• BIST 100

    10045,7%-0,37
  • DOLAR

    32,36% -0,38
  • EURO

    34,72% -0,20
  • GRAM ALTIN

    2408,87% -0,56
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00

Türkiye, Libya´da 'istikrar gücü' rolünü savunuyor.

Türkiye, Libya´da

Türkiye cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, Cumartesi günü Fransız Cumhurbaşkanı EmmanuelMacron´un Türkiye ve Rusya´ya ordularını 'gecikmeden' geri çekme talebinin ardından AFP´ye verdiği demeçte, Türkiye´nin Libya´daki ask

 

Kalın, bazen müttefiklerimiz bu konuyu sanki Libya´daki ana sorun Türk varlığıymış gibi gündeme getiriyor. Olay bu değil. (...) İstikrar için ve Libya halkına yardım için bir güç olarak oradayız” dedi.

Fransa cumhurbaşkanı, Paris´te Libya konulu uluslararası bir konferansın ardından Cuma günü yaptığı açıklamada, Türkiye ve Rusya´nın varlıkları 'ülkenin ve tüm bölgenin istikrarını ve güvenliğini tehdit eden' 'paralı askerlerini' Libya´dan 'gecikmeden' geri çekmeleri gerektiğini söyledi.

Bu iddiaları İbrahim Kalın şöyle yanıtladı: “Askerlerimiz Libya hükümetiyle yapılan bir anlaşma çerçevesinde oradalar. Bu nedenle diğer ülkelerden alınan paralı askerlerle aynı seviyeye getirilemezler.”

Türk cumhurbaşkanlığı sözcüsü, Batılı ülkelerin Rus paramiliter şirketi Wagner´in Libya´dan çekilmesi için 'çabalarını' da sorguladı. “Orada Rus paralı askerleri Wagner´in varlığı var. Avrupa´daki dostlarımızın ve müttefiklerimizin bu konuda ne yaptığını bilmiyorum. Gerçekten Rusya ile bunu mu konuşuyorlar, yoksa Wagner´i Libya´dan çıkarmak için gerçekten ciddi ve uyumlu bir çaba mı gösteriyorlar?' diye sordu.

Cuma günü Paris´te düzenlenen uluslararası Libya konferansı, 'yabancı güçlerin ve paralı askerlerin ayrılmasına ilişkin Libya planını' onayladı. Fransa cumhurbaşkanlığının sarayı Elysee´ye göre, özel grup Wagner´den birkaç bin Rus paralı asker, Türkiye yanlısı Suriyeliler, Çadlılar ve Sudanlılar hala Libya´da bulunuyor. Ancak Türkiye, güçlerini geri çekmek için acele etmiyor. Kremlin, Libya´ya asker veya paralı asker gönderilmesinin yanı sıra Wagner grubuyla herhangi bir bağlantı olduğunu reddediyor.



16.8° / 12.2°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor