• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

Türkiye -Sırbistan İş Birliği

Türkiye -Sırbistan İş Birliği

Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu´nun Sırbistan Radyo Televizyon (RTS) kanalına verdiği mülakatta, Sırbistan´ın Balkanlar´da en önemli ülke olduğunu ve Sırbistan´ın olumlu katkıları olmazsa bölgede barışın sağlanmasının da zor

 

RTS

Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu´nun Sırbistan Radyo Televizyon (RTS) Kanalına Verdiği Mülakatta, Sırbistan´ın Balkanlar´da En Önemli Ülke Olduğunu ve Sırbistan´ın Olumlu Katkıları Olmazsa Bölgede Barışın Sağlanmasının da Zor Olduğunu Belirtti--

Davutoğlu, 'Sırplar beş ya da altı farklı ülkede yaşıyor. Türklerin de yurt dışında yaşayan akrabaları olduğu için biz bu durumu anlayabiliyoruz. Bu nedenle Sırbistan, bölgesel barış ve istikrar için temel stratejik ortağımızdır.” dedi.

Türkiye´nin Belgrad ile Priştine arasındaki diyaloğu desteklediğini ifade eden Türkiye Başbakanı, söz konusu diyalogun, hem bölgedeki gerginliği azaltan hem de Sırbistan´ın AB yolundaki kapısını açan faktörlerden biri olduğuna dikkati çekti. Davutoğlu, Sırbistan´ın AB müzakere başlıklarının açılması ve başarılı Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Başkanlığı nedeniyle Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç´i tebrik etti.

Son zamanlarda Türkiye ile AB arasında pozitif bir diyalog gerçekleştiğini de hatırlatan Davutoğlu, 'Kasım ayında Brüksel´de ortak bir zirve düzenlendi ve böylece Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerde yeni bir dönem başladı. Mülteciler konusunda birlikte çalışıyoruz ve ortak bir eylem planımız var. Türkiye Avrupa´ya, Avrupa ise Türkiye´ye yardımcı olacaktır. Bu krizin sorumlusu ne Türkiye ne de Avrupa´dır ancak sorunları çözmek üzere birlikte hareket edeceğiz.” dedi.

SU-24 Rus uçağının düşürülmesine gelince Davutoğlu, ülkesinin gerginliği artırmak ve tırmandırmak istemediğini söyledi.

“Müzakere etmeye hazırız. Ancak Ruslar, olayı incelemek üzere ortak bir komisyon kurma yönündeki çağrılarımızı kabul etmedi. Rus tarafı bizim önerilerimize şimdiye kadar olumlu yanıt vermedi. Ancak, hava sahasını korumak için hak ve sorumluluklarımız var ve bu nedenle hiçbir şey istemeyeceğiz. Rusların da, kendi hava sahasını korumak için hak ve sorumlulukları vardır.' diyen Davutoğlu, söz konusu sorunun Türkiye ve Rusya´dan değil, Suriye´deki krizden kaynaklandığını vurguladı.

Türkiye Başbakanı, “Rus dostlarımız, tüm ülkelerin Rusya´ya karşı yaptırım ilan ettiğinde Türkiye´nin böyle bir şey yapmadığını unutmamalı. O zaman dedik ki Rusya bizim komşumuz ve bu nedenle ona karşı yaptırım uygulamayacağız. Ancak bugün, kendilerine karşı uygulanan yaptırımlardan şikayetçi olan Ruslar, bize yaptırım uyguluyor. Türkiye büyük bir ülke ve herhangi bir yaptırımdan korkmuyoruz. Ancak yaptırımlar devam ederse her iki ülke kaybedecek.” dedi.(Sırbistan, RTS-29 Aralık 2015)



17.8° / 9.5°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor