Tarih: 24.08.2016 19:29

Türkiye Ekonomisi Yol Almaya Devam Ediyor

Facebook Twitter Linked-in

La Stampa

Roma´da İtalyan Ekonomik Kalkınma Bakanı Carlo Calenda ve İtalyan iş adamlarıyla görüşmelerde bulunmak üzere Roma´ya resmi bir ziyaret gerçekleştirecek olan Türkiye Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci şöyle konuşuyor: “İtalya ile daha geniş çaplı ve sıkı ticari ilişkiler tesis etmek istiyoruz.”

FRANCESCA SCHIANCHI: Sayın Bakan, yakın zamanda İtalya´ya geleceksiniz: Türkiye ile İtalya arasındaki ekonomik ilişkiler nasıl?

TÜRKİYE EKONOMİ BAKANI NİHAT ZEYBEKCİ: 2015 yılında toplam ihracatımız 6,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Aynı şekilde toplam ithalatımız 10,6 milyar dolar oldu. 2016´nın ilk yarısı itibarıyla ise İtalya ile dış ticaretimizde iyileşme olduğunu görüyoruz.

SCHIANCHI: Temmuz ayındaki darbe girişiminden sonra Türk ekonomisinin bugünkü durumu nedir?

ZEYBEKCİ: 15 Temmuz´da meydana gelen menfur girişim sadece ülkemizin demokrasisine değil ekonomisine de yapılmış bir saldırıydı ve 15 Temmuz 2016 tarihinden bu yana milletimiz kadar ekonomimiz de büyük bir sınavdan geçti. Türkiye ekonomisi bu sınavdan alnının akıyla çıktı.

SCHIANCHI: Darbeye sert tepki Avrupa´yı korkuttu: Bunun AB ülkeleri ile ekonomik ilişkileri ve olası yabancı yatırımcıları olumsuz etkilemesinden korkmuyor musunuz?

ZEYBEKCİ: Ulusal ve uluslararası sermayeli firmaların ülkemizdeki faaliyetlerine sorunsuz bir şekilde devam edebilmeleri, bizler için büyük önem taşımaktadır. Yatırımcılarımız için sürekli iyileştirdiğimiz yatırım ortamı ile önümüzdeki dönemde de Türkiye´deki Avrupa menşeli yatırımların artacağını değerlendirmekteyiz.

SCHIANCHI: Türkiye maalesef yakın zamanda saldırılara hedef oldu. Terörizm tehlikesi turizmi ve genelde ekonominizi ne kadar etkiliyor?

ZEYBEKCİ: Bilindiği üzere Türkiye; dünyanın en önemli turizm destinasyonları arasında yer alıyor. 2015 yılında ülkemizi ziyaret eden turist sayısı 36,2 milyondur. 2016 yılının Ocak-Haziran döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 39 oranında düşüş olduğunu görüyoruz. Rusya, 2016 yılı itibarıyla turist sayısında en fazla düşüş yaşanan ülke konumunda bulunuyor. İtalya da turist sayısı bakımından en fazla kaybın yaşandığı ülkeler arasında yer alıyor. 2016 yılının Haziran ayında bir önceki yıla nazaran yüzde 50´nin üzerinde azalma söz konusu.

Bu çerçevede, turizm sektörümüzün yaşanmakta olan bu kriz ortamından mümkün olan en az hasarla çıkmasını ve sektörümüzün uluslararası rekabet gücünün korunmasını teminen, ulusal güvenlik ve istikrara yönelik kapsamlı tedbirlerin yanı sıra, etkili sektörel politikalar da geliştirmekteyiz.(İtalya,La Stampa-24.08.2016)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —