• BIST 100

    10739,60%0,90
  • DOLAR

    32,18% 0,08
  • EURO

    34,97% 0,05
  • GRAM ALTIN

    2515,35% 0,21
  • Ç. ALTIN

    4013,31% 0,00

Türkiye Darbeleri Geçmişte Bıraktı

Türkiye Darbeleri Geçmişte Bıraktı

Türkiye´deki başarısız darbe girişiminden sadece 40 küsur gün sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´a yakın isimlerden biri, yatırımcılara ve aydınlara, Türkiye´de daha fazla darbe girişimi olmayacağına ve ülkenin yapısal reform

Ken Moriyasu

Türkiye´deki başarısız darbe girişiminden sadece 40 küsur gün sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´a yakın isimlerden biri, yatırımcılara ve aydınlara, Türkiye´de daha fazla darbe girişimi olmayacağına ve ülkenin yapısal reformlara hazır olduğuna dair güvence vermek üzere Tokyo´ya geldi.

Ancak cuma günü Nikkei Asian Review´e verdiği mülakatta Türkiye´nin ekonomisinden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek´in sözlerinde o dramatik hadisenin etkileri hala canlılığını koruyordu.

Şimşek, 15 Temmuz hadisesinin dönüm noktası olan, Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın gizlice İstanbul´a uçuşuna atfen şunları söyledi: 'Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisini öldürmek üzere gelen SAS komandolarıyla dolu üç helikopterin bölgeye varışından yarım saat önce Marmaris´teki resort otelden ayrıldı. Yerel havalimanına varmadan 15 dakika önce darbeciler Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın küçük uçağına baskın düzenlemiş ve onun başka yerde olduğu düşüncesiyle oradan ayrılmıştı.'

Pilot, uçağı Türk Havayollarına ait bir yolcu uçağıymış gibi gösteren bir uçuş kodu girdi.

Şimşek, İstanbul´da havalimanın muhaliflerin kontrolü altında olduğunu fakat Cumhurbaşkanı Erdoğan´a yakın polislerin, uçağın varışından dakikalar önce havalimanını geri almayı başardığını söyledi.

Şimşek tekrar Japonya ziyaretine dönerek 'Ancak bütün bunları geride bıraktık. Şimdi yapısal reformlara odaklanabiliriz. Hayat hızlıca normale döndü. Darbe girişimi ABD veya AB ile bir ayrılığa yol açmayacak. Buna benzer aptalca bir macera ihtimalinin düşük olduğunu müsterih bir şekilde ifade edebilirim.' dedi.

Eski Merrill Lynch ekonomisti, Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın darbe girişimi sonrası başlattığı, general kadrosunun yarısının değişimini ve ordudaki sivil denetiminin artırılmasını içeren köklü askeri reforma duyduğu güveni ifade etti.

Türk ordusu geleneksel olarak kendisini, ülkenin ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk´ün koyduğu bir ilke olan laikliğin son kalesi olarak görüyor. Şimşek, ülkenin geleceğini şekillendirecek olanın ordu değil, halkın iradesi olduğunu belirterek 'Ordu sadece ulusal güvenlik için vardır. Ordunun ülke yönetimiyle işi yoktur. Ülkeyi yönetmek istiyorlarsa üniformalarından kurtulup seçimlere katılmaları gerekir.' açıklamasında bulundu.

Türkiye´deki yatırım ortamına değinen Şimşek hükümetin, doğrudan dış yatırımı kolaylaştırmak için elinden gelenin fazlasını yapacağını belirterek 'Türkiye, bir üretim tesisinin ihtiyaç duyması halinde vergi indirimleri gibi alışıldık teşviklerin yanı sıra altyapı yatırımlarına da öncelik vermeye hazır. Veya şirket, belirli bir alanda beşeri sermayeye yatırım yapmamızı isterse ona da öncelik veririz.' dedi.

Türkiye´nin geleneksel artıları olan genç nüfus ve büyük tüketici nüfus gibi etmenlere değinen Şimşek Türkiye´nin, Afrika, Orta Asya ve Balkanlara açılan bir kapı şeklindeki rolünün, bu gelişen piyasaların ön plana çıkmasıyla hızla önem kazandığını dile getirdi.

Şimşek 'Önümüzdeki asırda Afrika kesinlikle yükselişe geçecek. Bugün Irak´taki faaliyetlerinde de görüleceği gibi Türk vatandaşları ve şirketleri oldukça esnek ve gözüpek. Afrika´ya girmeye çalışan Asyalı şirketlere yardımcı olabilirler.' açıklamasında bulundu.(Japonya,Nikkei Asian Review-26.08.2016)



22.6° / 13.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor