• BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04

Türkiye Olumlu Ve Yapıcı Davranıyor

Türkiye Olumlu Ve Yapıcı Davranıyor

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi Mahmut Vaizi, 25. İran-Türkiye Karma Ekonomi Komisyonu toplantısına katılmak üzere geldiği Türkiye´deki ziyaretinin sonunda, Komisyon toplantıları ile Türkiye´den üst düzey yetkilil

 


IRNA

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi Mahmut Vaizi, 25. İran-Türkiye Karma Ekonomi Komisyonu toplantısına katılmak üzere geldiği Türkiye´deki ziyaretinin sonunda, Komisyon toplantıları ile Türkiye´den üst düzey yetkililerle görüşmelerinin sonuçlarını Ankara´da bulunan IRNA muhabirine açıkladı.

Vaizi, Komisyon toplantılarının yanı sıra Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Kalkınma Bakanı ve Karma Ekonomi Komisyonu Türk heyeti Başkanı Cevdet Yılmaz, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile yoğun görüşmeler gerçekleştirdi.

Vaizi ayrıca Türkiye Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Türkiye´deki İran İslam Cumhuriyeti´nin yeni Büyükelçisi İbrahim Tahiryan ile birlikte hızlı trenle Konya´yı ziyaret etti. Ayrıca bu şehirde Yılmaz ile birlikte İran-Türkiye İş Forumunda iki ülke arasında üç farklı alanda iş birliği anlaşmasının imza töreninde de bulundu.

Vaizi, Konya dönüşünde hızlı trende IRNA muhabirine bu ziyaret ve iki ülke ilişkilerinin süreci hakkında özel bir röportaj verdi.

Vaizi, konuşmasına şöyle başladı: “25. Karma Ekonomi Komisyonunda birkaç hedef vardı. Birincisi, yeni dönemde iş birliğinin yol haritasının belirlenmesi oldu. Diğer bir konu büyük öneme sahip bankacılık ilişkileriydi. Bu doğrultuda bir anlaşma hazırlandı ve imzalandı. Ayrıca özel sektörün işini kolaylaştırmak için İran ile Türkiye Ticaret Odaları arasında anlaşma imzalandı. Söz konusu anlaşma, iki ülke özel sektörleri arasındaki ticareti sürdürmek için güveni temin edecek.”dedi.

Vaizi, Karma Komisyonun genel kazanımları hakkında ise şunları belirtti: “Hem İran hem Türkiye tarafında engelleri kaldırmak ve ilişkileri geliştirme yönünde siyasi bir irade vardı. Bu nedenle ambargo sonrası iki ülke Cumhurbaşkanlarının ticaret hacmini 30 milyar dolara çıkarma hedefini gerçekleştirmek için söz konusu hedefin önündeki engellerin kaldırılması gerekiyor. Bu engeller daha çok gümrük, bazı tarifeler, gümrük duvarları, bankacılık, ulaştırma ve taşımacılık sorunları ayrıca gümrük karakollarının takviyesini içeriyor.”

Vaizi, yoğun görüşmelere işaret ederek “Türk tarafı bu engellerin kaldırılmasında olumlu ve yapıcı davrandı. Gümrük sorunları konusunda oldukça iyi anlaşmalar yaptık ve sorunların çözümlenmesi için zaman belirledik.” dedi.

(İran,IRNA-11.04.2016)



22.5° / 13.8°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor