• BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,43% 0,23
  • EURO

    34,81% 0,73
  • GRAM ALTIN

    2423,18% 1,82
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00

Türkiye, S-400´den vazgeçmeye hazır değil: ‘Mesele kapanmış sayılabilir´

Türkiye, S-400´den vazgeçmeye hazır değil: ‘Mesele kapanmış sayılabilir´

ABD´nin Türkiye´ye S-400 yerine Patriot´u teklif etmesini değerlendiren Rus uzmanlar, Washington´un Ankara´yı Rus hava savunma sisteminden vazgeçiremeyeceğini düşünüyorlar.

 

Russia Today (RT) televizyonuna konuşan Eski Rus Hava Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Korgeneral Ayteç Bijev, Türkiye´nin rasyonel bir seçim yaptığını belirterek, 'Aslında Ankara aynı fiyata, Patriot´a kıyasla daha mükemmel bir hava savunma sistemi alıyor' dedi.

´TÜRKİYE´YE POLİTİK BASKI YAPILIYOR´

ABD´nin S-400 sevkiyatına engel olamayacağını söyleyen Bijev, 'ABD, Türkiye´nin S-400´ü almaması için her şeyi yapacak. Elbette Türkiye´ye politik baskı yapılıyor. ABD´nin baskı aracının çok olduğunu kabul etmek gerekir. Öncelikle finansal araçlar. Ama görüşüme göre, S-400 meselesi kapanmış sayılabilir. Türkiye, anlaşmayı bozma niyetinde olmadığını net bir şekilde ortaya koydu' ifadelerini kullandı. 

Rus askeri uzman Yuriy Knutov da ABD´nin, Türkiye´nin S-400 ile silahlanacağı konusunda çok ciddi tedirginlik yaşadığını belirterek Rus hava savunma sistemlerinin Türkiye´ye NATO´dan bağımsız hava ve füze savunmasını oluşturma fırsatını sağlayacağını dile getirdi.

´S-400 ÖZELLİKLERİ İTİBARİYLE PATRİOT´U ÖNEMLİ ÖLÇÜDE GEÇİYOR´

RT´ye konuşan Knutov, S-400 sayesinde Türkiye´nin havada büyük üstünlük kazanacağını belirterek, 'Triumf, kendine yeterli bir sistem. S-400 bataryaları, muharebe görevini etkili biçimde yerine getiriyor. Türkiye, hava savunma sistemimizi, Amerikalılara nispet olsun diye almıyor. S-400, özellikleri açısında Patriot´u önemli ölçüde geçiyor. Üstelik Türkiye´ye teknolojiye erişim sunulacak. Bu, Türkiye için çok elverişli anlaşma. Diğer yandan Moskova daha ziyade politik tercihler elde ediyor. Türk askerler Rusya´da eğitim alacak, yani askeri alandaki ilişkiler yeni düzeye çıkmalı' dedi.


16.8° / 12.2°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor