• BIST 100

    10266,53%-0,01
  • DOLAR

    32,26% 0,07
  • EURO

    34,74% -0,08
  • GRAM ALTIN

    2401,73% -0,30
  • Ç. ALTIN

    3880,31% -0,35

Türkiye İsrail İlişkileri

Türkiye İsrail İlişkileri

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın olağan basın toplantısında “Türkiye-İsrail ilişkileri, İsrail´in üç şartı yerine getirmemesi hâlinde normale dönmeyecektir. Bunlardan vazgeçmiş değiliz.” dedi.

 

REUTERS
Cumhurbaşkanlığı makamından bir sözcü pazartesi günü yaptığı açıklamada, Türkiye´nin Gazze ablukasının kaldırılması ve 2010´da 10 Türk aktivistin ölümü nedeniyle tazminat ödenmesi koşullarının yerine getirilmemesi hâlinde İsrail ile ilişkilerin normale dönmesini beklemediğini söyledi.

Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkiler, ablukayı delmeye çalışan Türk gemisi Mavi Marmara´ya İsrailli komandoların düzenlediği baskın sonucunda bazı aktivistlerin hayatını kaybetmesinin ardından bozuldu.

İlişkilerde gelişmeler görüleceğine dair beklentiler üst düzey yetkililerin bu ay ilişkileri onarmak üzere bir araya gelmesinin ardından arttı. Görüşmeler özellikle Türkiye´nin başlıca enerji üreticisi Rusya ile ilişkilerinin Suriye nedeniyle kötüye gitmesinin ardından İsrail doğal gazını ithal etmesine yönelik müzakerelerde ilerleme kaydedilmesi umutlarını artırdı.

Ancak Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın´ın açıklamaları Türkiye´nin müzakerelerde sert oynamaya çalıştığı izlenimi veriyor.

Kalın olağan basın toplantısında “Türkiye-İsrail ilişkileri, İsrail´in üç şartı yerine getirmemesi hâlinde normale dönmeyecektir. Bunlardan vazgeçmiş değiliz.” dedi.

Ankara, Mavi Marmara ölümleri için özür talep ediyor ve aileler için tazminat istiyor. Ankara ayrıca -müzakerelerde uzlaşmayı engelleyen çekişmeli bir konu hâline gelen- İsrail´in Gazze´de yaşayan Filistinlilere yönelik ablukasını kaldırmasında ısrar ediyor.

Kalın, Ankara´da muhabirlere şunları söyledi: “İki devletli formül hayata geçene kadar ve Filistin halkı kendi devletine kavuşana kadar Türkiye üzerine düşen görevi yapmaya devam edecektir. Filistin sorunu çözülmeden bölgede kalıcı barış tesis edilemez.”

Ankara´dan yapılan açıklamalar hakkında ne cevap vereceği sorulan İsrailli bir yetkili sadece “Müzakereleri basın aracılığıyla yürütmeyeceğiz.” diyerek Gazze politikasına dair konuşmayı reddetti.

İsrailli yetkililer, daha önce, komşu Mısır´ın desteklediği Gazze ablukasını Filistinli militanların silah kaçakçılığını önlemeye yönelik gerekli bir önlem olarak nitelemişti.

İsrail, Gazze´ye ticari mal sevkiyatına kara yolu vasıtasıyla izin veriyor. Bölgeye, geçen hafta yaklaşık 128 bin ton malzeme gittiği bildirildi.(İngiltere,REUTERS-28 Aralık 2015)



19.2° / 10.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor