• BIST 100

    10208,70%1,62
  • DOLAR

    32,39% 0,12
  • EURO

    34,68% 0,01
  • GRAM ALTIN

    2400,66% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3877,87% 0,00

Türkiye Ve Avrupa Birbirine Bağlı

Türkiye Ve Avrupa Birbirine Bağlı

Türkiye´nin geçen yıl AB´ye gerçekleştirdiği ihracat 64 milyar dolar civarındaydı ki 144 milyarlık toplam ihracat değerinde bu yüksek bir orandır. Türk ihracatının dünya genelindeki en önemli 10 alıcısı arasında Almanya´nın birin

 

Susanne Güsten

Avrupa, Türkiye İçin Vazgeçilmez Bir Ticaret Ortağıdır, Öte Yandan AB Devletleri de Hâlâ Yüksek Büyüme Oranları Kaydeden Bu Genç Pazardan Faydalanıyor--

Avrupa´daki tüketiciler yeni ürün almaya karar verdiklerinde giderek daha sık bir şekilde Türkiye´den gelen ürünleri alıyorlar. Geçtiğimiz 10 yılda 28 AB ülkesi için önemli bir tedarikçiye dönüşen Doğu ile Batı arasındaki ülke “Avrupa´nın Çin´i” olarak tanımlanıyor. Ülkenin ihracatının yaklaşık yüzde 44´ünü alan AB, Türkiye için vazgeçilmez bir ticaret ortağıdır.

Öte yandan Türkiye, AB´nin en büyük ticaret ortağı listesinde 5. sırada yer alıyor. Ankara ile Brüksel arasında geçtiğimiz yıllarda yaşanan çeşitli siyasi krizler güçlü ekonomik ilişkilere hiçbir zarar veremedi. Ancak yeni belirsizlikler bu uyumlu iş birliğini bozabilir.

Türkiye´nin geçen yıl AB´ye gerçekleştirdiği ihracat 64 milyar dolar civarındaydı ki 144 milyarlık toplam ihracat değerinde bu yüksek bir orandır. Türk ihracatının dünya genelindeki en önemli 10 alıcısı arasında Almanya´nın birinci sırada yer aldığı 5 AB ülkesi bulunuyor. Türkiye ile Avusturya arsındaki ticaret hacmi de 1990 yılından bu yana dört kat artarak yaklaşık 2,5 milyar avroya yükseldi. Avusturya, Türkiye´ye bilhassa makineler gönderiyor, Türkiye´den ise çoğunlukla tekstil ürünleri ve otomobiller gönderiliyor.

Otomobil sanayi Türkiye ile AB arasındaki ekonomik ilişkilerde de kilit rol oynuyor. Türkiye´nin toplam ihracatının yüzde 12´sini otomobil ihracatı oluşturuyor. Toyota, Renault ve Fiat gibi büyük markalar, Avrupa piyasası için Türkiye´de üretim yapıyor ve bu sırada nispeten düşük olan maaş seviyesinden yararlanıyor. Ev aletleri de ayrıca önemli bir faktördür. Türk ev aleti üreticileri, ürünlerinin yaklaşık yüzde 75´ini ihraç ediyor.

Uzun süre Türk ihracat ekonomisinin belkemiğini oluşturan tekstil endüstrisi de önemlidir. Türk firmaları AB ülkeleri piyasasında çoktan yer edindiler ve Avrupalı şirketleri satın aldılar. Örneğin geleneksel Alman markası Grundig artık Türk elektronik üreticisi Beko´ya aittir. Belçikalı çikolata markası Godiva 2007 yılında 850 milyon dolar karşılığında Türk Ülker Grubu´na satıldı. Avrupalılar ile Türkler, 20 yılı aşkın süredir Gümrük Birliği´yle birbirine bağlıdır ve bu birliğin genişletilmesi bekleniyor.

Genç nüfus -Türklerin yaş ortalaması 30´un altındadır- ve ülkenin eksikliklerini giderme konusundaki büyük ihtiyacı, Microsoft´tan Haribo´ya kadar birçok şirketi cezp ediyor. Buna ek olarak Türkiye, coğrafi konumu ve Avrupalı ve Doğulu yönlerinden oluşan kültürel karışımından dolayı Avrupalı firmalar için Arap veya Orta Asya bölgesine bir atlama tahtası hizmeti görüyor. AB´den binlerce firmanın artık Türkiye´de temsilcilikleri bulunuyor.
(Avusturya,Die Presse-30 Nisan 2016)



17.7° / 12.2°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor