Tarih: 29.12.2021 13:42

Türkiye, Bosna krizinde ´istikrar sağlamak için´ arabuluculuk teklif ediyor

Facebook Twitter Linked-in

 

Hulusi Akar, bu hafta Saraybosna ziyareti kapsamında Bosnalı mevkidaşı, Bosna cumhurbaşkanlığı ve diğer yetkililerle bir araya geldi.

CNN Türk televizyonuna konuşan Akar, 'Bosna-Hersek´i bir bütün olarak görüyoruz. Birliği ve istikrarı için elimizden geleni yaptık, yapmaya devam edeceğiz.' dedi.

Akar, 'İsterse Türkiye Bosna-Hersek´te arabuluculuk yapabilir' dedi.

Bosna´dan ayrılmanın önünü açan bağlayıcı olmayan bir önergede, Sırp milletvekilleri bu ayın başlarında, özerk Sırp Cumhuriyetlerini Bosna´nın silahlı kuvvetlerinden, vergi sisteminden ve yargı sisteminden çıkarmaya başlama yönünde oy kullandılar.

Bosna, 1992-1995 savaşından sonra, Boşnaklar ve Hırvatların egemen olduğu Sırp Cumhuriyeti ve Federasyon olmak üzere iki özerk bölgeye ayrıldı. Üç kurum, ortak güvenlik, hukukun üstünlüğü ve ekonomik sistemin temel direklerini temsil ediyor.

Türkiye, Sırp milletvekillerinin oylamasının 'yanlış, tehlikeli' olduğunu ve bölgesel istikrarı tehdit edebileceğini söyledi. Almanya, Avrupa Birliği´ne Dodik´e yaptırım çağrısında bulundu.

 Türkiye´nin Bosna ile güçlü bağları var. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Bosna´nın etnik gruplar arası üçlü cumhurbaşkanlığıyla dostane ilişkiler kurarken, Bosna´nın savaş zamanı lideri Aliya İzzetbegoviç´i sık sık övdü.

Dodik, savaştan sonra yapılan tüm reformları geri almak ve 1995 anayasasına dönmek istiyor, bu anaayasa tüm yetkiler bölgelere aitken devletin temel kurumlar tarafından temsil edildiği bir sistemi ihtiva ediyor.

Bosnalı muhalefet liderleri, hamlelerin Sırp Cumhuriyeti´ni yeni bir savaşa sürükleyebileceği konusunda uyardı. Bazı Bosnalı Sırplar ise Dodik´in hareketlerinden rahatsızlık duyduklarını, sadece geçimlerini sağlamak için mücadele ederken kaosa ve hatta çatışmaya girmekten korktuklarını dile getirdiler.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —