Tarih: 24.09.2017 10:01

Türkiye İdlibe Asker Konuşlandıracak

Facebook Twitter Linked-in

 

Reuters

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için New York´ta bulunan Erdoğan Reuters´a verdiği mülakatta, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile gelecek hafta Ankara´ya ziyaretinde -Türkiye, Rusya ve İran arasında anlaşmaya varılan- 'çatışmasızlık' bölgeleri hakkında detaylı olarak görüşmelerde bulunacağını belirtti.

Erdoğan, 'Anlaşmaya göre Ruslar İdlib dışındaki Türkiye ise İdlib bölgesindeki güvenliği sağlayacak. Görev kolay değil... Putin ile barışın tesisi için teröristleri tümden yok etmek üzere atılması gereken ilave adımları tartışacağız.' dedi.

Erdoğan ayrıca Türkiye´nin planlanan referandum nedeniyle Kuzey Irak´taki Kürtlere yaptırımlar uygulanması dahil karşı tedbirler almayı da planladığını belirtti.

Iraklı Kürt yetkililer bağımsızlık referandumunu iptal etmesi için artan uluslararası baskılara direniyor. Irak´ın komşuları referandumun kendi Kürt nüfusları arasında huzursuzluğu kışkırtacağından endişe duyuyor ve Batılı müttefikler referandum nedeniyle dikkatlerin İslam Devleti ile mücadeleden uzaklaşabileceğini belirtiyorlar.

Erdoğan Türkiye´de referandum gündemiyle cuma günü kabine toplantısı ve Milli Güvenlik Kurulu toplantısı yapılacağını, Meclis´te de cumartesi günü olağanüstü görüşme düzenleneceğini söyledi.

Erdoğan yaptırımların neler olabileceğini belirtmeksizin, 'Ne tür yaptırımlar uygulanması gerektiği ve bu yaptırımların ne zaman başlatılacağını daha fazla gecikmeden görüşeceğiz.' dedi.

     Türk askerleri, sınır yakınlarında askeri tatbikat düzenliyor ve Erdoğan yurt dışına asker konuşlandırılmasına dair tezkerenin cumartesi günü oylanması için Meclise sunulacağını belirtti.

--'Düpedüz Yalan'--

Erdoğan, ABD´den, Türkiye´deki başarısız darbeyi düzenlemekle suçladığı Amerika´da yaşayan din adamı Fethullah Gülen´i iade etmesi çağrısında bulundu.

Erdoğan, 'Gülen´in tüm ağı ABD´den yönetiliyor. Teröristler burada saklanmamalı. Bu konuda ABD´nin yardımına ihtiyacımız var.' dedi.

AB ve insan hakları örgütleri başarısız darbeden bu yana Türkiye´nin aldığı güvenlik tedbirlerine dair endişelerini belirtiyorlar.

Erdoğan, 'Bakın açık söyleyeyim basın özgürlüğü anlamında Türkiye´de herhangi bir sıkıntı yoktur. Eğer gazeteciler terörist destekçilerse, çift taraflı ajanlarsa onlara karşı yapılması gerekeni yapmamalı mıyız?' dedi.

Erdoğan, 'Türkiye yargının gerekli tedbirleri aldığı bir hukuk devletidir. Bu düpedüz yalan. Onlar darbe komplocularıydı.' dedi.

--'Stratejik Ortaklar'--

BM Genel Kurulu çerçevesinde Erdoğan ile görüşen ABD Başkanı Donald Trump perşembe günü, Erdoğan´ın liderliğini övdü ve 'Erdoğan arkadaşım haline geldi.' dedi.

Erdoğan, Washington´u, Halk Koruma Birliklerini (YPG) silahlandırmasının, Washington ve müttefiklerine zarar verebileceği konusunda uyardı.

Erdoğan, 'Silahlar YPG´ye gönderiliyor. ABD ile stratejik müttefikiz. YPG´ye yardım etmekten kaçınmalıyız.' dedi.

Erdoğan mülakatta Almanya ile siyasi ilişkilerin düzelebileceğini umduğunu söyleyerek Türkiye´yi ve politikalarını eleştirmekten uzak durduğu için Almanya Şansölyesi Angela Merkel´i övdü.

Erdoğan, 'İlişkilerin gelişeceğinden oldukça umutluyum. Alman halkıyla bir sıkıntımız yok. Bazı yetkililerin Türkiye´ye karşı yanlış tutumlarıyla ilgili sorunumuz var.' dedi.

Erdoğan, 'Türkiye´nin AB üyeliği konusunda son 54 yıldır işler hiç iyi gitmedi. AB´nin kapısının önünde bekletildik ve işler daha da kötüye gitti. Hiçbir zaman verdikleri sözleri tutmadılar.' dedi.(Reuters,ingiltere-2.09.2017)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —