Türkiye Katyuşalar´a Karşı Savunma Sistemi Geliştiriyor

Türkiye Katyuşalar´a Karşı Savunma Sistemi Geliştiriyor

IŞİD, Suriye sınırından Türkiye´ye yönelik 2015 yılında başlattığı Katyuşa saldırılarını sürdürüyor. IŞİD´in dün Kilis´e yolladığı üç füze herhangi bir can kaybına neden olmasa da Türkiye´yi istediği anda hedef alabild

 

IŞİD, Suriye sınırından Türkiye´ye yönelik 2015 yılında başlattığı Katyuşa saldırılarını sürdürüyor. IŞİD´in dün Kilis´e yolladığı üç füze herhangi bir can kaybına neden olmasa da Türkiye´yi istediği anda hedef alabildiğini göstermek açısından önemliydi.

Üstelik bu roket saldırısı, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık´ın, CNNTürk televizyonunun canlı yayınında Türkiye´nin Katyuşa´lara karşı füze savunma sistemi geliştirmekte olduğunu açıklamasından birkaç saat sonra geldi.

Fikri Işık, “DAEŞ´in kullandığı daha çok Katyuşa füzeleri. Kısa menzilli ve duyarsız mühimmat. Müdahale etmek çok kolay olmuyor. Operasyonlar başladığı zaman Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak hemen Genelkurmayla irtibata geçmiştik. ‘Bunu nasıl önleriz´ diye çalışma yapmıştık. O zaman pek çok şeyi denedik, bunları engellemekle ilgili. 2 gün önce arkadaşlar bilgi verdiler. ‘Katyuşa füzelerini etkisiz hale getirecek bir modeli laboratuvar ortamında başardık´ dediler. Katyuşa füzelerini etkisiz hale getirecek bir çalışmayı yaklaşık 1,5 yıldır yapıyorduk. Yerli milli imkanlarla yapmaya başlamıştık. Laboratuvar ortamında başarıyı sağladık. Şimdi saha testlerine hızlı bir şekilde başlayacağız,” dedi.

Bakan´ın bahsettiği hava savunma sistemi KORKUT mu?

Vatan gazetesinden İlker Akgüngör, savunma kaynaklarına dayandırdığı haberinde Bakan Işık´ın sözünü ettiği silahın, KORKUT olarak adlandırılan “Kundağı Motorlu Hava Savunma Sistemi” olduğunu yazdı.

ASELSAN tarafından 2010´da geliştirilmeye başlanan KORKUT, 1 Aralık günü Konya Karapınar´da bulunan Milli Savunma Bakanlığı Atış, Test ve Değerlendirme Grup Komutanlığı´nca yapılan testlerde hem yüksek hızlı hedef uçağı hem de sabit hedefleri de başarıyla vurdu.

Akgüngör´e göre, ASELSAN, Makine Kimya Endüstrisi Kurumu ile TÜBİTAK-SAGE işbirliğiyle geliştirilen akıllı yapıdaki 35mm parçacıklı mühimmat, Katyuşa gibi hızlı ve küçük hedeflere karşı son derece etkin savunma yapıyor.

Abdullah Ağar: “Türkiye KORKUT dışında HERİKKS, SERHAT ve HİSAR gibi savunma sistemleri geliştiriyor”

Amerika´nın Sesi´ne konuşan güvenlik uzmanı Abdullah Ağar ise KORKUT dışında, HERİKKS (Hava Savunma Erken İkaz ve Komuta Kontrol Sistemi), SERHAT:(Radar Sistemi), HİSAR (Alçak/Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi) gibi sistemler geliştirmekte olduğunu söyledi.

Ağar, “Terör örgütlerinin Grad, Katyuşa ve havanları sadece silahlı unsurları değil sivil yerleşim yerlerini de hedef alacak şekilde kullanmaları yeni çözüm arayışlarını beraberinde getirdi. Özellikle bu tür silahların meskun mahallere karşı kullanılması, bütün ölüm ve yaralanmalar bir tarafa, halkta korku dehşet ve paniğe neden olması Türkiye´yi hızlandırdı. Evet bu silahlar laboratuvarda iyi sonuç vermiş olabilir ama gerçek saldırılara çözüm üretip-üretemeyeceği ancak sahada gözlemlenebilir,” dedi.

Abdullah Ağar: “Türkiye´nin savunma sanayinde AR-GE´ye daha fazla yatırım yapması gerekiyor”

Gelen füzeyi havada vurmanın zor olduğunu belirten Abdullah Ağar, bu ve benzeri konularda ilerleme sağlayabilmek için AR-GE´ye daha fazla yatırım yapılması gerektiğine işaret etti: “Yapılması gereken iki şey var. Ya gelen füzenin uçuş koordinatlarını tespit ederek roketi havada parçalayacaksınız ya da ateşten duvar öreceksiniz. Şu anda bu işi yapabilen üç silah var. ABD´nin ürettiği Phalanx CIWS, İsrail´in Demir Kubbe´si ve Rusya´nın kullandığı Kashtan CIWS. Amerika ve İsrail´in sistemleri karasal çözümde uygulandı, Rusya´nınkinin karada nasıl çözüm verdiği konusunda pek bilgi yok. Ancak ABD ve İsrail´in sistemleri dahi %100 çözüm veriyor denilemez.”

Amerika´nın Sesi´ne konuşan bir savunma uzmanı ise Türkiye´nin uzun süredir hava savunma sistemleri konusunda çalışmalarını sürdürdüğünü ancak bu sistemlerin sahada nasıl sonuç vereceğinin gözlemlenmesi için bir süreye daha ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.



KINAMA BİLDİRİSİ

LEMAN İSİMLİ KAYNAĞI KARANLIK SÖZDE BİR DERGİNİN PEYGAMBER EFENDİMİZ HZ. MUHAMMED'E YÖNELİK YAPTIĞI SAYGISIZLISIZLIĞI, İNANÇ VE DEĞERLERİMİZE YÖNELİK MAKSATLI SALDIRIYI ESEFLE KINIYORUZ.

Türkiye

Yaşargil Efsanesi

Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın

Türkiye

“YÜZYILIN CERRAHI” HAYATINI KAYBETTİ

Prof. Dr. Gazi Yaşargil hayatını kaybetti.

Türkiye

“MİLLİ UÇAK KAAN”ENDONEZYA YOLCUSU

Türkiye, Endonezya'ya KAAN uçağı ihraç edecek.

Teknoloji

KINAMA BİLDİRİSİ

Yaşargil Efsanesi

“YÜZYILIN CERRAHI” HAYATINI KAYBETTİ

“MİLLİ UÇAK KAAN”ENDONEZYA YOLCUSU

Soykırım destekçisi Siyonist bakanlara 'canavarlık' yaptırımı! Ülkeye girişleri yasaklandı

Trump'tan göstericilere hapis tehdidi! Toplu tutuklamalar başladı: Sokağa çıkma yasağı uygulanıyor

Ferdi Zeyrek'in ölümünde bilirkişi raporu tamamlandı: Mühendislerin dikkat çektiği altı tespit

İstanbul'un üç ilçesinde seçim tamamlandı: Gaziosmanpaşa Belediyesi AK Parti'ye geçti

Togg'un yeni sedan modeli yollarda! İşte tahmini satış fiyatı

Terörsüz Türkiye’ meselesi konuşuldu

BELARUS BAŞKONSOLOSU VAKFIMIZI ZİYARET ETTİ

GENÇLERDEN 19 MAYIS BULUŞMASI

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun

Türk Mallarını Rumlaştırma Tuzağı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Trump'ın görüşmesi dünya basınında

Ukrayna'nın Kursk ısrarı: Ordu ikinci kez Rus topraklarında

Çin, Japonya, Güney Kore ve 10 ASEAN üyesi ülke, artan ticaret korumacılığına karşı ortak bildiri yayınladı

Bilim insanları elektrik ileten yeni bakteri türü keşfetti

Yapay zekâ sosyal etkileşim testini geçemedi

TEKNOFEST 10 milyon 688 bin kişiyi havacılık, uzay ve teknolojiyle buluşturdu

3 MAYIS TÜRKÇÜLER GÜNÜNÜ UNUTMADIK

MAVİ VATAN GÜNDEMDEN HİÇ DÜŞMEMELİ

GENÇLİK MERKEZİMİZ TİMSAL KARABEKİR’İ ZİYARET ETTİ

ABD, Suriye yönetimiyle normalleşme için ön koşullarını açıkladı: Yaptırımlar hafifletilebilir

Trump'a göre, Rusya'nın Ukrayna'yı ele geçirmemesi büyük bir taviz

Ticaret geriliminde 'toplantı muamması': Trump "görüştük" dedi, Çin reddetti

Tarife gerilimi küresel ekonomide resesyon endişelerini körükledi

İsrail ordusunda isyan büyüyor: 'Gazze’de ne kaldı ki hala bombalıyorsunuz?'

Gizli operasyon ifşa oldu: Esad, Suriye’den para ve gizli belgeleri böyle kaçırmış

Siyasette ‘ishâl-i fem’ salgını

Yükleniyor