"Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi geleceği belirleyecek önemli tarihi adım niteliği taşıyacak"

Elhan Mehdiyev, Ermenistan'da gelişen olaylar, Azerbaycan ile sorunların çözüme kavuşturulması ve Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesi hakkında Independent Türkçe'ye konuştu.

Askeri çatışma ve diplomatik çözümler uzmanı Elhan Mehdiyev, Ermenistan'da gelişen olaylar, Azerbaycan ile sorunların çözüme kavuşturulması ve Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesine dair Independent Türkçe'ye değerlendirmelerde bulundu.

"Koçaryan ve Sarkisyan'ın, Paşinyan'a karşı bayrak açan güçlere desteği sır değil"

Ermenistan-Azerbaycan ilişkilerindeki gerginlik Kazah bölgesine ait 4 köyün Başbakan Nikol Paşinyan tarafından Azerbaycan'a iade edilmesiyle ortadan kalkmış gibi gözüküyordu.

Ancak Ermenistan içinde bugün de elinde büyük maddi imkanlar bulunduran eski işgalciler ve günümüzün rövanşist güçleri, konsolidasyon yaparak Paşinyan iktidarını devirmek için kampanya başlattılar.

Elhan Mehdiyev'e göre, Paşinyan karşıtı kampanyaya, Ermenistan vatandaşlığının yanı sıra, Kanada vatandaşlığı da bulunan bir papazın önderlik etmesi, Ermenistan gibi demokrasisi gelişmekte olan ülkeler için bu durum pek alışılmış değil.

Başpiskopos Bagrat Galstanian, sınır değişikliklerine karşı çıkan bir grup protestocunun liderliğinde, 9 Mayıs'ta Ermenistan başkentine ulaşmayı hedefleyen Erivan'a doğru yürüyüşe geçiyor

Mehdiyev, "Paşinyan hükümetinin ciddiye almamasına rağmen, onları destekleyen basın ve TV kanallarının mevcutluğu sıkıntılı bir durum oluşturuyor. 1990'ların başında Azerbaycan'ın Karabağ bölgesini işgal eden paramiliter güçlerin başında bulunan, arından 20 sene Ermenistan'ı yöneten eski devlet başkanları Koçaryan ve Sarkisyan'ın da şu anda Paşinyan'a karşı bayrak açmış güçleri desteklemeleri hiç kimse için sır değil. Onların arasında Karabağ'dan gitmiş bir hayli insanın bulunması Ermeni kamuoyunda 'Karabağ'dan gelen güçler istikrarımızı yeniden bozuyor' düşüncesinin ortaya çıkmasına neden oluyor" ifadelerini kullandı.

Karabağ'dan giden güçlerin bazı liderleri tutuklanırken, Paşinyan hükümeti onlara yapılan yardımların ve kredilerin durdurulacağı uyarısında da bulunduğunu söyleyen Elhan Mehdiyev, "Karabağ'dan gitme Ermenilerin, Ermenistan'ı karıştırma girişimleri noktasında bir dizi yorumcu da hemfikir" diye ekledi. 

 

Azerbaycan tarafının da bu süreçleri yakından izliyorediğini belirten Elhan Mehdiyev, "Bana göre Paşinyan'ın üstüne pek gidilmemesinin esas nedeni de başbakanın kendi ülkesinde durumu istikrara kavuşturmasıyla ilintili. Aynı zamanda Paşinyan iktidarı Ermenistan toprakları olarak kabul ettiği, ancak halihazırda Azerbaycan'ın kontrolü altında bulunan topraklardan Azerbaycan silahlı kuvvetlerinin çekilmesine ilişkin bir gözlem içinde" dedi.

"Ermenistan yönetimi bunu ülkeyi istikrara kavuşturma noktasında Azerbaycan'ın atması gereken bir adım olarak değerlendiriyor" şeklinde konuşan Mehdiyev, Ermenistan'ın böyle bir beklenti içinde olduğunu vurguladı:

Burada, karşılıklı biçimde atılması gereken adımlar var; sınır çizgilerinin belirlenmesi sürecinin   Ermenistan'ın 4 köyü iade etmesiyle başladığını düşündüğümüzde, arkasının geleceği düşünülebilir.


Elhan Mehdiyev, "Ermenistan'ın talebiEylül 2022'de ülkenin Gorus ve Cermuk bölgelerinde Azerbaycan'ın kontrolüne geçmiş bir dizi yüksek noktanın iadesi. Aynı zamanda Azerbaycan, Nahçıvan'a giden yolu kontrol ediyor. Ermenistan yönetimi kendi kamuoyu önünde elinin güçlü olması için bu sorunların görüşmeler yoluyla çözüme kavuşturulmasını istiyor. Süreç içinde tüm bunların çözüme kavuşturulacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.


"Ukrayna savaşından dolayı Rusya, Ermenistan ile tamamen zıtlaşma girişimlerinde bulunamıyor"

Elhan Mehdiyev'e göre, Ermenistan yönetimi için ikinci sıradaki önemli konu Rusya Federasyonu'yla yaşadığı sıkıntılar;

Rusya'nın kendi Erivan Büyükelçisini 'istişareler' için Moskova'ya çağırması iki ülke arasındaki gerilimin boyutunu gösteriyor.


Bir kısım yorumcunun Ermenistan'daki durumun gerginleşmesinde Rusya'nın da rolünün olduğunu gündeme getirdiğini anlatan Elhan Mehdiyev, "Kuşkusuz Rusya, Paşinyan iktidarının Batı’yla ilişkilerinin gelişmesinin yanı sıra, gerek BDT gerekse Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nden (KGAÖ) ayrılma girişimleri de gerilimin yükselten nedenlerdir. Ancak Ukrayna ile savaş halinde olmasından dolayı Rusya, Ermenistan ile durumu tamamen zıtlaşma noktasına götürme girişimlerinde bulunamıyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov mevcut durumu 'Geçici bir iktidarın kaprislerinin dışavurumu' şeklinde nitelendiriyor" dedi.

                                 Zengezur Koridoru

"Uzun vadede Rus güçlerinin Zengezur Koridoru'nu kontrol altında tutma şansı yok"

Azerbaycan ile Ermenistan arasında Barış Anlaşması hakkında da konuşan Elhan Mehdiyev, burada en önemli konunun Azerbaycan'ın büyük önem verdiği Zengezur Koridoru'nu kimin kontrol edeceği olduğunun altını çizdi.

Mehdiyev, "10 Kasım 2020 tarihli Rusya-Azerbaycan-Ermenistan anlaşması, o bölgenin kontrolünü ilginç bir şekilde Rusya İstihbarat Örgütü FSB'nin sınır kuvvetlerine vermişti. Ancak şu anda Paşinyan kendi güvenlik güçlerinin bölgeyi kontrol altında tutacağını ifade ediyor ve Rusya güvenlik güçlerinin bölgeye gelmesini kabul etmiyor" dedi.

Rusya'nın bu konuda ısrarlı görünmesine rağmen, Azerbaycan tarafının da Rusya güçlerinin orada olmasını istediğini ileri süren Elhan Mehdiyev, "Çünkü Azerbaycan Cumhurbaşkanı, 'Ermenistan ile güven ortamının oluşmamasını' gerekçe göstererek, bölgenin Rusya güvenlik güçlerinin kontrolünde olması gerektiğini belirtmişti. Ancak öte yandan o bölgenin Ermenistan güçlerinin kontrolünde bulunmasının Azerbaycan'ın da yararına olduğunu düşünüyorum. Çünkü Ermenistan kendi topraklarından Rusya askerlerini tamamen çıkarma eğiliminde olduğu için Rusya güvenlik güçlerinin Zengezur Koridoru'nu kendi kontrolü altında tutması Erivan için kabul edilemez bir durum. Azerbaycan-Rusya ilişkileri çok iyi durumda olduğu için, belki bu konuda Azerbaycan, Rusya'ya karşı çıkamıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Elhan Mehdiyev, sözlerine şunları ekledi:

Uzun vadeli baktığımızda Rusya güvenlik güçlerinin Zengezur Koridoru'nu kendi kontrolü altında tutma şansının olmadığını düşünüyorum. Bunun nedeni, her şeyden önce o bölgenin Ermenistan toprağı olması…Ama ben her halükârda Ermenistan'ın vereceği kararın Azerbaycan tarafından olumlu karşılanacağını düşünüyorum. Çünkü bu, 'Azerbaycan-Ermenistan sorunu' değil, 'Rusya-Ermenistan sorunudur' diye düşünmek lazım.

"Türkiye-Ermenistan normalleşmesi, Ermenistan'daki Rusya yanlısı ve rövanşist güçlerin elini zayıflatacak"

Türkiye-Ermenistan ilişkilerine hakkında da değerlendirmelerde bulunan Elhan Mehdiyev, Türkiye'nin bu konudaki çabalarının hızlandırılması gerektiğini vurguluyor.

Mehdiyev, "Mevcut Ermenistan yönetiminin Türkiye ile ilişkileri normalleştirme eğiliminde olduğunu düşünüyorum. Paşinyan iktidarı Türkiye ile ilişkilerin normalleştirilmesi kararlılığını taşıyor. Bu durum, Türkiye ve Azerbaycan'ın çıkarlarına uygun olduğu gibi, bölgede Türkiye'yi daha güçlü bir konuma getireceği de kesin" şeklinde konuştu.

"Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi Ermenistan'daki Rusya yanlısı ve rövanşist güçlerin elinin zayıflamasına neden olacak" diyen Elhan Mehdiyev, sözlerini şöyle tamamladı:

Türkiye kamuoyunda da böyle bir düşüncenin yaygın olduğunu düşünüyorum. Sürecin Azerbaycan'la koordinasyon halinde yürütülmesi Ermenistan'ın bazı konuları suiistimal etme girişimlerinin önünü kesebilir.

Rusya-Ermenistan ilişkilerinin şu anki en gerilimli durumunda Türkiye-Ermenistan-Azerbaycan ilişkilerinin normalleşmesi geleceği belirleyecek önemli tarihi adım niteliği taşıyacak.

 

Mayis ALİZADE

 

 



Üç ülke Türkiye'ye karşı birleşti! Bayraktar TB2'nin adı bile yetti, hemen veto ettiler

Yunan medyası, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali için Kiev'e mühimmat sağlamak için Türkiye'nin kapısının çalınacağını ancak üç ülkenin birleşip bu konuyu veto ettiklerini yazdı.

Teknoloji

Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Yapay zeka uygulamaları birçok alanda olduğu gibi engellilerin hayatına da olumlu etki ediyor.

Teknoloji

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

"Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi geleceği belirleyecek önemli tarihi adım niteliği taşıyacak"

Türk partisi birinci oldu! Avrupa’da siyasi deprem, Fransa erken seçim ilan etti

Üç ülke Türkiye'ye karşı birleşti! Bayraktar TB2'nin adı bile yetti, hemen veto ettiler

Netanyahu'nun savaş kabinesi adeta dağıldı, peş peşe istifalar...

Ukrayna, ilk kez bir Rus Su-57 savaş uçağını vurduğunu duyurdu

Maduro'dan muhalefete 'suikast' suçlaması: Beni arıyorlar, bana zarar vermek istiyorlar

Arsuz’da maden tepkisi: İstemiyoruz

AVRASYA BİR’Lİ GENÇLERDEN ‘TURAN’ RÜZGARI

FETHİN 571. YILI KUTLU OLSUN

KARDEŞ AZERBAYCAN’IN BAĞIMSIZLIK GÜNÜ KUTLU OLSUN

‘ALTIN İNSAN ÖDÜLLERİ’ SAHİPLERİNİ BULDU

Türkiye`nin dünya çapında tanınan stratejisti:”Gazze konusunda Türkiye üzerine düşenleri fazlasıyla yerine getiriyor”

HUN TÜRK KURULTAYI KONFERANSI

TANTAN: ZENGEZUR KORİDORU MUTLAKA AÇILMALI

SEVGİLİ BAŞKANIMIZ ŞABAN GÜLBAHAR’A ŞİFALAR DİLİYORUZ

İsrail'de Gallant depremi! Savunma Bakanı sessizliğini bozdu, hükümet ortakları kovulmasını istedi!

İsrail savaş uçakları sivillerin toplandığı bölgeye bomba yağdırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Şiddet olaylarının tırmandığı Fransa'nın özerk bölgesi Yeni Kaledonya'da OHAL ilan edildi

Silahlı saldırıya uğrayan Slovakya Başbakanı Robert Fico 'hayati tehlikeyi atlattı'

Refah'a sığınan Filistinliler bir kez daha yerlerinden edildi

Katil İsrail medyasında panik: Refah planı suya düşecek! ABD'li gazete 'Sinwar' gelişmesini duyurdu

Türkiye'nin ardından Mısır da, Güney Afrika'nın İsrail aleyhindeki dava sürecine müdahil olacak

Ukrayna saldırdı, Rusya'ya soğuk duş! Belgorod'da 19 ölü, 27 yaralı

Ermenistan'da sivil itaatsizlik eyleminde 130'dan fazla kişi gözaltına alındı

Almatı, Azerbaycan ve Ermenistan'ı neden cezbediyor? Bu işte bir iş mi var?

Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Hamas ve İsrail heyetleri Kahire'den ayrıldı, Netanyahu katliama devam edecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan: AB'nin ülkemizle ilişkileri adil ve sonuç odaklı yaklaşımla yürütmesi hayati öneme sahiptir

AKYA Ağır Sınıf Harp Torpidosu'nun seri üretimine geçilerek denizaltılara teslimatına başlandı

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren kanun teklifi komisyonda kabul edildi

Yükleniyor