SEBEPTEN KABUL ETMEDİ´

Özer´e göre ABD´nin Türkiye´nin önerisini kabul etmemesinin iki nedeni vardı: “Bunun bir sebebi, Obama kasımdaki başkanlık seçimi öncesi gider ayak Suriye stratejisini değiştirmek istemiyor.

Diğer sebebi ise, ABD Türkiye´nin Irak ve Suriye´de kalıcı ve etkili olmasından çekiniyor. Hatırlayın, 1. Körfez Savaşı sırasında Cumhurbaşkanı Özal´ın ısrarıyla tezkerenin Meclis´ten geçmesine rağmen, Türkiye Kuzey Irak´a son derece sınırlı müdahil olabilmişti. Zira ABD, Türkiye´nin müdahale alanını kısıtlamıştı.

Yine bu iki nedenden dolayı Obama, Türkiye´nin uçuşa yasaklı bölge ve güvenli bölge önerilerine de hâlâ burun kıvırıyor.”

´ABD ÇÖZÜM SÜRECİ İÇİN BASTIRDI, TÜRKİYE PYD ŞARTI GETİRDİ´

Diğer taraftan yine Türk kaynakları dayanak gösteren Özer, ABD´nin çözüm sürecine geri dönülmesi için baskı yaptığını, Erdoğan´ın da “Zaten çözüm sürecini bitirmedim, süreç buzdolabında” vurgusu yaptığını yazdı.

Özer, Türk tarafının çözüm süreciyle PYD´yi de ilişkilendirdiğini, ABD´nin PYD´ye silah desteği sürdüğü müddetçe, çözüm sürecinin tekrar başlamasının mümkün olmadığını vurguladığını aktardı.

Özer, ABD´nin de bu sebepten ötürü Türkiye´yi PYD ile ilişkileri normalleştirmeye iknaya çalıştığı, hatta bu çabaları ‘Biz arabuluculuk edelim´ teklifine kadar götürdüğü belirtti.

 



17.7° / 12.2°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor