Tarih: 19.01.2016 15:34

Türkiye Bölgede Bir İstikrar Sığınağı

Facebook Twitter Linked-in

 

Isobel Finkel

Ülkenin Başbakanı´na göre Türkiye, geçen sene geçirdiği iki seçimle siyasi istikrarsızlığı atlatırken gelişen piyasalardaki denklerine üstünlük sağlamak için iyi bir konum aldı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bloomberg´in Londra´daki Avrupa merkezinde yatırımcılara hitaben yaptığı konuşmada 2016´nın başında görülen küresel finans piyasaları stresinden kaçamamış olsa da, Türkiye ekonomisinin bu sene yüzde 4,5 oranında büyüyeceğini söyledi. Davutoğlu ekonominin zorluklara karşı koyabileceğini belirtti.

Davutoğlu, “İki seçime ve çevremizdeki istikrarsızlığa rağmen, DAEŞ ve PKK´nın terör saldırılarına rağmen ekonomik büyümemiz devam etti ve bu istikrarsız dönemdeki üçüncü çeyrekte ekonomimiz yüzde 4 oranında büyüdü. 1 Kasım seçimlerinin ardından dört yıllık bir istikrar dönemimiz var. Böylece projeler yapabilir, reformları gerçekleştirebilir ve gelecekteki ekonomik planlar için güçlü bir temel atabiliriz.” ifadelerini kullandı.

--Faydalı--

Davutoğlu, küresel yatırımcıları ürküten bazı trendlerin Türkiye´nin lehine işleyebileceğini söyledi. Davutoğlu, Liranın değer kaybının ve yüksek gıda fiyatlarının enflasyonu beklentilerin üzerine çıkararak yüzde 8,8´e yükseltmesine rağmen net enerji ithalatçısı olarak ekonominin petrol ve emtia fiyatlarındaki düşüşten fayda gördüğünü söyledi.

Davutoğlu, hükûmetin bu sene enflasyona yönelik önlemler ile uzun süre Türkiye´nin ekonomisi için önemli bir sorun olan cari açığı kapama üzerine yoğunlaşacağını belirtti.

Londra´daki Rabobank´ta gelişen piyasa para birimleri stratejisti olarak görev yapan Piotr Matys, yaptığı yorumda “Başbakan Davutoğlu ile Maliye Bakanı Şimşek´in yorumlarına göre Türkiye, oldukça dengesiz bir bölgede bulunan bir istikrar sığınağı. En önemli mesaj, dışarıdaki ortam iyileştiğinde Türk Lirasının kayıplarını geri alma potansiyeline sahip olduğuydu.” ifadelerini kullandı.
(ABD,Bloomberg-18 Ocak 2016)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —