• BIST 100

    10268,6%0,2
  • DOLAR

    32,29% 0,17
  • EURO

    34,84% 0,15
  • GRAM ALTIN

    2445,22% 0,54
  • Ç. ALTIN

    3877,27% 0,00

Türkiye, Kıbrıs´ı Exxon ve Qatar Petroleum´un Akdeniz´deki arama ruhsatı nedeniyle eleştirdi.

Türkiye, Kıbrıs´ı Exxon ve Qatar Petroleum´un Akdeniz´deki arama ruhsatı nedeniyle eleştirdi.

Kıta sahanlığı ihlali sebebiyle Türkiye, Kıbrıs´ı uyardı. Yetki alanı olmayan yerlerde keşif yapılmasına izin vermeyeceği açıklandı.

 

Türkiye Perşembe günü Kıbrıs´ı Exxon Mobil ve Qatar Petroleum´a Akdeniz´de arama ruhsatı vererek kıta sahanlığını ihlal etmekle suçladı ve kendi yetki alanında izinsiz arama yapılmasına izin vermeyeceğini ekledi.

Türkiye on yıllardır Doğu Akdeniz´de rekabet eden toprak iddiaları, hava sahası, enerji, Ege´deki bazı adaların durumu ve etnik olarak bölünmüş Kıbrıs adası konusunda Yunanistan ve Kıbrıs ile anlaşmazlık içinde.

 

Yunanistan ve Türkiye kendi kıta sahanlıklarının sınırlandırılması konusunda anlaşamazken, Kıbrıs örneğinde Türkiye, tanımadığı Lefkoşa hükümetinin kıta sahanlığı olduğunu kabul etmiyor.

Kıbrıs Perşembe günü yaptığı açıklamada, Bakanlar Kurulu´nun adanın güneyinde, güneybatısında yer alan Kıbrıs´ın ilan ettiği münhasır ekonomik bölge (MEB)´nin 5. Bölümünde hidrokarbon araması için Exxon Mobil ve Qatar Petroleum´a lisans vermeyi kabul ettiğini söyledi.

 

Dışişleri Bakanlığı´ndan yapılan açıklamada, 'Söz konusu ruhsat alanının bir kısmı Türkiye´nin Doğu Akdeniz´deki kıta sahanlığını ihlal ediyor' denildi.

Türkiye, daha önce olduğu gibi, deniz yetki alanında hiçbir yabancı ulus, şirket veya geminin yetkisiz hidrokarbon araştırması yapmasına asla izin vermeyecek, ülkemizin ve Kıbrıs Türklerinin haklarını savunmaya devam edecektir.

Kıbrıs, Yunanistan´dan ilham alan kısa bir darbenin tetiklediği 1974 Türk işgali ile bölündü.

Türkiye´nin uluslararası alanda tanınan Kıbrıs Rum hükümetiyle diplomatik bağları yok, ancak kuzey Kıbrıs´ta ayrılıkçı bir Kıbrıs Türk devletini destekliyor.



17.8° / 13.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor