Tarih: 11.08.2015 11:44

Türkiye, Mültecilere Çalışma İzni Vermeyecek

Facebook Twitter Linked-in

 

Dasha Afanasieva

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, yaptığı açıklamada, Suriyeli mültecilere özel çalışma izni verilmeyeceğini, bu tür bir programın iş arayan Türkler için adil olmayacağını söyledi.

5 milyar dolardan fazla bir maliyetle Suriye´den iki milyona yakın mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye, sınırında dört yıldır süren ihtilafla ilgili takındığı insani tavırla uluslararası planda övgü topluyor. Ancak savaştan kaçanların büyük bir çoğunluğunun donanımlı mülteci kamplarının dışında kıt kanaat geçinmesiyle yardım çabaları daha da güçleşiyor.

Şu anda geçici koruma altında olanlar, Türkiye´deki mülteci topluluğu içinde örneğin kamplarda doktor veya öğretmen olarak çalışabiliyor ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Reuters´a yaptığı açıklamada, genel bir program altında mültecilere çalışma izni verilmesi gibi bir planlarının olmadığını açıkladı.

Çelik, 'Bizim hâlihazırda iş gücümüzün olması dolayısıyla mültecilere çalışma izni sağlayacak genel bir düzenleme olamaz. (...) Biz, Türkiye´de iş bulabilsinler diye kendi işsizlerimizi eğitmeye çalışıyoruz.' ifadelerini kullandı.

'Onların işlerini alıp mültecilere vermek adil olmaz.' diyen Çelik, şayet Suriye´deki ihtilaf devam ederse diğer ülkelerin mülteci sorununu çözmeye yardımcı olmaları gerektiğini söyledi.

İş çevreleri ve sendikalar, hükûmete, çalışan Suriyelilerin vergilerini ödemesi ve sömürülmekten korunmaları için düzenlemeyi resmîleştirmesi çağrısı yaptı.

ORSAM (Orta Doğu Stratejik Araştırmalar Merkezi) ve TESEV´in (Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı) yaptığı araştırmaya göre Türkiye´de 200 bin Suriyeli çalışıyor.

Göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı sınır bölgelerindeki topluluklar, yasa dışı çalışan Suriyelilerin daha düşük ücretleri kabul etmelerinden ve Türkleri iş gücü piyasasının dışına itmelerinden yakınıyor ve bu da düşmanlık ve zaman zaman topluluklar arasında şiddet vukuatlarıyla sonuçlanıyor.

Ancak ORSAM/TESEV´in Ocak 2015 çalışmasına göre, Suriyeliler genel olarak yerli halkın çalışmak istemediği alanlarda istihdam ediliyor ve vasıfsız işçi talebini karşılıyor.(İngiliz Haber Ajansı Reuters, 07 Ağustos 2015)

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —