• BIST 100

    10279,98%0,03
  • DOLAR

    32,31% -0,06
  • EURO

    34,84% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2408,92% 0,65
  • Ç. ALTIN

    3895,03% 0,21

Türkiye-Çin Kültürel İletişimi

Türkiye-Çin Kültürel İletişimi

Urumçi, “2015 Çin Sincan Gelişim Forumu”na hazırlanıyor. Türk akademisyen Eyüp Sarıtaş, Türkiye ve Çin´in özellikle Sincan´ın benzer avantajlara, benzer bir dile ve diğer ortak kültürel yönlere sahip olduğunu, ortak kültürün iki

 

Zhongguo Xinwen

Urumçi, “2015 Çin Sincan Gelişim Forumu”na hazırlanıyor. Türk akademisyen Eyüp Sarıtaş, Türkiye ve Çin´in özellikle Sincan´ın benzer avantajlara, benzer bir dile ve diğer ortak kültürel yönlere sahip olduğunu, ortak kültürün ikili değişimleri güçlendirmede büyük bir fırsat sunduğunu, ekonomik ve ticari iş birliği için iyi bir insani temel oluşturduğunu söyledi. Sarıtaş, Sincan´ın Türkiye ile Çin arasındaki ekonomik ve ticari değişimlerin yanı sıra beşerî bilimler açısından da bir merkez hâline gelmesi gerektiğini savunuyor.

Eyüp Sarıtaş, Türkiye´deki en eski üniversite olan İstanbul Üniversitesinde Çin Dili ve Edebiyatı Bölümü´nde görev yapmış biri.

Eyüp Sarıtaş, Çin ve İpek Yolu Ekonomik Kuşağı projesinde bulunan diğer ülkelerin, belirli işletilebilir projeleri olduğuna ancak Türkiye ile bağlantıları ilerletecek projeleri bulunmadığına inanıyor. Tarihî İpek Yolu, Çin´de Şian´dan başlayarak Türkiye´de İstanbul´da son buluyordu. Şimdiyse Urumçi ve İstanbul, bu ekonomik kuşağın iki odak noktası hâlinde. Eyüp Sarıtaş, 'Ekonomik iş birliğimizin beşerî bilimler konusundaki alışverişlerimizi de güçlendirmesi gerektiğinin altını çizmek istiyorum.' diyor.

Sarıtaş´a göre Türkiye´de, iletişim eksiklikleri yüzünden Çin özellikle Sincan ile ilgili bir yanlış anlaşılma var.

İpek Yolu´nu veya Çin´i anlamak istiyorsak Çinceyi öğrenmemiz gerektiğini belirten Sarıtaş, “Türk akademisyenler Çinceyi büyük oranda anlamıyor. İpek Yolu üzerinde bir araştırma yapmak istiyorsanız Çinceyi anlamak zorundasınız eğer anlamıyorsanız elde ettiğiniz bilgilerin hiçbiri ilk elden olmayacaktır.” diyor.

Basın mensuplarıyla görüşen Sarıtaş bugünlerde çok daha fazla Türk vatandaşının Çince öğrenmeye çalıştığını açıkladı. Ankara´daki Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İstanbul Boğaziçi Üniversitesi ve Okan Üniversitesi art arda Konfüçyüs enstitüleri kurdu. Türk üniversiteleri ve liseleri de Çin dili kursları açıyor. Çince öğrenirken iyi puanlar elde etmeniz durumunda burs bile kazanabiliyorsunuz.

Bu üniversitelere ek olarak Nankay Üniversitesi de haziran ayında bir Konfüçyüs enstitüsü kurdu ve Türkiye´deki enstitülerle iş birliği anlaşması imzaladı.

Eyüp Sarıtaş, 1994 ve 1998 yıllarında Sincan´ı iki kere ziyaret etmiş ve Sincan´da büyük değişimler olduğunu gözlemlemiş. Zira Çin hükûmeti, Sincan´ın gelişimine büyük önem veriyor ayrıca Sincan´da bulunan tarihî ve kültürel değerlerin korunması için uğraşıyor. Turfan´daki Karez su sisteminin korunması buna güzel bir örnek.

Eyüp Sarıtaş ayrıca ülkesine döndükten sonra İstanbul Üniversitesinde İpek Yolu Ekonomik Kuşağı ile ilgili tarihî, kültürel ve ekonomik iş birliği konuları üzerine düzenli olarak görüşmelerde bulunduğunu söyledi.

'2015 Çin Sincan Gelişim Forumu”nun 18 Ağustos´ta Urumçi´de yapılacak açılışı için 100´den fazla Çinli ile 30´dan fazla ülke ve uluslararası örgütten birçok yabancı katılımcı bir araya geldi. Forum´da 'İpek Yolu Ekonomik Kuşağı”nın geliştirilme fırsatları görüşülecek. (Çin, Zhongguo Xinwen - 18 Ağustos 2015)



17.8° / 9.5°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor