• BIST 100

    10218,58%-0,49
  • DOLAR

    32,19% -0,11
  • EURO

    34,79% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2444,59% 0,51
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,88

Türkiye, Exxon Mobil ve Qatar Petroleum´un Doğu Akdeniz´deki yetki alanının dışında kalacağını söyledi

Türkiye, Exxon Mobil ve Qatar Petroleum´un Doğu Akdeniz´deki yetki alanının dışında kalacağını söyledi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD ve Katar´ın Türkiye´ye Exxon Mobil ve Qatar Petroleum´un Doğu Akdeniz´de Türkiye´nin kıta sahanlığının dışında kalacağına dair güvence verdiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 13 Aralık´ta, şirketlere tartışmalı sularda enerji arama ruhsatı verilmesinin ardından, Amerika Birleşik Devletleri ve Katar´ın Türkiye´ye Exxon Mobil ve Qatar Petroleum´un Doğu Akdeniz´deki kıta sahanlığının dışında kalacağına dair güvence verdiğini söyledi.

Bu ayın başlarında Ankara, Kıbrıs Rum Kesimi´ni kendi yetki alanında izinsiz keşiflere izin vermeyeceğini söyleyerek ruhsat vererek kıta sahanlığını ihlal etmekle suçlamıştı. Kıbrıs Rum tarafı ise iddiayı reddederek devam etme sözü verdi.

Türkiye, Doğu Akdeniz´de rekabet eden toprak iddiaları, hava sahası, enerji, Ege´deki bazı adaların durumu ve etnik olarak bölünmüş Kıbrıs adası konusunda on yıllardır Yunanistan ve Kıbrıs ile anlaşmazlık içinde.

Yunanistan ve Türkiye kendi kıta sahanlıklarının sınırlandırılması konusunda anlaşamazken, Kıbrıs örneğinde Türkiye, tanımadığı Lefkoşa hükümetinin kıta sahanlığı olduğunu kabul etmiyor.

Hidrokarbon arama ruhsatı, Kıbrıs´ın adanın güneyinde, güneybatısında yer alan ve Türkiye´nin kendi kıta sahanlığı ile örtüştüğünü söylediği Kıbrıs´ın ilan edilen münhasır ekonomik bölgesinin (MEB) 5. Bölümünde verildi.

Bakan Çavuşoğlu, bakanlığın bütçe görüşmelerinde meclise yaptığı açıklamada, 'Kim olurlarsa olsunlar bizim iznimiz olmadan kıta sahanlığımıza giremezler' dedi.

'Bu nedenle 5. Bölüm´deki bu anlaşmada, her iki ülke - Amerika Birleşik Devletleri ve Katar - kıta sahanlığımıza girmeyeceklerini garanti ettiler' dedi.

Kıbrıs, Yunanistan´dan ilham alan kısa bir darbenin tetiklediği 1974 Türk işgali ile bölündü. Ankara´nın Lefkoşa´da uluslararası kabul görmüş bir Kıbrıs Rum hükümetiyle diplomatik ilişkisi yok, ancak kuzey Kıbrıs´ta ayrılıkçı bir Kıbrıs Türk devletini destekliyor.

Kaynak: https://www.reuters.com/markets/commodities/turkey-says-exxon-mobil-qatar-petroleum-stay-out-its-jurisdiction-east-med-2021-12-13/ 



13.8° / 11.8°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor