Tarih: 18.03.2016 18:38

Türkiye ve AB anlaşmaya vardı

Facebook Twitter Linked-in

 

Brüksel´de sığınmacı krizinin çözümü amacıyla düzenlenen AB-Türkiye zirvesine başkanlık eden Avrupa Konseyi Başkanı Tusk, Twitter mesajında 'tüm AB liderleri ve Türkiye Başbakanı, anlaşmayı oybirliğiyle kabul etti' ifadesini kullandı.

​Üzerinde anlaşmaya varılan taslakta öne çıkan maddeler şöyle:

´ANLAŞMA 20 MART´TA UYGULAMAYA KONACAK´

— Türkiye-AB anlaşmasının taslağında, yalnızca ´Mali ve Bütçe Hükümleri´ başlıklı 33. faslın haziran ayına kadar açılması ve diğer fasıllarla ilgili olarak da hazırlık çalışmalarının hızlandırılması öngörülüyor.

- Avrupa Komisyonu, Türkiye´ye mülteciler için verilecek olan 3 milyar euro´luk yardımın tahsisi için bir hafta içinde bir liste hazırlayacak. İlk projelerden sonuç alındığında AB, 2018 sonuna kadar 3 milyon Euro daha verecek.

— Türkiye-AB anlaşmasının yürürlüğe girme tarihi 20 Mart olarak belirlendi. Yani Türkiye sığınmacıları 20 Mart´tan itibaren geri almaya başlayacak.

— Yunanistan´dan Türkiye´ye gelen her sığınmacı karşılığında Türkiye´den AB ülkelerine bir sığınmacı yerleştirilecek. Öncelik, Yunanistan´a yasa dışı yollardan girmeyi denememiş olanlara verilecek.

— AB ve Türkiye, Suriye´de ve özellikle Türkiye sınırına yakın yerlerde insani durumun iyileştirilmesi için işbirliği yapacak.

— Türkiye, yasa dışı göçü engellemek için gerekli adımları atacak ve komşularıyla işbirliği yapacak.

— Türkiye ile AB arasındaki vize serbestisinin haziran 2016´da yürürlüğe girmesi amacıyla çalışılacak. Türkiye´nin gerekli adımları atması halinde nisan sonunda Avrupa Komisyonu değerlendirmesini açıklayacak.

Çek Cumhuriyeti Başbakanı Bohuslav Sobotka, anlaşmanın kabul edildiğini ve Yunanistan´a geçen tüm sığınmacıların 20 Mart´tan itibaren Tükiye´ye gönderileceğini duyurdu. Reuters´a konuşan bir Türk yetkili ise, Türkiye´nin 4 Nisan´dan itibaren sığınmacıları geri almaya başlayacağını ifade etti.

´KIBRIS LİDERİ DE KABUL ETTİ´

AB´den bir diplomat, daha önce Türkiye´nin Kıbrıs devletini tanımaması halinde anlaşmayı veto edeceğini açıklayan Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis´in, anlaşmanın son taslağını kabul ettiğini söyledi. Öte yandan 33. faslı AB içinde bloke eden tek ülke olan Fransa´nın bu konudaki tutumunu değiştirdiği belirtiliyor.

´4 KONUDA ANLAŞMAZLIK VAR´

Daha önce zirvede dört madde üzerinde anlaşmazlık yaşandığı belirtilmişti. Brüksel´deki görüşmelere katılan bir kaynak, “Anlaşmazlık yaşanan ilk konu AB yasalarına ve uluslararası hukuka uygun bir anlaşma sağlamak, ikinci konu Kıbrıs ve Türkiye´nin AB´ye üyelik müzakereleri, üçüncü konu anlaşmanın uygulanacağı tarih ve dördüncü konu da AB´nin Türkiye´ye ek 3 milyar Euro vermesi” demişti.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —