Tarih: 09.03.2016 17:53

Türkiye Bm İle İş Birliği Yapmak İstiyor

Facebook Twitter Linked-in

 

AP

Türkiye Dışişleri Bakanı, ülkesinin Avrupa Birliği´yle yapılması gündemde olan anlaşmanın şartlarını yerine getirebilmek için BM Mülteciler Ajansı ve diğer insani yardım örgütleriyle iş birliği yapmak istediğini açıkladı. AB ile varılan anlaşma taslağı uyarınca binlerce göçmenin Türkiye´ye geri gönderilmesi planlanıyor.

Mevlüt Çavuşoğlu çarşamba günü anlaşmayı düzensiz göçle ve göçmenleri Ege Denizi üzerinden tehlikeli bir yolculukla Yunanistan´a taşıyan kaçakçılık şebekeleriyle mücadelenin en iyi yolu olarak tanımladı.

Türk ve Belçikalı dışişleri, içişleri ve adalet bakanları arasında yapılan ortak toplantı sonrasında konuşan Çavuşoğlu´nun açıklaması, Birleşmiş Milletler ve insan hakları gruplarının Türkiye´nin mültecilerin ihtiyaçlarını karşılayamayacağına dair dile getirdikleri endişelere yanıt olarak geldi. Türkiye´de 2,7 milyondan fazla Suriyeli mülteci bulunuyor ve çoğu Türk ailelerin evlerinde ya da sokaklarda yaşıyor. Az bir kesimi ise devletin sağladığı barınaklarda kalıyor.

Anlaşma uyarınca savaş ve sefaletten kaçarak Yunanistan´a ulaşan insanlar eğer sığınma başvurusunda bulunmamışlarsa Türkiye´ye geri gönderilecek.

Çavuşoğlu, 'Düzensiz göçün durdurulması ve düzenli bir göçün sağlanması amaçlanmaktadır.' dedi ve ekledi: Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ile bu göçmenleri nasıl barındıracağımız ve ülkelerine nasıl geri göndereceğimiz konusunda iş birliği yapmak istiyoruz.'

Bakan, Türkiye´nin ülkeye geri getirilen ancak mülteci statüsüne uygun olmayan ekonomik göçmenlerin kalacağı yüksek standartlarda geçici barınaklar inşa etmeyi planladığını da belirtti.(ABD,AP-09.03.2016)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —