Türkiye-Rusya İlişkileri Normalleşme Yolunda

Türkiye-Rusya İlişkileri Normalleşme Yolunda

15 Temmuz´daki darbe girişiminin sonucu, Türk-Rus ilişkilerinin yeniden gelişmesine yarayabilir. Daha darbe girişiminden önce ikili ilişkileri normalleştirme yönünde yakınlaşma çabaları başlatılmıştı. Ankara-Moskova ilişkileri Türk

 

15 Temmuz´daki darbe girişiminin sonucu, Türk-Rus ilişkilerinin yeniden gelişmesine yarayabilir. Daha darbe girişiminden önce ikili ilişkileri normalleştirme yönünde yakınlaşma çabaları başlatılmıştı. Ankara-Moskova ilişkileri Türkiye´nin geçen yıl Suriye sınırında bir Rus uçağını düşürmesinin ardından ciddi ölçüde zarar gördü. Şimdiyse ilişkiler büyük hızla normalleşme yolunda.

Kanlı biten darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 9 Ağustos´ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin´le St. Petersburg´da bir araya gelme planlarını doğruladı.

Putin´in darbe girişimi sonrasında Erdoğan´a zaman kaybetmeden verdiği destek, Kadir Has Üniversitesi öğretim üyelerinden Soli Özel´e göre, iki lider arasındaki görüşmenin dinamiklerini önemli ölçüde değiştirmiş olabilir.

Rusya´nın olası bir darbeye karşı Türkiye´yi ilk uyaran ülkelerden biri olduğu yönünde doğrulanmamış haberler olduğunun altını çizen Özel, Erdoğan´ın darbe girişimi sonrasında bir dünya lideriyle yapacağı ilk görüşmenin önemine dikkati çekiyor.

Ankara, darbe girişimini kınama konusunda Batılı müttefiklerinin geç davranmasından dolayı öfkeli. Gözlemciler Putin´in bu öfkeyi kullanmaya çalışacağını söylüyor.

Cumhuriyet gazetesi ve Al Monitor yazarı Semih İdiz, Erdoğan´ın Rusya ziyaretinin Putin açısından elverişli bir zamanda gerçekleşeceği görüşünde.

Türkiye´de gazetelerde yazan yazılardan sade vatandaşa ve hükümet üyelerine kadar Batı, Amerikan ve NATO karşıtı bir hava oluştuğuna dikkati çeken İdiz, Türk dış politikasının bir tür krize doğru ilerlediğini düşünüyor.

Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkiler artık normalleşme yolunda.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek geçen hafta Moskova´ya giden üst düzey heyete başkanlık etti. Heyetin ziyareti geçen yıl Rus uçağının düşürülmesinin ardından bozulan ticari ilişkileri düzeltmeyi hedefliyordu.

Cumhurbaşkanlığı Uluslararası İlişkiler Başkanı Ayşe Sözen Usluer, yakınlaşma çabalarının ticari ilişkilerin ötesine geçeceğini söylüyor.

Bozulan ilişkilerin iki ülkeye de yaramayacağı yönünde ortak bir anlayış olduğunu kaydeden Ayşe Sözen, ilişkileri normalleştirme yönünde siyasi bir irade gördüğünü, uçağın düşürülmesinden önceki döneme dönülmesini umduğunu belirtiyor. Cumhurbaşkanlığı Uluslararası İlişkiler Başkanı, yeni ilişkileri “normal ve ortak çıkarlar zemininde” diye tanımlıyor.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Moskova ziyaretinde “stratejik ortaklık” ifadesini yeniden ortaya attı. İki ülke arasında bu ifade ilk kez, Putin´in Aralık 2014´te Ankara´ya yaptığı ziyarette kullanılmıştı.

Ancak Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov geçen hafta yaptığı açıklamada, ikili ilişkilerin düzelmesinin bir bedeli olduğunu, Suriye konusundaki görüş ayrılıklarının giderilmesi gerektiğini söyledi. Moskova Suriye iç savaşında Esat rejimine destek verirken, Ankara muhalefeti destekliyor.

Semih İdiz´e göre, Putin bir şeyin farkında olacak: Darbe girişimiyle suçlanan kişilere yönelik ağır tedbirlerinden dolayı Ankara´nın Batılı müttefikleriyle ilişkileri gerildi ve bundan dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın eli zayıfladı. “Türkiye darbe girişiminden sonra güçlü bir konumda değil” diyen İdiz, bundan dolayı Ankara´nın kendi iradesini zorlayamayacağını, bölgesel sorunlara yönelik “realpolitik” yaklaşım içinde olacağını belirtiyor.

Gözlemciler, Erdoğan´ın Putin´le yapacağı görüşmenin daha geniş bir stratejinin parçası olabileceğini de söylüyor. Uzmanlara göre Erdoğan, Putin´le yapacağı görüşmeyi Batı´ya karşı bir koz olarak kullanıyor olabilir. Ancak Cumhurbaşkanlığı Uluslararası İlişkiler Başkanı Ayşe Sözen Usluer´e göre Türkiye NATO´ya ve Washington´la ilişkilerine bağlılığını sürdürüyor, bununla birlikte pragmatik bir siyaset izlemek zorunda kalacak.



Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Yapay zeka uygulamaları birçok alanda olduğu gibi engellilerin hayatına da olumlu etki ediyor.

Teknoloji

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

SEVGİLİ BAŞKANIMIZ ŞABAN GÜLBAHAR’A ŞİFALAR DİLİYORUZ

İsrail'de Gallant depremi! Savunma Bakanı sessizliğini bozdu, hükümet ortakları kovulmasını istedi!

İsrail savaş uçakları sivillerin toplandığı bölgeye bomba yağdırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Şiddet olaylarının tırmandığı Fransa'nın özerk bölgesi Yeni Kaledonya'da OHAL ilan edildi

Silahlı saldırıya uğrayan Slovakya Başbakanı Robert Fico 'hayati tehlikeyi atlattı'

Refah'a sığınan Filistinliler bir kez daha yerlerinden edildi

Katil İsrail medyasında panik: Refah planı suya düşecek! ABD'li gazete 'Sinwar' gelişmesini duyurdu

Türkiye'nin ardından Mısır da, Güney Afrika'nın İsrail aleyhindeki dava sürecine müdahil olacak

Ukrayna saldırdı, Rusya'ya soğuk duş! Belgorod'da 19 ölü, 27 yaralı

Ermenistan'da sivil itaatsizlik eyleminde 130'dan fazla kişi gözaltına alındı

Almatı, Azerbaycan ve Ermenistan'ı neden cezbediyor? Bu işte bir iş mi var?

Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Hamas ve İsrail heyetleri Kahire'den ayrıldı, Netanyahu katliama devam edecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan: AB'nin ülkemizle ilişkileri adil ve sonuç odaklı yaklaşımla yürütmesi hayati öneme sahiptir

AKYA Ağır Sınıf Harp Torpidosu'nun seri üretimine geçilerek denizaltılara teslimatına başlandı

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren kanun teklifi komisyonda kabul edildi

Hamas: Ateşkesi kabul ediyoruz... Filistinliler kutluyor İsrail temkinli

İsrail, Refah Sınır Kapısı'nın Gazze tarafını ele geçirdi

Rus basınında Gazze savaşı: "Netanyahu'nun açıklamaları Hamas'ın pozisyonunu sertleştirmesine neden oldu"

AB üyesi 26 ülkeden Netanyahu’ya “dur” çağrısı

Brezilya'daki sel felaketinde ölenlerin sayısı 83'e yükseldi

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Yükleniyor