´Türkiye, Katar´daki üsle 66 yıl sonra Pasifik´e erişim sağlayacak´

´Türkiye, Katar´daki üsle 66 yıl sonra Pasifik´e erişim sağlayacak´

Türkiye´nin Katar´da kuracağı çok fonksiyonlu askeri üste, hem hava hem de deniz kuvvetleri konuşlandırılması planlanıyor.

 

Böylece Türkiye, ABD´nin de birkaç üsse sahip olduğu Basra Körfezi´nin kıyısındaki bu küçük ülkede askeri varlığı için yer elde etmiş olacak ve bu sayede, Körfez bölgesinde güvenlik sistemi mekanizmalarını doğrudan düzenleyen birkaç ülkeden biri olacak.

İran´ın Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Enstitüsü uzmanlarından Cevad Heyran-Niya, konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:

'İngiltere ve ABD´nin Bahreyn´de daimi askeri üslere sahip olduğu, Fransa´nın ise Birleşik Arap Emirlikleri´ne benzer şekilde kuvvetlerini konuşlandırdığı bu dönemde, Türkler de Katar´da kendi üssünü açmaya hazırlanıyor. Bu ileri karakol, gelecekte Türk Silahlı Kuvvetleri´ne Kızıldeniz, Kuzey Afrika ve Körfez´de olası askeri operasyonlara katılma fırsatı sağlayacak. Böylece 1950´den bu yana ilk kez bu ülkenin donanması Pasifik´e erişim sağlayacak.

Elbette Türkiye´nin doğrudan Körfez´deki güvenlik sorunlarının çözümüne katılımı sadece ABD ve NATO´nun izniyle mümkün oldu. ABD ve NATO, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK) üyeleriyle işbirliği düzeyini kolektif güvenlik birliğine kadar çıkarmaya hazır değil. Yine de hem ABD´nin hem de müttefiklerinin KİK üyesi bazı Arap ülkeleriyle imzaladığı ikili anlaşmalar, karşılıklı çıkarları dikkate alıyor.

´KATAR´IN OSMANLILARA MÜTEŞEKKİR OLMASI İÇİN NEDENLERİ VAR´

Tarihe bakarsak Katarlıların Osmanlılara müteşekkir olması için nedenleri var. Osmanlı yönetimi, 19. yüzyılda Katar´a yardımcı olmuştu. Diğer taraftan da bu iki ülke, Müslüman Kardeşler gibi hareketlerin doğasını anlamada aynı görüşü paylaşıyor ve terörist grupları benzer şekilde algılıyor.

Ayrıca Katar her zaman Suudi Arabistan´ın KİK içinde ağabey rolünü oynamasına karşı çıkmıştır. Bu nedenle Doha kararlı bir şekilde bu örgüt çerçevesinde çalışan güvenlik sisteminin düzenlenmesinde daha aktif rol oynamaya çalışıyor.

Katar´ın Türk askeri üssü anlaşmasını imzalama nedenlerinden biri de bu ülkenin kendi güvenliğini sağlama yöntemlerini genişletme ve çeşitlendirme amacıdır. Bu anlaşmanın imzalanması, ortak savunma ilkelerine dayanıyor. Yani eğer bu ülkelerden biri saldırıya uğrarsa diğeri onu saldırgana karşı korumakla yükümlü. Türkiye benzer anlaşmaları NATO, Azerbaycan ve KKTC ile de imzalamıştı.

´KATAR İLE TÜRKİYE, SAVUNMA ALANINDA YAKINLAŞIYOR´

Aslında bu tür anlaşma, siyaset ve güvenlik alanlarında Katar ve Türkiye arasında mevcut olan yakın ilişkilerin kanıtı. Şunu kaydetmek gerekir ki, bu iki ülke arasında en yüksek entegrasyon düzeyi de güvenlik ve ortak savunma alanında gözlemleniyor.

Bu anlaşma, ABD´nin bölgedeki güvenlik planlarını, müttefiklerinin rolünü aktif hale getirerek hayata geçirmeye çalıştığını gösteriyor. Yüzünü Asya´ya çevirme stratejisi, kesinlikle Washington´un askeri güçlerini Körfez´den çıkarma niyetinde olduğu anlamına gelmez. ABD sadece bu bölgede güvenliği sağlama harcamalarını ortakları ve müttefikleri ile paylaşmayı amaçlıyor.

İngiltere´nin Bahreyn´de, Fransa´nın BAE´de, Türkiye´nin ise Katar´da üs kurması, Körfez bölgesinde güvenliği sağlamada müttefiklerin rolünü aktif hale getirme planının bir parçası.

ABD´nin bölgedeki modern stratejisi, soğuk savaş dönemindeki Nixon-Kissinger doktrinini hatırlatıyor. Washington, Vietnam savaşının ardından, askerlerini başka bir bölgeye göndermek istemiyordu ve bunun için yeterli parası da yoktu. Bu dönemde, aralarında İran ve Suudi Arabistan´ın da yer aldığı ABD´nin bölgesel ortakları, Washington´un bölgedeki çıkarlarını temsil ediyordu. Bölgedeki güvenlik bu iki ülke sayesinde sağlanıyordu.

Günümüzde, bölge dışı ülkeler dahil ABD´nin müttefikleri, Körfez bölgesinde Washington´un çıkarlarını ve güvenliği sağlamakla meşgul.

´TÜRK ÜSSÜ İRAN´A ZARAR VEREMEZ´

Şunu kaydetmek gerekir ki, Türkiye´nin bu adımı muhtemelen İran tarafından düşmanca karşılanacak. Tahran, bu anlaşmayı Arap koalisyonuna destek olarak görecek. Diğer taraftan bazı uzmanlara göre, bu anlaşma düşmanca eylem olarak değil, İran´ın Batı ve KİK üyeleriyle ilişkileri bağlamında değerlendirilebilir. Çünkü diplomasi sahnesine geri dönüş ve güveni yeniden inşa etme planına göre, Katar´da Türk askeri üssünün varlığı İran´ın çıkarlarına zarar veremez.

Net olan şudur ki, halihazırda Körfez´de mevcut olan güvenlik rejimi, bölgenin tüm ülkelerine sağlam bir korumayı garanti etmiyor. İran ve Irak ise hiçbir şekilde bu mekanizmanın içinde yer almıyor.

Katar´da Türk üssünün kurulması gibi eylemler Körfez´de evrensel bir istikrar sistemini oluşturamaz. Bununla birlikte, bazı koşullara bağlı olarak bu tedbir, ‘açık bir şekilde İran´ın çıkarlarına ters´ şeklinde yorumlanmamalı. Körfez, bölge dışı silahlı kuvvetlerin yer almadığı ve bölge ülkelerinin işbirliğine dayanan düzenli ve kapsamlı güvenlik sistemine ihtiyaç duyuyor.

Körfez´deki mevcut rejim, güç dengesine dayanıyor. Ancak tarih, bu tür durumun bölgede güvenliği ve istikrarı sağlama konusunda etkili olmadığını gösteriyor. Mevcut rejim, sonucu ‘sıfır´ olan oyun mantığına dayanıyor. Bu oyunda, galibiyeti hemen mağlubiyet takip ediyor ve tüm dikkat sadece iç gücü artırmaya veriliyor. Bu rejimin içinde yer alan ülkeler birbirine kuşkuyla bakıyor, kendi gücünü artırmayı ve düşmanı zayıflatmayı planlıyor.

 



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Hamas ve İsrail heyetleri Kahire'den ayrıldı, Netanyahu katliama devam edecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan: AB'nin ülkemizle ilişkileri adil ve sonuç odaklı yaklaşımla yürütmesi hayati öneme sahiptir

AKYA Ağır Sınıf Harp Torpidosu'nun seri üretimine geçilerek denizaltılara teslimatına başlandı

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren kanun teklifi komisyonda kabul edildi

Hamas: Ateşkesi kabul ediyoruz... Filistinliler kutluyor İsrail temkinli

İsrail, Refah Sınır Kapısı'nın Gazze tarafını ele geçirdi

Rus basınında Gazze savaşı: "Netanyahu'nun açıklamaları Hamas'ın pozisyonunu sertleştirmesine neden oldu"

AB üyesi 26 ülkeden Netanyahu’ya “dur” çağrısı

Brezilya'daki sel felaketinde ölenlerin sayısı 83'e yükseldi

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

Yükleniyor