Tarih: 11.08.2016 17:08

´Türkiye ve Rusya savunma sanayiinde önemli işbirliği yapabilir´

Facebook Twitter Linked-in

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın Türkiye ve Rusya´nın savunma sanayii alanında işbirliğini arttırma kararı aldıklarını açıklaması, iki ülkenin nasıl bir işbirliği yapabileceği konusunu gündeme getirdi. 

Konuya ilişkin Sputnik´e konuşan emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş, hava savunma sistemi konusunda Türkiye´nin önce Çin füzelerini kullanma kararı aldığını ancak daha sonra bu ihalenin iptal edildiğini anımsatarak, şöyle konuştu:

´TÜRKİYE, HAVA SAVUNMASINDA S-400´LERİ TERCİH EDEBİLİR´

'Savunma sanayii konusunda daha önce ´Patriot mu alınsın, S-300/S-400 füzeleri mi alınsın, Çin malı yüksek irtifa hava savunma sistemi mi alınsın diye zaten Türkiye´nin milli ihtiyacı vardı. Sonra biliyorsunuz çeşitli şekillerde içeriye siyaset girmesi nedeniyle Çin´den alınması gereken savunma silahı bir yerde adeta durduruldu. Bu konuda tabii ki Türkiye ve Rusya aralarındaki işbirliğini çok önemli noktalara taşıyabilir özellikle S-300 ve S-400 füzeleri konusunda. Bunun yanı sıra daha değişik olaylar söz konusu tabii. Türkiye zaten milli savaş uçağını yapma çalışmaları içinde. Bu milli savaş uçağıyla ilgili bir işbirliği söz konusu olabilir. Savunma sanayii alanında diğer her türlü konuda iki ülke işbirliği yapabilir. Rusya, savunma sanayii konusunda gelişmiş bir ülke; Türkiye de savunma sanayii açısından belirli noktalarda çeşitli üstünlükleri olan bir ülke. Böyle bir işbirliği her iki ülkenin de yararına olur. Türkiye sadece NATO değil aynı zamanda Rusya ile bu şekilde bir işbirliği yapabilir.'

´RUSYA´DAN ALINAN SİLAHLAR MİLLİ OLDUĞU TAKDİRDE NATO´YU İLGİLENDİRMEZ´

Daha önce Türkiye´nin Çin füzelerinini kullanma kararı almasının ardından NATO´ya entegrasyon konusu gündeme gelmiş, NATO, bu füzelerin kendi sistemlerine entegre olmayacağı gerekçesiyle projeye karşı çıkmıştı. Karakuş, Türkiye´nin Rusya´dan savunma sistemi almasının her zaman NATO´yu ilgilendirmeyeceğini ifade ederek, Rusya´dan alınacak silahlar bizim kendi paramızla alacağımız milli silahlar olacak. O nedenle NATO´nun kendi silahlarına entegre edilir, edilmez, o bizim bileceğimiz iş. Sizin NATO´ya tahsis ettiğiniz kuvvetleriniz var, NATO´ya tahsis etmediğiniz de kuvvetleriniz var. NATO´ya tahsis etmediğiniz silahları kimden alacağınız, nereye koyacağınız kimseyi ilgilendirmez' dedi. 

Türkiye´ni milli silah olarak alacağı hava savunma sistemlerinin NATO silahı olarak alınmayacağını dile getiren Karakuş, 'Sizin milli silah olarak alacağınız, Türkiye´nin kendi hava savunması için alacağı silahlar tamamen kendisine ait olacak, NATO´nun bir silahı olarak alınmıyor. Ama zaten Türkiye´nin almak istediği dört batarya civarında. Bu dört batarya zaten Türkiye´nin ihtiyacını karşılamaz. Aynı zamanda Türkiye´nin NATO´yla ilgili işbirliği de olacak şekilde 10 batarya daha lazım. O zaman 10 batarya da NATO´yla ilişkili olan cinsten yapılabilir. O nedenle hem Rusya´yla hem NATO ülkeleriyle silah konusunda böyle bir işbirliği söz konusu olabilir. Burada şunu söylemek istiyorum; Rusya´dan alacağımız silahlar milli olduğu takdirde zaten NATO´yu ilgilendirmez” diye konuştu.

´TÜRKİYE İLE RUSYA ARASINDAKİ İŞBİRLİĞİ BÖLGEDE BARIŞI SAĞLAR´

Türkiye ile Rusya´nın arasında savunma sanayii alanında iyi bir işbirliği söz konusu olabileceğini söyleyen Karakuş, sözlerini şöyle sürdürdü: 

'Bu şekildeki bir ortam da bu bölgede belirli ölçüde barışı sağlar. Şu anda Rusya´nın rahatsızlığı çok açık. Coğrafya olarak nereden baksanız 1918´lere dönülmüş durumda. Şunu söylemek istiyorum; o zaman 1918´de, 1919´da Türkiye kurtuluş mücadelesi verirken Rusya´nın en büyük arzusu bu İngiliz ve Fransızlar´ın Anadolu´ya ilerleyememeleri idi. Şimdi 2016´da da Rusya´nın arzusu, emperyalist devletler konumundaki Batı güçlerinin Suriye ve Irak´ta bulunmamasıdır. Eğer Suriye ve Irak´ta Amerikan ve Batı güçleri bulunmadığı takdirde Rusya´nın da orada bulunmasına gerek kalmayacaktır. Bu nedenle Türkiye bu konuda barışı sağlama konusunda önder ülke konumuna eğer uygun zemini bulup da gerçekten yararlanabilirse kullanabilir.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —