• BIST 100

    10247,75%-0,86
  • DOLAR

    32,34% 0,35
  • EURO

    34,59% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2396,13% 0,13
  • Ç. ALTIN

    3892,73% 0,00

Türkiye ve Türk devletleri ne yapmalı? Uzman isimlere sorduk

Türkiye ve Türk devletleri ne yapmalı? Uzman isimlere sorduk

Dünya büyük bir kırılma noktasında. Birlikler, birleşik devletler, federasyonlar, dünyanın süper güçleri bile konjonktürel değişime ayak uydurmaya çalışıyor. Peki, Türkiye ne yapmalı? Türk devletleriyle mi işbirliğine gitmeli? Son

 

Dünya büyük bir kırılma noktasında. Birlikler, birleşik devletler, federasyonlar, dünyanın süper güçleri bile konjonktürel değişime ayak uydurmaya çalışıyor. Peki, Türkiye ne yapmalı? Türk devletleriyle mi işbirliğine gitmeli? Son dönemdeki işbirliğine örnekler neler? Uzman isimlere sorduk.

Rusya-Ukrayna savaşı, Avrupa Birliği´ndeki çatlak sesler, Çin ile ABD arasındaki uzak doğudaki gerilim, Amerika Birleşik Devletleri´ndeki iç savaş tartışması, Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilim... Dünyada tansiyon yüksek. Peki, Ankara ne yapmalı? Türk devletleriyle işbirliğinde nasıl bir adım atılmalı?

Türkiye ile Azerbaycan yakınlığı son dönemde meyvelerini verdi. 2. Karabağ Savaşı´nda Ankara´nın Bakü´ye desteği, sahada denklemi değiştirdi. Ermenistan lehine olan bölgedeki statü, Azerbaycan lideri İlham Aliyev´in de sözleriyle yırtılıp atıldı. Türkiye´nin Azerbaycan´a desteği, hem Rusya´ya hem de ABD´ye rağmendi. O destekle Azerbaycan, Dağlık Karabağ´ın önemli bir kısmını özgürleştirdi.

Aslında Kazakistan´daki karışıklıkta Türkiye ile Türk devletlerinin yakınlaşmasının önemini ortaya koymuş durumda. Kazakistan´da iç karışıklığa Almatı hükümetinin talebiyle Moskova müdahale etti. Rusya´nın bölgedeki gücü, Türk devletleri açısından eksi not olarak görüldü.

Şimdi ise yeni dönem var. Türkiye güçlü bölgesel aktörler arasında. Türk devletleri teşkilatı aracılığıyla ilişkiler geliştirilme çabasında. Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve hatta kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de teşkilatında.

Yaklaşan süreç nelere gebe bilinmiyor ancak dünyanın değiştiği dönemde, 'Türk devletleri için bir şans mı var?' sorusu gündemde. Hatta, 'Kızıl Elma mümkün mü?' iddiası Türk devletleri açısından da tartışma konusu.

 

 



20.8° / 14.1°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor