Tarih: 19.09.2016 18:38

Türkiye, Cenevre´de uyardı: YPG, Suriye´nin parçalanmasına yol açabilir

Facebook Twitter Linked-in

 

Türkiye, BM´ye YPG´nin, ülkede demografik yapıyı değiştirme ve ülkeyi parçalama girişimi ile ciddi insan hakları ihlallerini araştırma çağrısında bulundu.

BM Cenevre Ofisi´nde, BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu Başkanı Paulo Sergio Pinheiro, BM İnsan Hakları Konseyi´ne Suriye´deki insan haklarıyla ilgili son raporunu sunarak, ülkedeki son gelişmeler hakkında bilgi verdi ve Türkiye´nin BM Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Ferden Çarıkçı da oturumda konuşma yaptı.

‘SURİYE REJİMİ ÜLKEDEKİ TÜM SİVİLLERİ FARKLI ŞEKİLDE HEDEF ALIYOR´

Çarıkçı,'BM komisyonunun raporu, Suriye rejiminin işlediği suçları doğrulayan kanıtlar içeriyor. Suriye rejimi ülkedeki tüm sivilleri farklı şekilde hedef alıyor. BM Ortak Araştırma Mekanizması da savaş suçu ve insanlığa karşı suç teşkil eden ve ülkede kullanılan son iki kimyasal silahın sorumlusunun rejim olduğunu doğruladı. Rejim, kimyasal silah kullanan DAEŞ ile aynı zihniyete sahip. DAEŞ, bölge ve ötesinde ciddi bir tehdit oluşturuyor' şeklinde konuştu.


‘SURİYE´DEKİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİNİN DETAYLI VE AYRI BİR ŞEKİLDE SORUŞTURULMASI GEREKİYOR´

‘PKK´nın Suriye uzantısı YPG´nin de Suriye´de insan hakları ihlallerinde bulunduğunu´ ifade eden Çarıkçı, 'YPG´nin, Suriye´deki ciddi insan hakları ihlallerinin, BM komisyonu tarafından detaylı ve ayrı bir şekilde soruşturulması gerekiyor. YPG´nin Kürt siyasetçileri kaçırması ve demografik yapıyı değiştirme çalışmaları gibi girişimler, Suriye´nin parçalanmasına yol açabilir' dedi. Türkiye´nin Suriye´deki çatışmaların sonlandırılması anlaşmasından memnuniyet duyduğunu ifade eden Çarıkçı, Suriye´nin, BM Güvenlik Konseyi kararına rağmen hâlâ ülkede insani yardımların ulaştırılmasını engellediğini söyledi.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —