• BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

´Türkiye son dakika açıklamalarıyla AB´yi kandıramaz´ diyen Yunan Dışişleri Bakanı: AB saf değil

´Türkiye son dakika açıklamalarıyla AB´yi kandıramaz´ diyen Yunan Dışişleri Bakanı: AB saf değil

Almanya Başbakanı Angela Merkel dahil Avrupa Birliği´nin (AB) 10-11 Aralık zirvesinde Türkiye´ye yaptırım kararı çıkmasının kaçınılmaz olduğuna dair sinyaller gönderdiği dönemde, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias Ankara´y

 

Almanya Başbakanı Angela Merkel dahil Avrupa Birliği´nin (AB) 10-11 Aralık zirvesinde Türkiye´ye yaptırım kararı çıkmasının kaçınılmaz olduğuna dair sinyaller gönderdiği dönemde, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias Ankara´ya mesajlar yolladı.

Yunan basını, ´Atina´nın Ankara´dan sadece AB zirvesinden yaptırım çıkmasını önlemeye yönelik son dakika manevraları ve açıklamaları yapmak yerine somut iyi niyet adımları atmasını beklediğini´ duyurdu.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, ´bugüne dek her türlü fırsatın sunulmasına rağmen Ankara´dan karşılık alınamadığını´ öne sürerek ´Türk yetkililerin son dakika açıklamalarıyla AB´yi kandıramayacağını´ söyledi.

Yunan bakan, 'AB saf değil. Ankara bu sefer AB´yi o kadar kolay kandıramayacak' ifadesini kullandı.

´AB´nin şartı: Türkiye, yasadışı faaliyetlerini tümden bitirecek´

'Yunanistan dürüst diyalog fikrine elbette her zaman sadık kaldı' iddiasında bulunan Dendias, 'Türkiye, uluslararası hukuka fırsatçı şekilde değil, kalıcı tercih olarak uyduğunu göstermek zorunda' diyerek ekledi:

'Benzer bir ruhla, AB, Türkiye´ye yönelik olumlu eylem ve politika gündemini incelemeye istekli olduğunu belirterek, önlem ve yaptırım kararlarını erteledi, ancak aynı şartla: Türkiye, yasadışı faaliyetlerini bir kerede tümden bitirecek.'

Yunan bakan, bir yandan Ankara´dan reform açıklamaları gelirken, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Brüksel ziyaretinde Türkiye´nin AB üyeliğini stratejik öncelik olarak gördüğünü, bir an önce olumlu gündeme geçilmesi gerektiğini söylerken ve AK Parti Genel Başkanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 'Kendimizi başka yerlerde değil, Avrupa´da görüyor, geleceğimizi Avrupa ile birlikte kurmayı tasavvur ediyoruz' diye konuşurken, diğer yandan Oruç Reis sismik araştırma gemisinin görev süresinin uzatılması ve yeni NAVTEX ilanları yapılması gibi icraatlara göndermede buldu.

´Olumlu açıklamalardan geri adım, olumsuz imajı daha da kötüleştirir´

´İyi niyet´ ve ´olumlu jest´ sözlerinden herhangi bir geri adımın Türkiye´nin olumsuz imajını daha da kötüleştireceğini vurgulayan Dendias, Oruç Reis için Meis Adası karasularının 6 deniz mili hattının hemen ötesinde yeni NAVTEX açıklanmasına atıfla, Ankara´nın son eylemlerinin, ´Yunanistan ile herhangi bir diyalog ihtimalini yok ettiğini ve gelecek AB zirvesinde herhangi bir olumlu gündeme mahal bırakmadığını´ dile getirdi.

´Atina´da Biden´a geçiş dönemini Ankara´nın fırsat bileceğine dair endişe´

Yunan Dışişleri Bakanı´nın açıklamalarını aktaran Kathimerini gazetesi, 'Atina, Joe Biden´in 20 Ocak´ta 46. ABD Başkanı olarak göreve başlaması öncesi geçiş dönemiyle ilgili endişe duyuyor, zira Türkiye bu dönemi Doğu Akdeniz´deki yayılmacı gündemini hızlandırma fırsatı olarak görebilir' yorumunu yaptı.

Ekim başındaki AB zirvesinde, Ankara´nın hemen öncesinde Oruç Reis´i Antalya limanına çekmesi sonucu, Türkiye´ye karşı derhal yaptırım taleplerini Almanya durdurabilmişti. Zirvenin ardından Oruç Reis için yeni NAVTEX ilanıyla Ankara ile Atina arasında istikşafi görüşmelere başlanması gündemi rafa kalktı.

 



14° / 11.8°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor