Tarih: 09.12.2016 15:26

´Türkiye, Rakka operasyonunu ABD ile değil Esad güçleriyle yapmalı´

Facebook Twitter Linked-in

 

Suriye planlarıyla ilgili Türkiye ile ABD´nin başını çektiği koalisyon güçleri arasındaki görüş ayrılıkları ne kadar ciddi? ABD neden Türkiye´nin El Bab harekatına karşı çıkıyor? 

Konu ile ilgili Sputnik´e konuşan Türkiye Emekli Subaylar Derneği Başkanı emekli Hava Korgenerali Dr. Erdoğan Karakuş şunları söyledi.

Zaten Amerika Birleşik Devletleri başından beri bizim yaptığımız harekatı desteklemek isteği içerisinde değildi. Onun amacı gayet basit: Türkiye´yi devamlı sürette baskı altında tutacak bir şekilde koridoru açmak, koridoru işte Hatay´a kadar tamamlamak. Şimdi öyle olunca bizim El Bab´a yapacağımız bir harekattan Amerika´nın rahatsız olması, bizi desteklememesi gayet doğal. Daha önce koalisyon uçakları IŞİD´e karşı belirli yerlerde o El Bab´a doğru saldırılarda kullanılmıştı. Ancak son zamanlarda bu tamamen durduruldu. Koalisyon uçakları değil, bizim uçaklarımız şu anda kullanılır konumda.

Amerika Birleşik Devletleri zaten hiçbir zaman bizi desteklemedi, El Bab´dan önce de bizim o bölgeye, Cerablus´a falan girmemizi hiç istemedi. Ama buradaki menfaatler açısından baktığımızda Türkiye´nin El Bab´a girmesi daha sonra da Suriye güçleriyle, bakın aynen söylüyorum, Suriye´nin merkezi hükümetinin güçleriyle Rakka´ya doğru ilerlemesi lazım. Burada dediğim gibi Türkiye´nin zaten bir toprak ihtiyacı veya toprak elde etme düşüncesi yok. Ama 3 milyon Suriyeli var Türkiye´de. Mümkün mertebede Türkiye bu 3 milyon Suriyeli´yi belirli noktalara yerleştirmek isteği de gayet doğal.

Türkiye´nin, Rusya ve Suriye merkezi hükümeti ile birlikte adım atması gerektiğine inanıyorum. Yani Rakka bölgesini falan Amerika Birleşik Devletleri´ne ve YPG´ye bırakmamak lazım. Bu yüzden hemen en kısa zamanda Suriye´de Türkiye-Rusya işbirliğinin ve bunun sonucunda Esad´ın da belirli konularda Türkiye ile daha uygun bir ortamda işbirliğini yaratacak bir durumun sağlanması gerekir. Bu sağlanırsa, Batılı güçlerin Suriye ve Irak´taki etkinliğinin azaltılmasına neden olur. O yüzden bu işbirliği çok önemli.


 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —