Tarih: 14.01.2017 09:58

Türkiye-Irak İlişkileri Nereden Nereye?

Facebook Twitter Linked-in

 

Başbakan Binali Yıldırım´ın 2017´nin ilk yurtdışı teması olarak Irak´a yaptığı ziyaret, Türkiye-Irak ilişkilerinde yeni bir sayfa açacak gibi görünüyor. Bunun sinyalleri Yıldırım´ın ziyareti öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın Irak Başbakanı Haydar El-Abadi´yle yaptığı telefon görüşmesi sonrası karşılıklı iyi niyeti gösteren açıklamalarla verildi. Haydar El-Abadi´nin, Başbakan Yıldırım´ın ziyareti öncesinde yaptığı son haftalık basın toplantısında, ziyaretin ikili ilişkilerin ve karşılıklı ziyaretlerin güçlendirilmesi kapsamında olacağını belirtmesi, iki ülke arasındaki üst düzey ziyaretlerin devam edeceğinin göstergesi. Hatta Abadi, PKK´nın Irak topraklarını kullanarak Türkiye´yi tehdit etmesine izin vermeyeceklerini ve PKK´nın Irak topraklarını terk etmesi gerektiğini ifade etti. Bu açıklama, Binali Yıldırım´ın ziyareti öncesinde, Irak´ın Türkiye´nin hassasiyetlerini anladığı ve işbirliğine açık olduğu mesajını vermesi açısından son derece önemli.

Peki özellikle Başika krizinden sonra gerginliğin üst seviyeye tırmandığı, hatta Irak´ın, Türkiye´nin Başika´daki askeri varlığını “savaş suçu” sayacağına yönelik açıklamalar dahi yaptığı bir ortamdan kısa süre içerisinde ilişkilerin yumuşadığı bir döneme nasıl gelindi?

Bunu anlayabilmek için hem ikili ilişkilerin geçmişine, hem Türk dış politikasının seyrine, hem de Ortadoğu´da yaşanan son gelişmelere bakmakta fayda var. 

2003´ten Bugüne: Dört Farklı Dönem
2003 sonrası Türkiye-Irak ilişkilerinde dönemsel olarak inişler ve çıkışlar sürekli yaşandı. Bu durum iki ülkenin tehdit ve çıkar algılamalarının yanı sıra bölgesel ve uluslararası politik dinamiklerin etkisine de maruz kaldı. Bu nedenle iki ülkenin ilişkilerinde olağan bir dalgalanmadan bahsetmek mümkün. 2017 yılına kadar Türkiye-Irak ilişkilerini zamansal olarak dönemlere ayıracak olursa karşımıza aşağıdaki gibi bir tablo çıkıyor.

-          Düşük yoğunluklu politik dönem: 2003-2005

-          Merkez ağırlıklı politik dönem: 2005-2009

-          Yerel ağırlıklı politik dönem: 2010-2014

 

Haberin devamı : http://www.orsam.org.tr/index.php/Content/Analiz/5040?s=orsam|turkish




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —