Türkiye Kayıp bir Nesille mi Karşı Karşıya Kalacak?
Ülkelerindeki savaştan kaçarak Türkiye´ye sığınan ve ülkelerine ne zaman dönecekleri belirsiz olan Suriyeli mültecilerin büyük bir çoğunluğunu okul çağındaki çocuklar oluşturuyor.
Ülkelerindeki savaştan kaçarak Türkiye´ye sığınan ve ülkelerine ne zaman dönecekleri belirsiz olan Suriyeli mültecilerin büyük bir çoğunluğunu okul çağındaki çocuklar oluşturuyor. Savaşın bedelini en ağır şekilde ödeyen Suriyeli çocuklar, okula erişim konusunda birçok zorlukla karşılaşıyor. Kimi ekonomik nedenlerle okula gidemeyip çalışmak zorunda kalıyor, kimi de Türkçe bilmediği için eğitim hayatından uzak kalıyor.
Açık Toplum Vakfı Mülteci Programı Sorumlusu Kaya Heyse, hükümetin, Suriyeli çocukların okul hayatına erişimi konusunda okul yapımı, engelli çocukların okula kabulü için yasal altyapı çalışmalarının yapılması, 2014 yılında yayınlanan ve Suriyeli çocuklara okulların önünü açan genelgeyle ilgili iyileştirmeleri kapsayan çalışmalar gibi birçok proje hazırladığını ancak bu projelerin 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle aksadığını söyledi.
Heyse, devlet okullarına giden mülteci çocuk sayısının son birkaç ayda ciddi bir şekilde düştüğünü belirtti.
Okullaşma oranında büyük bir değişiklik olmamasına rağmen devlet okullarına giden Suriyeli çocukların sayısının azaldığına dikkat çeken Kaya Heyse, geçen yıl 80 bine yakın Suriyeli çocuğun devlet okullarına devam ettiğini, ancak bu sayının bu sene 60 bine gerilediğini kaydetti.
Peki zorunlu olarak eğitimini yarıda kesen ya da okula hiç başlayamayan Suriyeli çocuklar, gelecekte bu durumdan nasıl etkilenecek ve bu durum toplum için nasıl bir olumsuzluk yaratacak? Açık Toplum Vakfı Mülteci Programı Sorumlusu Kaya Heyse´ye göre, “Okula erişemeyen çocuklar çok küçük yaşlarda çalışma hayatına atılmak zorunda bırakılacak, istismara uğrayacak ve bu durum ileride onların radikalleşmesine yol açacak. Bunu önlemek için bu çocukların okula kazandırılması şart.”
Tüm Suriyeli çocukların Türk devlet okullarına gitmesi gerektiğini belirten Heyse, geçici eğitim merkezlerinde birçok Suriyeli çocuğun okuduğuna ve bu okulların bir an önce milli eğitim sistemine bağlı okullara dönüştürülmesi gerektiğine inandıklarını söyledi.
Kaya Heyse, Suriyeli çocukların okul hayatına kazandırılması için Türkçe öğreniminin ve erken çocukluk eğitimin hayati önem taşıdığına dikkat çekti. Heyse´ye göre, milli eğitim müfredatında iyi bir erken çocukluk eğitimi alan Suriyeliler´in, ilkokula geçişleri sağlıklı bir biçimde sağlanmış olacak.
Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
TürkiyeSiyonist emperyalizm ve iki manyak…
En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.
DünyaBir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.
TürkiyeGençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Siyonist emperyalizm ve iki manyak…
Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Genç ASAM
Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı
Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz
Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi
2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?
Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi
Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı
ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi
İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı
Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme
HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı
ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…
Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız
KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'
Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi
İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor
Helal telefon olsa alır mıydın?
Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük
Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025
Milletimizin başı sağ olsun
Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda
Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı
Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor
Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'
Yükleniyor
